Tι απαντάνε οι Γεωπόνοι της Δράμας για το έντομο Diabrotica
Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί Αραβόσιτου στην Δράμα που θέτουν το ερώτημα αν θα σημειωθούν φέτος αυξημένοι πληθυσμοί του εντόμου “Διαβρώτικα”.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται χωρίς αμφιβολία, από το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η αμειψισπορά αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή από την διάρκεια χιονοκάλυψης και από τις βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν, επισημαίνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου. Εάν οι καλλιέργειες σε πολλά χωράφια αλλάξουν μέσα στο 2019, αυτό θα συμβάλει στο να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου, υπογραμμίζει
Εάν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν αμειψισπορά τουλάχιστον να κάνουν αλλαγή της καλλιέργειας στο 1/3 των στρεμμάτων τους εξηγεί ο κ. Σίμογλου. Πέρσι πάντως με την αμειψισπορά που εφαρμόστηκε στις περιοχές όπου καλλιεργείται ο Αραβόσιτος, δηλαδή στο Καλαμπάκι, τον Νεροφράκτη, την Αγία Παρασκευή αλλά και στην περιοχή Φωτολίβους, Σιταγρών κ.α. το πρόβλημα που προκαλείται στον Αραβόσιτο με το έντομο Διαβρώτικα, περιορίστηκε.
Μέσα στο προηγούμενο έτος πάντως, η προοπτική για ζημιές από το Diabrotica περιόρισε αρκετά την καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή του Καλαμπακίου, όπου (ειδικά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής) το έντομο είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Τότε οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας συμβούλευσαν τους αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αμειψισπορά, δηλαδή με αλλαγή καλλιέργειας προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα την επόμενη χρονιά. Πολλοί από τους αγρότες της περιοχής ανταποκρίθηκαν στις προτροπές των ειδικών με αποτέλεσμα να στραφούν φέτος σε άλλες καλλιέργειες όπως τον Ηλίανθο και το Βαμβάκι.
Θυμίζουμε ότι στην Π.Ε. Δράμας η παρουσία του εντόμου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2012.
Το έντομο Diabrotica virgifera είναι κολεόπτερο (σκαθάρι) και ανήκει στην οικογένεια των Χρυσομελιδών (Chrysomelidae). Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη διάβρωση που σχετίζεται με τη βρώση. Προσβάλλει τον αραβόσιτο. Έχει μία γενιά το έτος. Τα αβγά του εντόμου τοποθετούνται στο έδαφος και παραμένουν εκεί τον Χειμώνα. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο). Τρέφονται και αναπτύσσονται στις ρίζες του αραβοσίτου. Μετά την ενηλικίωσή τους βγαίνουν στην επιφάνεια τα ενήλικα όπου τρέφονται στο φύλλωμα και στις ανθοταξίες του αραβοσίτου (αρσενικές – «φούντες» και θηλυκές – «ρόκες»). Η βλάβη που προκαλείται στο ριζικό σύστημα είναι η κύρια αιτία ζημιάς στην καλλιέργεια, επειδή προκαλείται αδυναμία στήριξης των φυτών. Η επίδραση των ενηλίκων στις ανθοταξίες είναι συγκριτικά δευτερεύουσας σημασίας.
Στη xώρα μας έχει προκαλέσει προβλήματα κυρίως στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Δράμας. Όταν εκκολαφθούν την άνοιξη οι νεαρές προνύμφες (σκουληκάκια) ψάχνουν για ρίζες αραβοσίτου για να διατραφούν. Εάν δεν τις βρούν σε ακτίνα περίπου 50 εκ. πεθαίνουν. Η βλάβη που προκαλούν στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην στηρίζονται καλά και να πλαγιάζουν. Ομάδες πλαγιασμένων φυτών που στηρίζονται το ένα επάνω στο άλλο είναι χαρακτηριστική ένδειξη προσβολής από προνύμφες («λαιμός χήνας»)
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ζημιάς που προκαλούν οι προνύμφες του εντόμου στις ρίζες του αραβοσίτου είναι η αλλαγή καλλιέργειας την επόμενη χρονιά της καλλιέργειας του αραβοσίτου (αμειψισπορά) με αποτελεσματικότητα 95-99%.