– Γ. Ελευθεριάδης: «Μόνο στην περιοχή των Κυργίων πέρσι και φέτος κατασπαράχθηκαν 9 κυνηγετικά σκυλιά από τους λύκους»
– Κ. Ακριτίδης: «Υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφου που το τελευταίο δίμηνο έχασε 18 ζώα»
Με συνεχείς επιθέσεις λύκων σε κτηνοτροφικά ζώα, τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα κλείνει το 2022, στο Νομό της Δράμας. Πρόκειται για περιστατικά που εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μέσα στο 2022 φαίνεται ότι αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς οι πληθυσμοί των λύκων πολλαπλασιάζονται και η σταδιακή εξοικείωσή τους με τον άνθρωπο είναι γεγονός.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κτηνοτροφικών ζώων που κατασπαράχθηκαν από λύκους σε πολλές περιοχές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση κτηνοτρόφου που έχασε 18 ζώα μέσα σε μόλις το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή μεταξύ Προσοτσάνης και Πετρούσας. Από την άλλη πλευρά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν τρεις τουλάχιστον λύκοι χτυπημένοι από διερχόμενα αυτοκίνητα, κοντά ή στα όρια κατοικημένων περιοχών με το πιο πρόσφατο περιστατικό να καταγράφεται στην περιοχή του Δοξάτου.
Τα φαινόμενα επίθεσης στα κτηνοτροφικά ζώα, δεν έχουν σταματήσει αλλά αντίθετα αυξάνονται, αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης και εξηγεί ότι ακόμη και το διάστημα που ελάχιστοι κτηνοτρόφοι μετακινούν τα ζώα τους για βοσκή υπάρχουν περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δέχονται συνεχείς επιθέσεις λύκων στα ζώα τους. Επιπλέον σημειώνει ότι: «Υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφου στα όρια μεταξύ Προσοτσάνης και Πετρούσας, που το τελευταίο δίμηνο έχασε 18 ζώα από επιθέσεις λύκων. Μάλιστα είναι λύκοι οι οποίοι δεν φεύγουν από την περιοχή. Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Δυστυχώς υπάρχουν κτηνοτρόφοι και προς το Πανόραμα και προς τη Μικρόπολη που έχουν συνεχείς απώλειες στα ζώα τους από τις επιθέσεις λύκων. Υπάρχουν τέτοια περιστατικά ακόμη και στον κάμπο και μάλιστα μέρα – μεσημέρι σε σε απόσταση 200 μέτρων από κατοικημένες περιοχές».
Αυτά που συμβαίνουν ειδικά φέτος με τις επιθέσεις λύκων σε κτηνοτροφικά ζώα δεν έχουν ξαναγίνει. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και καταγγελίες και για άγρια σκυλιά που προήλθαν από αδέσποτα και ζουν στην περιοχή του φαραγγιού. Τα ζώα αυτά σύμφωνα με τις καταγγελίες κτηνοτρόφων έχουν επιτεθεί σε κοπάδια στην περιοχή της Πετρούσας προκαλώντας απώλειες σε κτηνοτροφικά ζώα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη προς τις αρχές ότι εδώ και τρία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι λύκοι κάνουν περισσότερες γέννες το χρόνο. Έρχεται πλέον περισσότερες φορές σε οίστρο και δημιουργήθηκαν αγέλες 7, 8, 11 ή και 15 λύκων, φαινόμενο που είναι περίεργο και πάρα πολύ επικίνδυνο και για τα κτηνοτροφικά ζώα αλλά και τα κυνηγόσκυλα και τα μαντρόσκυλα. Οι απώλειες των κτηνοτροφικών ζώων από την άλλη πλευρά δεν αποζημιώνονται όλες από τον ΕΛΓΑ. Εμείς σαν κτηνοτρόφοι εδώ και μια οκταετία ζητούμε να γίνει διαχείριση του πληθυσμού των λύκων και με έγγραφα προς την κυβέρνηση. Δεν μας πήρε ποτέ σοβαρά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα» εξηγεί ο κ. Ακριτίδης.
Τον κίνδυνο που αρχίζει να αυξάνεται από τις επιθέσεις λύκων σε ζώα, και τον εντοπισμό τους σε κατοικημένες πλέον περιοχές επισημαίνουν και οι κυνηγοί. Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, υπογραμμίζει στα “Χ” ότι το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν τρεις νεκροί λύκοι χτυπημένοι από αυτοκίνητα με το τελευταίο να έχει καταγραφεί στην περιοχή της επιχείρησης του κ. Ζωγραφίδη στο Δοξάτο, ενώ προηγήθηκαν και άλλα παρόμοια περιστατικά στο Φωτολίβος, την Κρήνη κλπ κάτι που αποτελεί δείγμα της συχνής πλέον εμφάνισής τους.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι απώλειες των κυνηγών εξαιτίας των επιθέσεων λύκων. «Φέτος μέχρι στιγμής, υπάρχουν δηλωμένες τουλάχιστον 12 επιθέσεις σε κυνηγετικά σκυλιά» δηλώνει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας και συνεχίζει: «Τα τελευταία περιστατικά επίθεσης σε κυνηγετικά σκυλιά έγιναν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε Κύργια και Ψηλή Ράχη. Έχουμε συνεχή τέτοια περιστατικά, σε Πτελέα, Ψηλή Ράχη, Πλατανόβρυη, Κύργια, Βαθύλακο, Μοναστηράκι, περιοχή Μακρυπλαγίου κλπ. Μόνο στην περιοχή των Κυργίων πέρσι και φέτος κατασπαράχθηκαν 9 κυνηγετικά σκυλιά από τους λύκους. Υπάρχουν πλέον κυνηγοί που έχουν σχεδόν σταματήσει το κυνήγι από τις συνεχείς απώλειες σε κυνηγετικά σκυλιά. Είδαμε περιπτώσεις επιθέσεων ακόμη και μέσα σε περιφραγμένες κτηνοτροφικές μονάδες. Δυστυχώς η πολιτεία δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διαχείριση του πληθυσμού των λύκων σε αντίθεση με ότι γίνεται στην Ευρώπη όπου υπάρχουν κράτη με τετραπλάσιο πληθυσμό και ελάχιστο πληθυσμό λύκων σε σχέση με την Ελλάδα. Οι κυνηγοί δεν θέλουμε να εξοντωθεί το είδος, αλλά να γίνει μια διαχείριση στον πληθυσμό του γιατί η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη και ο κίνδυνος αυξάνεται».