Ι. Σιρλατζής: «Δυστυχώς, έχουμε μείνει λίγοι. Η έκθεση του προσωπικού στον κορωνοϊό πολλαπλασιάζεται με ολέθριες συνέπειες»
Σε αναστολή λειτουργίας τέθηκε από χθες το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης για το χρονικό διάστημα από 18 μέχρι και 27 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με σχετική απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει. Το υγειονομικό προσωπικό μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του, καθώς οι ανάγκες σε προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας είναι συνεχώς αυξανόμενες.
Από το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου έχουν μεταφερθεί ήδη από τις 16 Νοεμβρίου κάποιοι από τους νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Δράμας για τους ίδιους λόγους. Το Κέντρο Υγείας του Νευροκοπίου, πάντως, συνεχίζει να λειτουργεί εξυπηρετώντας τις ανάγκες της περιοχής χωρίς να έχει αναστείλει τη λειτουργία του. Παράλληλα, από τις 9 Νοεμβρίου, και από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου έχει σταλεί υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του Νοσοκομείου Δράμας. Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου έχει τροποποιήσει τις ώρες λειτουργίας του και πλέον λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου της Δράμας. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αυτή τη στιγμή, αλλά οποιαδήποτε υγειονομική δομή αρχίζει να υπολειτουργεί οδηγεί σε δυσλειτουργίες. Αυτό είναι λογικό, διότι προέχει το Νοσοκομείο λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εκεί. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι δραματική και προβληματική. Αν δεν στελεχωθεί με νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρούς και λοιπούς εργαζομένους, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Αυτές είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις και για το Νοσοκομείο της Δράμας όσο και για τον Νομό Δράμας» επεσήμανε στα «Χ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) κ. Ιάκωβος Σιρλατζής, το Νοσοκομείο της Δράμας έχει ενισχυθεί με υγειονομικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας αλλά και από το πρώην Ι.Κ.Α., επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, έχουμε μείνει λίγοι και πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτό τον αγώνα και γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη όλων των υγειονομικών που βρίσκονται στην περιοχή μας είτε από Κέντρα Υγείας είτε από Αγροτικά Ιατρεία είτε από οποιαδήποτε άλλη δομή». Όπως εξήγησε ο κ. Σιρλατζής, στο Τ.Ε.Π. αντιμετωπίζεται καθημερινά μεγάλος αριθμός περιστατικών με συμπτώματα κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι πολλοί συμπολίτες μας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους χρήζουν διασωλήνωσης. Παράλληλα, είπε ότι το προσωπικό έχει φθάσει στα όριά του και ότι η υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Δράμας γίνεται για άλλη μια φορά εμφανής. «Η έκθεση του προσωπικού στον κορωνοϊό πολλαπλασιάζεται με ολέθριες συνέπειες για τη λειτουργία των τμημάτων. Σε καθημερινή βάση τίθενται σε καραντίνα μέλη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και απομακρύνονται από τους χώρους εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Θα αρχίσουμε να γινόμαστε «επικίνδυνοι» τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για τους ασθενείς λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της έλλειψης προσωπικού. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι γνωστές σε όλους. Το νοσηλευτικό προσωπικό γερνά, επιβαρύνεται και δεν ανανεώνεται. Καλείται να εκτελεί εξουθενωτικές βάρδιες και διπλοβάρδιες και πολλά νυχτερινά ωράρια».
O ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από εδώ και πέρα θα μένουν στο Νοσοκομείο της Δράμας, εξηγώντας στα «Χ» ότι οι Μ.Ε.Θ. σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και την Κεντρική Μακεδονία οδηγούνται σε κορεσμό.
Από την πλευρά του, σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας και όχι μόνο, το Σωματείο Εργαζομένων επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι πρέπει:
Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση 2018-2020, χωρίς επιλογή, μόνο με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων. Με την ίδια διαδικασία να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμεσα διαθέσιμοι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για μόνιμες και επικουρικές θέσεις. Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που, σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις.
Να γίνει επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να γίνει ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στον σχεδιασμό για αντιμετώπιση της επιδημίας, με τους ίδιους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.