Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 11.00πμ, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Κούρος» στην Δράμα το Εναρκτήριο Συνέδριο του έργου CB Water Geopark.
Ο Δήμος Δράμας συμμετέχει στη υλοποίηση του έργου με τίτλο «CB Water Geopark» στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» σε συνεργασία από τέσσερις οργανισμούς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το συνέδριο χαιρέτησε και κήρυξε τις εργασίες του ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ενώ σε αυτό συμμετείχαν πέραν των άλλων ο κ. Δημήτριος Εμμανουλούδης, Καθηγητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και η κα Θεοδώρα Μέρου, Κοσμήτορας στην ΣΤΕΓ & ΤΤ&Δ και Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.
Το έργο έχει ενταχθεί με βάση σχετική σύμβαση χρηματοδότησης (Subsidy Contract) μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής και του Δήμου Δράμας και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών (για την Ελλάδα μέσω του ΠΔΕ).
Όπως είπε σχετικά με το συνέδριο μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Αικατερίνη Ιωσηφίδου προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, το Γεωπάρκο Νερού όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι μια δράση η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 –
2020. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Δράμας ως επικεφαλής εταίρος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από την Βουλγαρία ο Δήμος Χατζηδήμοβο και η μη κυβερνητική οργάνωση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Βουνού.
Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει τον ορεινό όγκο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, δημιουργώντας ένα διασυνοριακό γεωπάρκο. Η περιοχή μας φημίζεται για την ιδιαιτερότητα του φυσικού πλούτου, της χλωρίδας και της πανίδας που διαθέτει αλλά και τα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου, με κύριο στοιχείο το νερό. Με αυτόν τον γνώμονα και επειδή οι δύο χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά αποφασίστηκε η υλοποίηση του γεωπάρκου. Για την δημιουργία του θα καταγραφούν ως προς την ποιότητά τους τουλάχιστον τέσσερις γεώτοποι και με αυτή την διαδικασία ο Δήμος Δράμας σκοπεύει να αναδείξει τουριστικά την περιοχή και να ενημερώσει τον κόσμο για την σημασία του περιβάλλοντος που διαθέτει η περιοχή. Ο καθορισμός αυτών των γεωτόπων έχει ανατεθεί σε ειδικούς επιστήμονες που κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση και θα υποδείξουν που είναι οι γεώτοποι και ποια είναι τα ιδιαίτερα σημεία…
Μιλώντας για το έργο ο κ. Δημήτριος Εμμανουλούδης, Καθηγητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής της έδρας UNESCO που εδρεύει στην πόλη της Δράμας, είπε ότι θα προσπαθήσουμε να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου το υπο ίδρυση γεωπάρκο να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, τα οποία αυτή την στιγμή είναι 147 σε 41 χώρες στις πέντε ηπείρους. Ανάμεσα σε αυτά και κάποια πολύ φημισμένα όπως το γεωπάρκο στον Αμαζόνιο. Η πιθανή ένταξη του υπό σύσταση γεωπάρκου στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, σημαίνει όπως είπε ο κ. Εμμανουλούδης παγκόσμια προβολή, χρηματοδοτήσεις από μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς, πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και εξωστρέφεια μεταξύ άλλων …
Η κα Μέρου από την πλευρά της, πραγματοποίησε εισήγηση για την γεωλογική ιστορία της περιοχής κατά την διάρκεια του συνεδρίου που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Δράμα. Η εισήγηση όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ αφορούσε σε ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν το προσεγγίζουμε παρότι θα έπρεπε. Η περιοχή μας όπως είπε υπήρξε ένα κέντρο όπου πάρα πολλά είδη της Μεσευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης ήρθαν σαν πρόσφυγες κατά την διάρκεια της εποχής των παγετώνων. Η περιοχή μας όπως και άλλες στην υπόλοιπη μεσογειακή λεκάνη υπήρξαν κέντρα που διατήρησαν την σημερινή βιοποικιλότητα…