– Άκαρπη αποδείχθηκε η ανασκαφική προσπάθεια που έγινε χθες Τρίτη
– Τι είπε στα «Χ» ο κ. Ν. Γεωργιάδης που έκανε την έρευνα εξασφαλίζοντας σχετική άδεια
Για μία ακόμα φορά κατέβαλε προσπάθεια να βρει κρυμμένο θησαυρό και πιο συγκεκριμένα χρυσές λίρες, στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας, σε μικρή απόσταση από το άγαλμα της Ελευθερίας ο συμπολίτης μας κ. Νίκος Γεωργιάδης.
Γύρω στις 10.00 το πρωί της Τρίτης, με τη βοήθεια ειδικών ανιχνευτών αλλά και ομάδας εκσκαφής, όπως και με την παρουσία εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών (Αστυνομία, Κτηματική Υπηρεσία, ΔΟΥ, Δασαρχείο και Αρχαιολογική Υπηρεσία), άρχισε η προσπάθεια εντοπισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει ο κ. Γεωργιάδης και τις ενδείξεις των ανιχνευτών, βρισκόταν στον συγκεκριμένο σημείο του Δημοτικού Κήπου.
Όπως ο ίδιος είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, η έρευνα αφορούσε κρυμμένες λίρες από αυτές που είχαν θάψει οι Τούρκοι, κάτοικοι της περιοχής φεύγοντας, κατά την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών. Την πληροφορία για την ύπαρξη κρυμμένου χρυσού στο συγκεκριμένο σημείο του Δημοτικού Κήπου της Δράμας είχε ο κ. Γεωργιάδης από το 1992. Προχώρησε όμως στην έρευνα μόλις χθες. «Κάλιο αργά παρά ποτέ» είχε χαρακτηριστικά στα «Χ» για να συνεχίσει: «Τα μηχανήματα έρευνας που χρησιμοποιήσαμε έδειξαν ότι κάτι υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο. Σήμερα (χθες Τρίτη) ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την άδεια και αρχίσαμε την ανασκαφή. Ψάχνουμε για λίρες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χρησιμοποίησα τις αρχικές πληροφορίες και στη συνέχεια ραβδοσκοπικά και εντοπιστικά μηχανήματα».
Τελικώς η χθεσινή έρευνα του κ. Γεωργιάδη δεν έφθασε στο επιθυμητό σημείο, δηλαδή αυτό της ανεύρεσης κρυμμένου χρυσού. Μετά την σχετική ανασκαφή εντοπίστηκε μόνο ένα πέτρωμα με απειροελάχιστα ίχνη χρυσού (χρυσόπετρα όπως λέγεται) που όμως δεν είναι αξιοποιήσιμος. Τα εντοπιστικά μηχανήματα έδειξαν το συγκεκριμένο σημείο λόγω αυτών των πολύ μικρών ιχνών, αλλά δεν βγήκε στην επιφάνεια τίποτα άλλο πέραν αυτού.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε άλλο σημείο του Δημοτικού Κήπου, δίπλα στην οδό Αθανασιάδη (στην παλιά αλάνα των ταξί) ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε και στο παρελθόν να κάνει έρευνα, αλλά τον πρόλαβαν κάποιοι άλλοι χωρίς ωστόσο να βρουν κάτι όπως αποδείχθηκε τελικά. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο κ. Γεωργιάδης αργότερα, έλεγαν ότι αρκετά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1968, είχε επιστρέψει στη Δράμα σε μεγάλη ηλικία, ο Τούρκος πολίτης που είχε θάψει θησαυρό στο εν λόγω σημείο, φεύγοντας με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τελικά σε συνεργασία με κάποιον Δραμινό κατάφερε να βγάλει στην επιφάνεια τον χρυσό, με νόμιμο τρόπο.
Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που βρίσκεται θαμμένος θησαυρός κατόπιν σχετικής αδειοδότησης;
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, από την νομοθεσία που υπάρχει προκύπτει ότι εάν βρεθεί θησαυρός (κρυμμένος χρυσός) γίνεται εκείνη τη στιγμή καταμέτρηση και αξιολόγησή του. Το σύνολο του χρυσού γίνεται κτήμα του κράτους, αλλά το 50% της αξίας του σε χρήματα τα δικαιούται αυτός που έχει την άδεια για την έρευνα. Όπως επίσης είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι άδειες για τέτοιες έρευνες εξασφαλίζονταν πολύ πιο γρήγορα στο παρελθόν σε διάστημα 2-3 μηνών. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η άδεια που εξασφάλισε για την έρευνα την οποία έκανε χθες στο Δημοτικό Κήπο, του χορηγήθηκε 27 μήνες μετά το σχετικό αίτημα!
Οι πιθανότητες πάντως να υπάρχουν αρκετά ακόμη σημεία στη Δράμα όπου μπορεί να υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί είναι πολλές, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε για κρυμμένο χρυσό από την περίοδο του Εμφυλίου αλλά και της Τουρκοκρατίας όπως και από την περίοδο των Βουλγάρων κομιτατζήδων που έδρασαν στην περιοχή μετά το 1800 κάνοντας ληστείες και κρύβοντας τη λεία τους.