– Παρουσιάστηκε ένα εμβληματικό πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα των ελληνόφωνων χωριών
– Μιλούν στα «Χ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ. Δράμας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΩΔ
Η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και η Συμφωνική Ορχήστρα, μαζί με τους καθηγητές του Ωδείου, ολοκλήρωσαν με τις καλύτερες εντυπώσεις το ταξίδι στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας όπου γνώρισαν συγκινητικές στιγμές μετά τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια το δρόμο της επιστροφής για τη Δράμα κουβαλώντας στις αποσκευές τους αξέχαστες στιγμές.
Η αποστολή αποτελούνταν από 75 σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΔ Δράμας αλλά και 25 συνοδούς. Οι άνθρωποι του ΔΩΔ όχι μόνο εντυπωσιάστηκαν από την θερμή υποδοχή αλλά και εντυπωσίασαν με τις ερμηνευτικές τους επιδόσεις στη συναυλία τους στο Δήμο του Μαρτάνο, όπως είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΩΔ Δράμας κ. Καμπάνης Σαμαράς.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δεμερτζής τόνισε ότι επρόκειτο για μια συνεργασία με τον δήμο και τα ελληνόφωνα χωριά στην περιοχή του Μαρτάνο, που ικανοποίησε όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τα ίδια τα μέλη της αποστολής από τη Δράμα. Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Δήμο Μαρτάνο, συναντήσεις με ελληνόφωνους κατοίκους της περιοχής αλλά και περιηγήσεις σε ιστορικούς χώρους. Ενώ η υποδοχή ήταν θερμή και συγκινητική. Λόγω της πανδημίας που προηγήθηκε δεν έγινε εφικτή νωρίτερα αυτή η μετάβαση εξήγησε ο κ. Δεμερτζής για να προσθέσει ότι η προηγούμενη και πολύ επιτυχημένη εμφάνιση του ΔΩΔ στο εξωτερικό ήταν το 2019 στη Σόφια της γειτονικής Βουλγαρίας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Δράμας κ. Καμπάνης Σαμαράς, είπε στα «Χ» ότι: «H μεγάλη συναυλία του ΔΩΔ έγινε την Τετάρτη μετά το Πάσχα στα ελληνόφωνα χωριά και κυρίως κεντρικά στο Δήμο του Μαρτάνο, όπου κληθήκαμε από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Μαρτάνο. Οι άνθρωποι μας αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά και περηφάνια. Βιώσαμε μια πανέμορφη εμπειρία στη συναυλία όπου συμμετείχε και μια χορωδία από τα ελληνόφωνα χωριά. Εμείς ακολουθήσαμε δίνοντας μια συναυλία με εμβληματικό πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα των ελληνόφωνων χωριών. Η συναυλία εντυπωσίασε όσους την παρακολούθησαν καθώς δεν περίμεναν να παρακολουθήσουν ένα τόσο ποιοτικό πρόγραμμα από τα νέα παιδιά του ΔΩΔ. Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμείς. Είμαστε ακόμη ενθουσιασμένοι γιατί επιστρέψαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις και γεμάτοι με πάρα πολύ όμορφες εικόνες».
Οι ελληνόφωνοι της περιοχής του Μαρτάνο μιλάνε μία διάλεκτο που κατάφεραν να διατηρήσουν στο πέρασμα των αιώνων και δράσεις όπως αυτή με την εμφάνιση του ΔΩΔ τους δίνουν μεγάλη χαρά και δύναμη. «Οι άνθρωποι εκεί, μας είπαν ότι θα τους ήταν πολύ χρήσιμο να είχαν κάποιους καθηγητές για τη γλώσσα προκειμένου να τους δοθεί το δικαίωμα να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη διάλεκτο που μιλούν από γενιά σε γενιά. Οι «Γκρίκο» βρίσκονται εκεί αιώνες από την περίοδο της αρχαίας Ελλάδας. Το ελληνικό στοιχείο είναι ορατό παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πινακίδες με τις ονομασίες των οδών βλέπουμε να υπάρχουν ελληνικά ονόματα και από επάνω τα ιταλικά. Οι εκκλησίες και τα μνημεία τους είναι γραμμένα και στα ελληνικά. Στα μαγαζιά τους βλέπεις την ιδιότητα του χώρου στα ελληνικά. Είναι εντυπωσιακό το πως διατηρείται αυτή η κουλτούρα μετά από χιλιάδες χρόνια…».