Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμικά αναχώματα»

0
1266

– Συνέντευξη Θεόφιλου Ξανθόπουλου
– «Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιτεθεί με μεγαλύτερη ένταση στο όποιο κοινωνικό Κράτος και στα όποια κοινωνικά δικαιώματα απέμειναν»


 

 

Την εκτίμηση ότι σε τοπικό επίπεδο, δύο βουλευτές της ΝΔ δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα παραγάγουν διπλάσιο έργο και ότι το μόνο κέρδος θα είναι το κομματικό της ΝΔ και όχι της περιοχής μας, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο υπ. Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Όπως είπε μεταξύ άλλων τυχόν απώλεια της έδρας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα σημάνει αρχικά ότι η περιοχή δεν θα έχει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προώθηση των τοπικών συμφερόντων. Ο ίδιος τόνισε ότι η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμικά αναχώματα, θεσμικά αντίβαρα, ώστε να υπάρχει «ισορροπία ισχύος». Γιατί μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιτεθεί με μεγαλύτερη ένταση στο όποιο κοινωνικό Κράτος και στα όποια κοινωνικά δικαιώματα απέμειναν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μεγάλη πλειοψηφία της Κοινωνίας.

 

Κύριε Ξανθόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλείται σε αυτές τις εκλογές να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση. Είναι προφανές ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μειώσει τη διαφορά που υπήρξε με τη ΝΔ στις κάλπες στις 21 Μαΐου αν όχι να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;
Κατ’ αρχάς, κε Ψωμά, σάς ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μού δίνετε να επικοινωνήσω με τους Δράμινούς και τις Δραμινές ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ένα σοκ. Σοκ όχι μόνον για εμάς αλλά και για όλη την Ελληνική Κοινωνία. Κανείς δεν περίμενε αυτήν τη διαφορά, κανείς δεν την υποπτευόταν. Όμως μετά το αρχικά σοκ ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ανασυντάχθηκε, ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα και προχώρησε σε μια συνολική ανασύνταξη των δυνάμεων του κόμματος. Όρισε νέα εκλογική επιτροπή, ανέθεσε σε νέα πρόσωπα να εκλαϊκεύσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., συγκάλεσε την Κ.Ε. του Κόμματος, όπου και έθεσε τα νέα καθήκοντα, μετά την εκλογική ήττα και έτσι ξεκίνησε ο αγώνας για την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τα λαϊκά στρώματα και τις λαϊκές γειτονιές, που μάς γύρισαν την πλάτη. Απαλλαγμένοι πια από την προοπτική της προοδευτικής συνεργασίας, στην οποία επενδύσαμε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και χωρίς αποτέλεσμα μάλιστα, αναδεικνύουμε τα σημεία του προγράμματός μας και χαράσσουμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στην συντήρηση και την πρόοδο. Σήμερα ο στόχος είναι να πάρουμε και την τελευταία ψήφο, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ μας.
Με ρωτάτε εάν αυτό είναι εφικτό. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο. Αλλά σάς θυμίζω ότι εμείς στην Αριστερά έχουμε μάθει όχι απλώς στα δύσκολα αλλά στα πολύ δύσκολα. Το παράδειγμα της ΕΔΑ το 1958 είναι χαρακτηριστικό. Σε συνθήκες άγριας μετεμφυλιακής τρομοκρατίας με το κράτος της Δεξιάς πανίσχυρο, με τα στελέχη της σε φυλακές και εξορίες και με παντοειδείς διώξεις σε βάρος της, η ΕΔΑ αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση και, κυριολεκτικά, τρομοκράτησε όλο το πλέγμα της Εξουσίας. Αλλά και πιο πρόσφατα, το 2019 μεταξύ των Ευρωεκλογών και των Βουλευτικών Εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε το ποσοστό του κατά 8 μονάδες, έφθασε το 32% και έγινε το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Άρα, φαίνεται ότι έχουμε στο DNA μας αυτή τη δυνατότητα. Γι’ αυτό παλεύουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή το βράδυ των εκλογών και γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον Ελληνικό Λαό, που είναι και ο τελικός κριτής.

Στην περίπτωση που η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τις κάλπες του Μαΐου δεν επιτευχθεί, τι πιστεύετε ότι θα σημαίνει αυτό;
Νομίζω καθοριστικής σημασίας είναι αυτό που σάς ανέφερα προηγουμένως. Ποιοι συσχετισμοί θα προκύψουν το βράδυ των εκλογών. Επομένως, για να έχουμε σαφή απάντηση στο ερώτημά σας θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Όταν θα έχουμε την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού, τότε θα μπορούμε να έχουμε και τις απαντήσεις. Έως τότε, ο αγώνας μας είναι για την αλλαγή των δυσμενών συσχετισμών της 21ης Μαΐου. Για να μη θεωρηθεί όμως ότι υπεκφεύγω θα σάς πω τούτο: τυχόν επανάληψη των ίδιων συσχετισμών θα σημάνει μονοκρατορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αδύναμη και ίσως πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμικά αναχώματα, θεσμικά αντίβαρα, ώστε να υπάρχει «ισορροπία ισχύος». Γιατί μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιτεθεί με μεγαλύτερη ένταση στο όποιο κοινωνικό Κράτος και στα όποια κοινωνικά δικαιώματα απέμειναν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μεγάλη πλειοψηφία της Κοινωνίας.

Ο πραγματικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι τελικά η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Τι πιστεύετε;
Εξ αρχής έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι στρατηγικός, μοναδικός αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Πολιτική που μοιράζει δημόσιο χρήμα σε ημέτερους, περιστέλλει το Κοινωνικό Κράτος, βάλει κατά του Κράτους Δικαίου και δεν αφήνει κανέναν τομέα δημόσιου ενδιαφέροντος αλώβητο. Βεβαίως, σε άδικη κριτική, σε συμψηφισμούς που επιχειρούν τα Κόμματα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, θα απαντάμε ευθέως και χωρίς περιστροφές. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν στρεφόμαστε κατά των όμορων πολιτικών σχηματισμών. Για μας η Δεξιά και η πολιτική της παραμένει ο μοναδικός αντίπαλος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης. Ακούστηκαν διάφορα για πατριδοκαπηλία και για στοχοποίησή τους. Ποια είναι η δική σας θέση;
Στην περίπτωση της Ροδόπης φάνηκε η βαθιά αντιδραστική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Κατ’ αρχάς δεν «ανέχθηκε» το γεγονός ότι οι πολίτες της Ροδόπης ψήφισαν διαφορετικά απ’ ότι οι υπόλοιποι Έλληνες. Ροζ κουτσουλιά αποκάλεσε την περιοχή ο τοπικός βουλευτής Ε. Στυλιανίδης. Κατά δεύτερον, προσπάθησε να διχάσει εκ νέου τους Έλληνες, θεωρώντας ότι οι Μουσουλμάνοι είναι λιγότερο Έλληνες από τους Πολίτες άλλων θρησκευμάτων. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε δήλωση των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ότι σέβονται το Σύνταγμα… Τρίτον, η ανήκουστη δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι για τη μειονότητα γιατί υπερψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά ενώ αποδείχθηκε ότι η ίδια η ΕΥΠ σε σημείωμά της αναφερόταν σε μειονοτικό υποψήφιο της Ν.Δ. στον Νομό Ροδόπης, το οποίο μιλούσε για «στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας». Νομίζω ότι οι Πολίτες της Ροδόπης θα δώσουν την απάντηση στη Νέα Δημοκρατία την ερχόμενη Κυριακή.

Έχετε αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου στο Νομό Δράμας; Ποια είναι τα συμπεράσματα;
Η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο Νομό Δράμας ήταν και για μας οδυνηρή έκπληξη. Υπήρχαν βέβαια δημοσιεύματα που ανέφεραν το ενδεχόμενο όμως δεν τα αξιολογήσαμε, όπως θα έπρεπε. Η πανελλαδική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είχε την αντανάκλασή της και στην περιοχή μας. Είναι απόλυτα λογικό. Η πλήρης αποτίμηση, όπως έχουμε πει, θα γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μέχρι τότε ο στόχος μας είναι να πετύχουμε και σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλαδικά την βέλτιστη επίδοση, ώστε την επόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση τον τάξει ο Ελληνικός Λαός να ασκήσει τον ρόλο του.

Στο νομό μας, πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να απωλέσει την έδρα του και η ΝΔ να καταλάβει δύο έδρες; Τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τον τόπο μας;
Κοιτάξτε, εάν πριν τις προηγούμενες εκλογές έλεγε κάποιος ότι θα υπολειπόμαστε 20 μονάδες από τη ΝΔ θα λέγαμε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και όμως συνέβη. Άρα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Βεβαίως, εδώ στη Δράμα που είναι 3εδρική περιφέρεια, δεν μάς επηρεάζει το bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος, το οποίο bonus θα αντληθεί κυρίως από τις πολυεδρικές περιφέρεις. Εδώ στη Δράμα, ως 3εδρική, το εκλογικό μέτρο είναι το 33,3%. Επομένως, η ΝΔ που έχει 39,41, μετά την κατάληψη της έδρας από την πρώτη κατανομή, έχει υπόλοιπο 6,41 σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που έχει ποσοστό 13,89%. Εάν η ΝΔ ανεβάσει το ποσοστό της και μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο, οπότε η έδρα θα πάει στη ΝΔ. Είναι βέβαια πολύ δύσκολο αλλά όχι απίθανο.
Τυχόν απώλεια της έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα σημάνει αρχικά ότι η περιοχή μας θα έχει δύο βουλευτές ΝΔ. Θεωρώ ότι σε τοπικό επίπεδο οι δύο βουλευτές δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα παραγάγουν διπλάσιο έργο. Το μόνο κέρδος θα είναι το κομματικό της ΝΔ και όχι της περιοχής μας. Από την άλλη η απώλεια της έδρας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα σημάνει αρχικά ότι η περιοχή δεν θα έχει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για την προώθηση των τοπικών συμφερόντων. Και για να το θέσω και σε προσωπικό επίπεδο, η κοινοβουλευτική μου δράση όλη την 4ετια που πέρασε εκτιμάται από όλη την τοπική κοινωνία, γεγονός που καταγράφηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Θεωρώ ότι, έχοντας ήδη μια κοινοβουλευτική εμπειρία και έντονη κοινοβουλευτική δράση, μπορώ να προσφέρω ακόμη περισσότερα και να αγωνισθώ για τα συμφέροντα και της τοπικής Κοινωνίας αλλά και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ποια είναι για εσάς η προτεραιοποίηση των προβλημάτων της Δράμας; Τι σκοπεύετε να πράξετε για αυτά τα προβλήματα εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου επισφραγίσει την εκλογή σας;
Tα προβλήματα είναι δεδομένα. Η απομόνωση της περιοχής μας είναι δεδομένη, άρα οι οδικοί αλλά και σιδηροδρομικοί άξονες είναι αναγκαιότητα. Εδώ οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι μεγάλες. Επί 4 χρόνια η μεν σύνδεση με την Εγνατία παρέμεινε όπου την παραδώσαμε εμείς τον Ιούλιο του 19, η δε σιδηροδρομική Εγνατία αφήνει τη Δράμα αλλά και τις Σέρρες εκτός. Ο Α. Τσίπρας δεσμεύθηκε για την επαναχάραξη, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τους τοπικούς παράγοντες, που φαίνονται ικανοποιημένοι. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ουσιαστικά τον αγνοούν. Η δημιουργία Γραφείου Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα αποτελεί ακόμη μία δέσμευση δια στόματος Α. Τσίπρα, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θύματα από την εξόρυξη μαρμάρων. Και βεβαίως η ολόπλευρη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου, στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης του ΕΣΥ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Κοντά σ’ αυτές τις προτεραιότητες θέση έχουν και ζητήματα άλλης τάξης, όπως πχ η αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής μας με ενίσχυση της Διεύθυνσης Δασών και των επί μέρους Δασαρχείων, η υποστήριξη της οινικής βιομηχανίας της περιοχής μας κ.λ.π. Η ενίσχυση των ΑΕΙ της Δράμας αφ’ ενός μεν με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.
Ζητώ από τους Δραμινούς και τις Δραμινές να επαναβεβαιώσουν την στήριξή στους στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και κατά συνέπεια στο πρόσωπό μου, ώστε να επισφραγισθεί εκ νέου η εκλογή μου ως βουλευτή Δράμας, και να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους διαψεύσω.

Σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.
Εγώ σάς ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!