«Δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αβγά, να σαρώσεις παθογένειες»
Ο πρόεδρος του πολιτικού συνασπισμού «Εθνική Δημιουργία» κ. Θάνος Τζήμερος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα, το Σάββατο 1η Απριλίου 2023. Στις 12:00 πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στην αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου της Δράμας και λίγο νωρίτερα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Δράμας παρουσία και των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στη Δράμα κ.κ. Ιεροκλή Σαββίδη και Δημήτρη Κουκουτσολίδη.
Ο κ. Τζήμερος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «Εθνική Δημιουργία» είναι πολιτικός φορέας – συνασπισμός, που αποτελείται από τη «Δημιουργία ξανά» και τη «Νέα Δεξιά». Ο πολιτικός φορέας έρχεται να πει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι κυρίως πρόβλημα ανθρώπων που δεν έχουν την ικανότητα ή τη διάθεση να διοικήσουν, αλλά το πρόβλημα θεσμών και δομών, τόνισε ο ίδιος.
«Δηλαδή η Ελλάδα είναι ένα κράτος μη κυβερνήσιμο και ο Θεός να γίνει Πρωθυπουργός, Έχει μηχανισμούς οι οποίοι δεν αποδίδουν. Δεν έχει υιοθετήσει καμία από τις αρχές της σύγχρονης επιστήμης της διοίκησης, του μάνατζμεντ, που είναι ας πούμε ότι κάποιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας θα πρέπει να έχει σε ευθεία αναλογία δικαιοδοσίες, ευθύνες και πόρους. Έχεις πολλές ευθύνες, θα πρέπει να έχεις και την εξουσία να τις ασκήσεις. Θα πρέπει να έχεις και τα λεφτά» είπε ο κ. Τζήμερος.
Επίσης τόνισε ότι σε κάθε οργανωμένο σύνολο ανθρώπων που εργάζονται, θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. «Στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, δεν υπάρχει αξιολόγηση. Κι όταν μιλάμε για αξιολόγηση, εννοούμε οι καλοί να αμείβονται και στην τσέπη, όχι με εύφημο μνεία, όχι με ένα χαρτί με κορδελάκι δηλαδή. Η αμοιβή του καλού, αυτού που αποδίδει, αυτού που πάει μπροστά την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση να γίνεται και με μπόνους όπως ισχύει παντού στον κόσμο. Οι καλοί να υποβοηθούνται να γίνουν άριστοι, οι μέτριοι να παίρνουν προειδοποίηση και οι κακοί να παίρνουν πόδι. Αυτό δεν ισχύει στο δημόσιο. Κι όταν δεν σε απειλεί κανένας, όταν ξέρεις ότι είτε εργαστείς, είτε δεν εργαστείς, είτε αποδώσεις είτε όχι, είτε πας στη δουλειά είτε δεν πας, δεν πρόκειται κανένας να σε ξεκουνήσει, ε δεν θα αποδώσεις. Δηλαδή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με μεράκι και με πολύ κατάθεση ψυχής, βοηθούν το δημόσιο να ανταποκριθεί στον ρόλο του, που είναι να προσφέρει υπηρεσίες στον φορολογούμενο, όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι είναι αδιάφοροι ή ανίκανοι ή ακατάλληλοι. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν, διότι εάν δεν εφαρμοστούν, θα έχουμε και Τέμπη, όπως είχαμε και Μάτι, όπως είχαμε και Μάνδρα». «Έτσι όπως είναι στημένο το ελληνικό κράτος θα μας καίει και θα μας πνίγει, δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια τραγωδία για να διαπιστώσουμε τις παθογένειες του ελληνικού κράτους», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος και στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει «δώστε μου ισχυρή εντολή για να σαρώσω τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου». Αναρωτιέμαι αν δεν είχε ισχυρή εντολή το 2019 και αν δεν έχει καταλάβει τέσσερα χρόνια αν το δημόσιο έχει αυτές τις παθογένειες και τι έγινε για να θεραπευτούν. Για να σαρώσει κάποιος τις παθογένειες, (γιατί το σαρώνω είναι ένα ρήμα άγριο, χρειάζεται ενεργητικότητα και χρειάζεται να συγκρουστείς με τους μηχανισμούς που παράγουν παθογένειες), θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά, να σαρώσεις παθογένειες. Διότι πολύ συχνά οι παθογένειες βρίσκονται στα ίδια τα κόμματα εξουσίας. Είναι οι πελατειακοί μηχανισμοί, είναι τα ρουσφέτια, είναι άνθρωποι οι οποίοι φλερτάρουν την εξουσία για να έχουν προσωπικό συμφέρον. Είναι ένας ιδιωτικός τομέας κρατικοδίαιτος σε μεγάλο βαθμό. Αυτά τα ξέρουμε. Ποιος λοιπόν θα αποφασίσει να συγκρουστεί με όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Αυτό χρειάζεται η χώρα. αυτό προτείνει η Εθνική Δημιουργία, όπως προτείνει και πολλά άλλα πράγματα στον οικονομικό τομέα. Ας πούμε, δεν έρχεται πρώτα η ανάπτυξη και μετά μειώνεται η φορολογία ή μετά δημιουργείς ένα περιβάλλον κατάλληλο για το επιχειρείν. Πρώτα δημιουργείς το περιβάλλον και μετά έρχεται η ανάπτυξη. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό μαγαζί στον κόσμο. Υπάρχουν άλλα κράτη τα οποία προσφέρουν ευκολία στο επιχειρείν. Έχουν διοίκηση που χρησιμοποιεί την πληροφορική σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εμείς προσπαθήσαμε. Μπράβο στον Πιερρακάκη για ό,τι έκανε, μπράβο στην κυβέρνηση για τη βελτίωση που επέφερε στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πλην όμως δεν δημιουργήσαμε ψηφιακό κράτος. Απλώς ψηφιοποιήσαμε τη γραφειοκρατία. Κι αυτό καλό είναι. Δεν γράφεις στο γκισέ την υπεύθυνη δήλωση, όνομα πατρός, όνομα μητρός, αλλά τη γράφεις ηλεκτρονικά. Και ρωτάει ένας άνθρωπος που έχει πέντε δράμια grμυαλό, εφόσον για να μπω στο σύστημα για να γράψω όλα αυτά χρησιμοποιώ τους κωδικούς του taxis, άρα το σύστημα ξέρει ποιος είμαι. Εάν έχει κάποια αμφιβολία, ας μου στείλει και έναν έξτρα κωδικό στο κινητό να τον βάλω, να τελειώσει η υπόθεση. Αυτό είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Το πραγματικό ηλεκτρονικό κράτος είναι αυτό που έχει σε μια ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη όλα τα χαρτιά που τον αφορούν κι εσύ απλώς δίνει την άδειά του ή στέλνει το συγκεκριμένο χαρτί στη συγκεκριμένη υπηρεσία».
Ο κ. Τζήμερος, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι όπως είπε βρίσκεται στην πόλη της Δράμας που είναι πρωτοπόρα σε ότι αφορά την αυτοδιοικητική της λειτουργία και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στους δυο υποψήφιους βουλευτές της Εθνικής Δημιουργίας στη Δράμα, τους κ.κ. Δημήτρη Κουκουτσολίδη και Ιεροκλή Σαββίδη, ανέφερε: «Xαίρομαι που υποψήφιοι της Εθνικής Δημιουργίας στη Δράμα είναι δύο εξαιρετικοί συνεργάτες, εξαιρετικοί φίλοι, ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι, που έχουν διακριθεί σε ό,τι έχουν κάνει. Είναι ο Ιεροκλής Σαββίδης και ο Δημήτρης Κουκουτσολίδης. Ο Δημήτρης έχει και ευρύτερες αρμοδιότητες στην οργάνωση της Εθνικής Δημιουργίας, ως συντονιστής των υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Και επειδή τους γνωρίζετε και επειδή έχουν χρόνια καταθέσει τη δημιουργικότητά τους στην τοπική κοινωνία, σας προτείνουμε να τους τιμήσετε με τη ψήφο σας, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα κανονικών ανθρώπων, να ξεκινήσει την εργασία της ανάταξης της χώρας, η οποία ξαναλέω χρειάζεται δουλειά και χρειάζεται να σπάσεις αβγά».