Συλλαλητήριο από την ΑΔΕΔΥ για τους συμβασιούχους

Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ε. Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Αρναούτης

0
2314

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δράμας αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Δράμας την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. όπου θα παρευρεθεί και μέλος της Ε. Ε. της ΑΔΕΔΥ Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Αρναούτης, το συλλαλητήριο διοργανώνεται προκειμένου να σταματήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις του Δημοσίου με μόνιμους διορισμούς των συμβασιούχων.
Το συλλαλητήριο που διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7:00 μ.μ στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας θα κλείσει με τη διεξαγωγή μουσικής συναυλίας από εκπαιδευτικούς. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην Δράμα, καλεί τους εργαζόμενους από όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα στο νομό Δράμας (και όχι μόνο) να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεση τους σε κάθε μορφή ευέλικτης και ελαστικής εργασίας και να απαιτήσουν εδώ και τώρα, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναπληρωτές
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των συμβασιούχων ανήκουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που είναι ουκ ολίγοι. Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Γιάννης Αρναούτης, στην Δράμα τα οργανικά κενά στον χώρο της εκπαίδευσης καλύπτονται από περίπου 100 αναπληρωτές ή ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών αποτελεί το 15 – 20% των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στον Νομό Δράμας κάτι που δείχνει ότι η λειτουργία τους στον χώρο της εκπαίδευσης είναι αναγκαία. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας μπορεί να εργάζονται επί 15 και πλέον χρόνια με αυτό το εργασιακό καθεστώς υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι εξυπηρετούν πάγιες όσο και διαρκείς ανάγκες στον χώρο της εκπαίδευσης.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται και η πολιτεία φροντίζει να καλύψει τα κενά των θέσεων που δημιουργούνται με αναπληρωτές και όχι με μόνιμο προσωπικό
Τόσο το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ όσο και το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της ΑΔΕΔΥ έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση από μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Είναι απόλυτα σαφές ότι το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών βολεύει οικονομικά την πολιτεία αφού δαπανά μικρότερα ποσά για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων ωστόσο δημιουργεί μία αποδεδειγμένη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που ανήκουν στην κατηγορία των αναπληρωτών. Οι τελευταίοι παρότι παράγουν το ίδιο ακριβώς έργο αμείβονται κατά τέσσερις μήνες λιγότερο σε ετήσια βάση σε σχέση με τους συναδέλφους τους αφού προσλαμβάνονται περίπου τον Οκτώβριο και απολύονται και πάλι τον Ιούνιο. Από την άλλη έχουν λιγότερα δικαιώματα σε επίπεδο αδειών, επιδομάτων και βέβαια την μόνιμη αβεβαιότητα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.
Η κατάσταση αυτή που με βεβαιότητα παραπέμπει σε ένα καθεστώς εργασιακής αδικίας δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους μόνιμους συναδέρφους τους που ζητούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις των αναπληρωτών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
Ωστόσο η εικόνα που καταγράφεται με τους αναπληρωτές είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος της άδικης μεταχείρισης που υφίστανται και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι του Δημοσίου λόγω της απουσίας προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος των αναγκών να καλύπτεται από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται και επαναπολύονται ανάλογα με τις ανάγκες της κρατικής μηχανής χωρίς όμως να λαμβάνονται υπ όψη οι ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων που υφίστανται ένα καθεστώς κατάφορης αδικίας – και χωρίς υπερβολή – εκμετάλευσης, πολλές φορές επί πολλά χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!