Ποια μέτρα για την αντιπυρική περίοδο καλούνται να λάβουν φορείς και ΟΤΑ της Δράμας.
Μιλάει στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος.
Σε τροχιά λήψης μέτρων κινούνται οι ΟΤΑ του Νομού Δράμας, η ΠΕ Δράμας και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με φόντο την αντιπυρική περίοδο που είναι ήδη σε εξέλιξη από την 1η Μαΐου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να ληφθούν.
Ήδη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ΠΕ Δράμας άρχισε εκτεταμένους καθαρισμούς στους χειμάρρους και τα ρέματα που βρίσκονται καταρχάς εντός των ορίων του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα στον Χείμαρρο Καλλιφύτου και στο ρέμα της Νέας Αμισού. Η βλάστηση και τα απορρίμματα σε αυτούς τους χώρους πέρα από προβλήματα υπερχείλισης και περιβαλλοντικής ρύπανσης μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα μετάδοσης πυρκαγιάς κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τους δυο αυτούς χώρους, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε στα “Χ” ότι οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Εξήγησε ότι στα σημεία αυτά απομακρύνεται ήδη μεγάλος όγκος απορριμμάτων και οδηγείται σε αρμόδιους φορείς διαχείρισης σημειώνοντας “Θα προχωρήσουμε και σε επιπλέον καθαρισμό στους χειμάρρους, αρχίζοντας από την περιοχή του ρέματος της Νέας Αμισού μέχρι την περιοχή της “Τσοπάνκα” στην Νέα Κρώμνη, κυρίως με στόχο να καθαριστούν οι φερτές ύλες και τα αδρανή υλικά που εμποδίζουν την ροή του νερού και μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις”.
Στις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς περιλαμβάνονται στα εξής: Η χρηματοδότηση των Δήμων να γίνεται σύμφωνα με την έκταση των δασικών περιοχών και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια. Να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση στις δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας (περιπολίες, κατασκευή και συντήρηση δασικών δρόμων, λαθροϋλοτομία κ.λ.π.) Να γίνει καταγραφή και συντήρηση των υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε δασικές περιοχές και να καθορισθεί ο φορέας διαχείρισής τους (δήμος, δασική υπηρεσία κ.λ.π). Να κατασκευασθούν υδατοδεξαμενές για την συλλογή νερού και τη χρήση τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να δοθεί λύση στο πρόβλημα ασφάλειας των εθελοντικών συλλόγων και επίσης στο πρόβλημα επαρκούς χρηματοδότησής τους και κυρίως για τα καύσιμα τους, σε περιπτώσεις που αυτοί ενεργούν σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και να υπάρξει χορήγηση υλικοτεχνικής υποδομής. Να τοποθετηθούν κεραίες σε ένα ή δύο σημεία στον ορεινό όγκο, προκειμένου να είναι δυνατή η επικοινωνία σε όλο τον Νομό Δράμας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Να γίνεται φύλαξη των καμένων εκτάσεων που κρίνονται αναδασωτέες. Να γίνουν ενημερώσεις, ημερίδες και ενέργειες πληροφόρησης προς τους γεωργούς κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, υλοτόμους και πολίτες για τις πυρκαγιές. Να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε ετοιμότητα με το τηλέφωνο πάντα ανοιχτό ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Να καθαριστούν τα αστικά και τα περιαστικά δάση και τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους δήμους της Δράμας διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να προβούν σε σύγκληση των Σ.Τ.Ο. και να δώσουν αρμοδιότητες στα όργανά τους. Επίσης να συντηρήσουν τα υδροστόμια και τις δεξαμενές νερού. Να προβούν σε καθαρισμό των περιαστικών δασών, των εγκαταλειμμένων οικοπέδων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με τις διοικήσεις των, κλπ. και να απομακρύνουν τα υπολείμματα της βλάστησης. Να ενημερώνουν συνεχώς τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Να πραγματοποιούν ασκήσεις αντιπυρικής προστασίας. Να διαθέσουν προσωπικό και μέσα για την επιτήρηση σβησθείσας πυρκαγιάς. Να συμμετάσχουν σε περίπολα πυρασφάλειας. Να είναι προετοιμασμένοι για την υποδοχή πολιτών από άλλες πληγείσες περιοχές. Να συμμετάσχουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς με προσωπικό, σύμφωνα με οδηγίες της Π. Υ. Δράμας, Να συνδράμουν στην έρευνα για την αντιμετώπιση αιτίων και ανεύρεσης των δραστών. Να αναπτύξουν δίκτυο πληροφοριών, να υπάρχουν χάρτες των ορίων των δήμων προκειμένου να δίνεται άμεσα το στίγμα κινδύνου (κυρίως για βοήθειες από άλλους νομούς) και γενικά να υπάρχει στρατηγική επιτόπου (υποδοχή καλεσμένων για βοήθεια σε κομβικά σημεία και ενημέρωση). Να οργανώσουν την απομάκρυνση πολιτών, μετά από εισήγηση του επικεφαλής Αξιωματικού της Π.Υ., ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου. Να καταγράψουν όλα τα οχήματα – μηχανήματα της δικαιοδοσίας τους που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και να τα διαθέτουν. Να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό, μνημόνιο αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς. Να συντάξουν σχέδια-μνημόνια για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Να συντάξουν σχέδια εκκένωσης όπως προβλέπεται από την κειμένη νομοθεσία. Ο Δήμος Δοξάτου να φροντίσει έτσι ώστε μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες να καθαριστεί ο χείμαρρος Δοξάτου στον όποιο προέκυψαν πολλές πυρκαγιές.
Ήδη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ΠΕ Δράμας άρχισε εκτεταμένους καθαρισμούς στους χειμάρρους και τα ρέματα που βρίσκονται καταρχάς εντός των ορίων του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα στον Χείμαρρο Καλλιφύτου και στο ρέμα της Νέας Αμισού. Η βλάστηση και τα απορρίμματα σε αυτούς τους χώρους πέρα από προβλήματα υπερχείλισης και περιβαλλοντικής ρύπανσης μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα μετάδοσης πυρκαγιάς κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Σε ότι αφορά τους δυο αυτούς χώρους, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε στα “Χ” ότι οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Εξήγησε ότι στα σημεία αυτά απομακρύνεται ήδη μεγάλος όγκος απορριμμάτων και οδηγείται σε αρμόδιους φορείς διαχείρισης σημειώνοντας “Θα προχωρήσουμε και σε επιπλέον καθαρισμό στους χειμάρρους, αρχίζοντας από την περιοχή του ρέματος της Νέας Αμισού μέχρι την περιοχή της “Τσοπάνκα” στην Νέα Κρώμνη, κυρίως με στόχο να καθαριστούν οι φερτές ύλες και τα αδρανή υλικά που εμποδίζουν την ροή του νερού και μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις”.