Το βλέμμα στην γειτονική Βουλγαρία όπου αναφέρθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν στραμμένο οι υπηρεσίες μετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων. Τα κρούσματα βρέθηκαν στην περιοχή του Πλέβεν.
Υπενθυμίζεται ότι περιστατικά πανώλης των χοίρων καταγράφηκαν και τις προηγούμενες χρονιές στην άλλη πλευρά των συνόρων θέτοντας σε επιφυλακή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη δεξαμενή του ιού. Θυμίζουμε ότι πέρσι υπήρξε από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών η επισήμανση ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας, θα έπρεπε να είναι αναγκαία η αυξημένη επαγρύπνηση και ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης τόσο από τους χοιροτρόφους όσο και από τους κυνηγούς.
Επίσης στις οδηγίες που υπήρξαν περιλαμβανόταν και η επισήμανση ότι οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές πρέπει να ειδοποιούνται από τους εκτροφείς τόσο σε περίπτωση αιφνίδιων θανάτων όσο και ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων και από τους κυνηγούς σε περιπτώσεις ανεύρεσης πτωμάτων αγριόχοιρων στο πεδίο ή σε οδικά δίκτυα μετά από τροχαίο ατύχημα καθώς και στις περιπτώσεις παρατήρησης αγριόχοιρων ληθαργικών, με ασυνήθιστή συμπεριφορά ή/και παρουσία ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων.
Για τα πρόσφατα κρούσματα της νόσου στο Πλέβεν που πάντως βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση απο τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν έχουν υπάρξει ακόμη σχετικές ανακοινώσεις επαγρύπνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το σημαντικότερο μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του νοσήματος σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η αυστηρότατη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας:- στις χοιροτροφικές μονάδες και στις οικόσιτες εκτροφές χοίρων ανεξαρτήτως αριθμού ζώων – στα σημεία εισόδου της χώρας – στα σφαγεία (απολυμάνσεις, τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από το προσωπικό, από τους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς ζώων κατά την είσοδο/έξοδο από το σφαγείο)
Υπενθυμίζεται ότι η ζωονόσος αφορά και τα χοιρινά που εκτρέφονται σε μονάδες και μπορεί να είναι καταστροφική για τις εν λόγω εκμεταλεύσεις. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούματα της ασθένειας σε μονάδες ακολουθεί η θανάτωση των ζώων αφού δεν υφίσταται θεραπεία.
H Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι ένα ιογενές αιμορραγικό νόσημα που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όμως μεταφέρεται γρήγορα και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στο εισόδημα των παραγωγών και κατά συνέπεια στις ίδιες τις χοιροτροφικές επιχειρήσεις. Παράλληλα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις που μεταφέρουν χοιρινά και παράγωγα του χοιρινού κρέατος