«Δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων»
Απόλυτα σαφής για τα προβλήματα που δημιουργεί στη ΔΕΥΑΔ η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ήταν ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, κ. Τάσος Χατζηγιάννης, κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο ίδιος μίλησε για ταφόπλακα στις ΔΕΥΑ αλλά και για κοινό αγώνα που πρέπει να γίνει είτε για να μειωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 80% είτε για να μην ισχύσει καθόλου για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι η ΔΕΥΑΔ δεν έχει μετακυλίσει καμία από τις αυξήσεις της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων στους πολίτες. Ο κ. Χατζηγιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις των κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση και Στέργιου Ηλιόπουλου, εξήγησε ότι με τη νέα ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, τριπλασιάζεται η επιβάρυνση για τη δημοτική επιχείρηση.
Ειδικότερα, όπως είπε: «Χωρίς λόγο και χωρίς να γνωρίζουμε κάτι και ενώ πληρώσαμε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ μέχρι και το Νοέμβριο, μας ήρθε τον Δεκέμβριο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής για την χαμηλή τάση. Ουσιαστικά μιλάμε για πολύ μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 250% ή και περισσότερο. Πρόκειται για την επονομαζόμενη από τη ΔΕΗ, ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία δεν μπορεί ουσιαστικά να εξηγήσει κανένας. Για παράδειγμα υπάρχει λογαριασμός με 2.000 ευρώ κατανάλωση και ρήτρα αναπροσαρμογής 1.930 ευρώ! Από τον Οκτώβριο και μετέπειτα έγινε μία συνάντηση με όλους τους βουλευτές της Δράμας στη ΔΕΥΑΔ. Τους ενημερώσαμε ότι πρέπει το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΔ από επαγγελματικό να γίνει βιομηχανικό, γιατί τα μηχανήματα που τροφοδοτούν την πόλη δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό το πρόβλημα έχουν προσπαθήσει να το επιλύσουν άπαντες τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Να σας πω ότι η ΔΕΥΑΔ τα προηγούμενα χρόνια, πλήρωνε 1,5 εκατομμύριο ρεύμα ετησίως. Τώρα, με στοιχεία που παρέθεσε η διευθύντρια Οικονομικών, θα πληρώνει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή το πρόβλημα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι πανελλαδικό, είμαστε σε συνεννόηση με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος. Όλες οι ΔΕΥΑ κινούμαστε συντονισμένες σε μία γραμμή. Για το πώς δηλαδή θα μειωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής ή πως θα πάψει να υπάρχει για τις ΔΕΥΑ.
Όπως έχουν πει αρκετοί συνάδελφοι αυτό το κόστος, είτε θέλεις είτε δεν θέλεις, όσο και να συμπιέσεις τις δαπάνες, θα φτάσεις στο σημείο να το μετακυλίσεις στους πολίτες. Κάνουμε λοιπόν μία συντονισμένη προσπάθεια και μπαίνουμε κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος. Θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση για να βρούμε μία λύση.
Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι το υπουργείο θα μειώσει κατά 80% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα των αγροτών. Μακάρι να το κάνει και σε μας. Όμως εμείς στη ΔΕΥΑΔ έχουμε κάνει προγραμματισμό χωρίς να έχουμε λάβει υπόψη τις σημερινές αυξήσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έχουμε λοιπόν εκτεθεί. Λέω λοιπόν ότι πρόκειται για ταφόπλακα, σε όλες τις ΔΕΥΑ. Όμως δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων. Πρώτο μέλημά μας είναι αφού βγει το ψήφισμα, από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος, να παραδοθεί σε όλους τους βουλευτές. Πρωτίστως στον κυβερνητικό βουλευτή και μετά και στους υπόλοιπους, ώστε να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, όπως θα γίνει και σε άλλους νομούς, για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα.
Έχω συγκρατημένη αισιοδοξία για το θέμα. Ελπίζω να εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Να έχουμε μία μείωση της τάξης του 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πάντως καμία από τις αυξήσεις που έκανε η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, δεν μετακυλίστηκε στους δημότες από την ΔΕΥΑΔ»