Πρωτοπόρος στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής ο ορεινός δήμος του Νομού μας
«Στοίχημα» που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει θεωρεί ο Δήμος Παρανεστίου τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχει προς τους δημότες του, προκειμένου να φτάσει σε σημείο «να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλους μεγαλύτερους και μητροπολιτικούς δήμους και γιατί όχι να πρωτοπορήσει σε κρίσιμους τομείς της ευθύνης του».
Αυτό διαβεβαιώνει μιλώντας στα “Χ” ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επεκτείνει την πρωτοποριακή υπηρεσία «τηλεφροντίδας» στους δημότες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένων.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Δήμο Παρανεστίου πριν από 4-5 μήνες όπως εξηγεί στα «Χ» ο κ. Καγιάογλου και έτσι ο Δήμος είναι ανάμεσα στους έξι με επτά πρώτους δήμους που το εφαρμόζουν σε ολόκληρη τη χώρα. Τοποθετήθηκαν είκοσι μηχανισμοί τηλεφροντίδας, στον Νικηφόρο και το Παρανέστι. «Η εξέλιξη έδειξε ότι από την υλοποίηση του προγράμματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Πλέον επιδιώκουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε όλους τους μοναχικούς ή ηλικιωμένους ανθρώπους του δήμου μας διότι διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό» σημειώνει ο Δήμαρχος.
Όπως έχουν γράψει τα «Χ» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το πρόγραμμα «τηλεφροντίδας» είναι μια εξαιρετικά πρωτοπόρα υπηρεσία για το ορεινό Παρανέστι, που εφαρμόζεται με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των δημοτών, βάζοντας σε πρώτο πλάνο, την ανθρωπιστική διάσταση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος τηλεφροντίδας με την ονομασία «Σύνδεση Ζωής». Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ο δήμος προχώρησε αρχικά σε δυο συμβάσεις. Η πρώτη από αυτές αφορούσε την ανάθεση προμήθειας κινητού εξοπλισμού για κάθε ηλικιωμένο που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα και η δεύτερη αφορούσε την μηνιαία υποστήριξη της τηλεφροντίδας μέσω της οποίας οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είτε για να πάρουν συμβουλές είτε να ζητήσουν βοήθεια.
Μιλώντας για το σύστημα τηλεφροντίδας ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου είχε τονίσει και σε προηγούμενη δήλωσή του στα «Χ» ότι «ο Δήμος Παρανεστίου προχώρησε στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα ολοκληρωμένης υπηρεσίας τηλεφροντίδας αλλά και διαχείρισης περιστατικών που επείγουν. Πρόκειται για πρόγραμμα που στόχο έχει τη διαρκή και αποτελεσματική κατ’ οίκον φροντίδα, όλο το 24ωρο, των ηλικιωμένων του Δήμου Παρανεστίου».
Πιο συγκεκριμένα, στους ηλικιωμένους έχει διατεθεί ένα ρολόι χειρός που διαθέτει σύστημα ειδοποίησης στην περίπτωση που ο χρήστης δεν αισθάνεται καλά. Το ρολόι κάνει κλήση σε κέντρο 24ωρης βοήθειας στην Αθήνα. Ο χρήστης, που έχει καταθέσει από πριν το ιατρικό ιστορικό του με υπεύθυνη δήλωση, επικοινωνεί όταν παραστεί ανάγκη μέσω του ρολογιού με το κέντρο και αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ανάλογα με το πρόβλημα, το κέντρο καλεί είτε τους οικείους του, είτε το κέντρο υγείας, είτε οποιονδήποτε γιατρό. Το ρολόι χειρός λειτουργεί ουσιαστικά σαν ασύρματη τηλεφωνική συσκευή μέσω της οποίας γίνεται η επικοινωνία με το κέντρο.
Οι ωφελούμενοι που εντάχθηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν με βάση τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Παρανεστίου. Ο Δήμος Παρανεστίου είναι ο πρώτος δήμος στον Νομό Δράμας που προχωρά στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες υπηρεσίες έχουν υιοθετήσει δήμοι όπως αυτός της Καλαμαριάς, των Τρικάλων, του Αμαρουσίου κ.α.