– Μονόδρομος η υψηλότερη τιμή πώλησης του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους
– Ένα ποσοστό 48-50% των κτηνοτρόφων έχει φύγει από τον κλάδο και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης
Αναγκαία θεωρούν οι κτηνοτρόφοι την αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα. Εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από πέρσι και στοχεύουν στο 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους και να έχουν κάποιο κέρδος.
Η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει παρότι έχουν υπάρξει κάποιες συμφωνίες σε μεγαλύτερες από τις περσινές τιμές, γεγονός μάλλον ενθαρρυντικό για τις επιδιώξεις των κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι γίνονται αυτή τη στιγμή κάποιες συγκεντρώσεις από συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων, που καλούν τους παραγωγούς γάλακτος προκειμένου να διαμορφώσουν μια καλύτερη τιμή τη νέα σεζόν με στόχο το 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 1,10 ευρώ για το κατσικίσιο. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ίδιος, έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους κάποιοι μεγάλοι γαλακτοβιομήχανοι που κάνουν λόγο για πτώση της ζήτησης στην εξαγωγή της φέτας αλλά και πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης στο αγελαδινό γάλα.
«Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κλίμα δεν θα είναι καλό για εμάς (για τους κτηνοτρόφους) στις τιμές του 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα. Θέλουν να το κρατήσουν σε τιμές 1,40 έως 1,60 το πολύ. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες μια πολύ μεγάλη εταιρεία στη νότια Ελλάδα, έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε τα συμβόλαια με νέους παραγωγούς για τη νέα σεζόν σε τιμές 1,60 ευρώ για το πρόβειο γάλα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ θετικό. Το ότι βρέθηκε εταιρεία να κλείσει ήδη συμφωνίες με 1,60 ευρώ γιατί το 1,60 μπορεί να φθάσει και στα 1,70 στα μεγάλα τονάζ και όσο ανεβαίνει η ζήτηση τον άλλο μήνα που ξεκινούν οι γέννες, η τιμή θα φθάσει στο 1,80 ευρώ. Από την στιγμή που υπάρχουν αυτές οι συμφωνίες, στην ουσία η νέα γαλακτική περίοδος έχει ξεκινήσει. Εμείς ευελπιστούμε να ξεκινήσει τουλάχιστον από το 1,50 ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε το στόχο μας που είναι 1,80 ευρώ στο πρόβειο και 1 – 1,10 ευρώ στο κατσικίσιο γάλα» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι τιμές θα έχουν ξεκαθαριστεί προς τα τέλη Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τη Δράμα, όπως εξηγεί, οι τυροκόμοι θα έρθουν να κλείσουν συμφωνίες τον επόμενο μήνα, δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο για να προλάβουν να πάρουν το γάλα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο γάλα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κοπάδια με γιδοπρόβατα τα οποία πάνε προς σφαγή, ούτε καν προς πώληση σε άλλους κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και υπάρχει αβεβαιότητα για το που θα φθάσει τη νέα σεζόν.
«Θα είμαι απολύτως ειλικρινής» προσθέτει ο κ. Ακριτίδης για να εξηγήσει: «Με τιμές από 1,65 ευρώ και πάνω στο πρόβειο γάλα, θα είμαστε διασφαλισμένοι ότι θα βγάλουμε κέρδος. Δυστυχώς οι ζημιές που είχαμε σαν κλάδος τα τελευταία 5-6 χρόνια, με τις χαμηλές τιμές και τις ελληνοποιήσεις ήταν μεγάλες. Ένα ποσοστό 48-50% των κτηνοτρόφων έχει φύγει από τον κλάδο και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Κατά συνέπεια η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Επίσης και οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες τη σεζόν που μας πέρασε είχαν μειωμένη παραγωγή στα τονάζ λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές που αυξανόταν κάθε δέκα ημέρες».
Υπενθυμίζεται ότι οι περσινές τιμές στο πρόβειο γάλα ξεκινούσαν από 1,18 ευρώ μέχρι 1,32 ευρώ και στο κατσικίσιο ήταν από 0,84 – 0,85 ευρώ το κιλό.