Σύσκεψη για τα λατομεία του Βώλακα στην ΠΕ Δράμας

0
1922

Αναγκαίο να βρεθεί κοινή συνισταμένη για τον τόπο εναπόθεσης των στείρων υλικών.
Τι δήλωσε στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Ζιμπίδης.
Τι επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Παπαδόπουλος.

Τη δυνατότητα διερεύνησης λύσης σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά τον τόπο απόθεσης των στείρων υλικών από τα λατομεία που λειτουργούν στη βορειοανατολική πλευρά του Βώλακα εξέτασαν το απόγευμα της Τετάρτης υπηρεσίες και εμπλεκόμενοι φορείς στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
«Στείρα» ονομάζονται τα άχρηστα υλικά που απομένουν στα λατομεία και τα οποία, βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν σε αδειοδοτημένο χώρο τους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ» αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό λόγω κυρίως του όγκου που καταλαμβάνουν αυτά τα υλικά. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εταιρείες για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα εναπόθεσης των στείρων υλικών έχει και περιβαλλοντική διάσταση, κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Είναι αναγκαίο να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων, ώστε το θέμα να προωθηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε υψηλότερα επίπεδα εξουσίας και ιδίως, σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που να αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος, με μακροχρόνιο ορίζοντα και σε κεντρικό επίπεδο. Ο κάθε φορέας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί».
Όπως επεσήμανε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης στα “Χ”, ουσιαστικά στην σύσκεψη ο Δήμος Νευροκοπίου, ζήτησε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, με την διάθεση κάποιου κοινού χώρου όπου θα μπορούν να εναποτίθενται όλα αυτά τα υλικά.
Οι διαστάσεις του προβλήματος εμφανίζονται και μέσα από αποφάσεις τόσο της Κοινότητας Βώλακα όσο και του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, από τις οποίες προκύπτει ότι «από το 1985 έως και σήμερα, μέσα στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Βώλακα, λειτουργούν τα περισσότερα λατομεία μαρμάρων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Το γεγονός αυτό, πέρα από τα οφέλη στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα και για τη λύση του οποίου χρειάζεται η συνδρομή φορέων και παραγόντων (Δήμος-Περιφέρεια-βουλευτές-υπουργοί και ιδιοκτήτες των λατομείων) αποτελούν η τοποθέτηση των στείρων υλικών που παράγονται από τη διαδικασία εξόρυξης.


Σύμφωνα με τις τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες του κάθε λατομείου, τα παραγόμενα στείρα εξόρυξης πρέπει να τοποθετούνται μέσα στον ίδιο τοπογραφικό χώρο του λατομείου. Όμως, είτε επειδή ο υπάρχον χώρος δεν επαρκεί, είτε επειδή υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα μαρμάρου που η επιχείρηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αγοράσουν ιδιόκτητα χωράφια στο αγρόκτημα Βώλακα και να εναποθέτουν εκεί τα στείρα υλικά τους (μπάζα).
Όμως, με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό, καθώς συσσωρεύονται βουνά από στείρα υλικά, τα οποία, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φτάσουν κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων».
Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Ζιμπίδης, από την πλευρά του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ζητήθηκε, λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλείται αλλά και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία των κατοίκων, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, επειδή η απόφαση των τοπικών οργάνων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου δεν ήταν ομόφωνη, ζητήθηκε να γίνει προσπάθεια για νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να παραπεμφθεί το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ακολούθως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους τοπικούς βουλευτές και στα αρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι τελικά να υπάρξει τέτοια νομοθετική ρύθμιση ώστε το νομικό καθεστώς να μην απαγορεύει τη λειτουργία ενός κοινού τόπου απόθεσης στείρων υλικών των λατομείων, όπως παρατύπως συμβαίνει σήμερα.
Μιλώντας στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, δήλωσε ότι στη σύσκεψη που έγινε υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, παρέστησαν επίσης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Αθλητισμού κ.Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Στεφανίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Κ.Νευροκοπίου που προέρχονται από την περιοχή του Βώλακα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Δράμας, καθώς και εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας. O Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, έκανε εγγράφως γνωστό δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!