«Η κρίση ανέδειξε την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί τον κορυφαίο ελεγκτικό θεσμό και πρέπει να ενισχυθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δρομολόγησε την πρόσληψη υπαλλήλων και ολοκλήρωσε το δικονομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ανωτάτου Ελεγκτικού Δικαστηρίου, στο οποίο στηρίζεται και το παρόν νομοσχέδιο, αφήνοντας παρακαταθήκη με βαρύνουσα σημασία».
Αυτά τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην εισήγησή του στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την δικονομία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ταυτίζονται με το κείμενο που είχε εγκρίνει η Ολομέλεια του Δικαστηρίου, εκτός από ορισμένες διατάξεις στις οποίες εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας”, συμπλήρωσε.
Και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
– Η δικαιοσύνη κατά την άποψη του εισηγητή της πλειοψηφίας, συνδέεται στενά με την οικονομία, την επένδυση, την ανταποδοτικότητα. Αλλά αυτό μία παράμετρος. Η δικαιοσύνης ως θεσμός διαπερνά όλη την κοινωνία. Η οικονομία και η απόδοση των επενδύσεων δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Προσεγγίζετε ως νεοφιλελεύθεροι τα ζητήματα της δικαιοσύνης που είναι βαθιά κοινωνικά και ανθρωπιστικά, με αμιγώς οικονομικά κριτήρια και αυτό μας διαφοροποιεί πολιτικά και ιδεολογικά. Πραγματικά η έννοια μας είναι το νομοσχέδιο να λειτουργήσει επ’ αγαθώ όλης της κοινωνίας και όχι μόνο κάποιων ιδιαίτερων τμημάτων της, δηλαδή των επιχειρηματικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, δεν άσκησε καμία κριτική στο νομοσχέδιο. Όμως εμείς εδώ, ως νομοθετικό σώμα, απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας».
– Εισάγεται ένας νέας παράγοντας απονομής της δικαιοσύνης όσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το ρόλο που ανατίθεται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς επιτρέπει την επικουρία σε δικαστική διαδικασία («προαπόδειξη») από μια ανεξάρτητη αρχή. Και επειδή κρίνονται πολύ μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις, τυχόν πλημμέλειες της νομοθεσίας μπορεί να «στρώσει»το έδαφος για ακύρωση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
– Για την ίδρυση στατιστικής υπηρεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ένστασή μας δεν είναι στο αν είναι χρήσιμη, γιατί είναι αναγκαίο να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Η επιφύλαξή μας έγκειται στο αν είναι απαραίτητη η ίδρυση μίας ακόμη τέτοιας υπηρεσίας, με δεδομένο ότι ήδη λειτουργούν άλλα 6 γραφεία στατιστικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να είναι πιο αποδοτική γιατί έχει και οριζόντια διασύνδεση με άλλες μορφές κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, παρατηρεί ότι δεν εντάσσονται στα υπό καταγραφή στοιχεία, η διερεύνηση των λόγων καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.
– Εκφράζουμε επίσης τις ενστάσεις μας στη δημιουργία ειδικών τμημάτων των δικαστηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα κρίνουν υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, και συγκεκριμένα υποθέσεις διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες που αφορούν την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα. Αλλά εδώ προκύπτει ζήτημα κριτηρίων. Γιατί λ.χ. οι διαφορές από τηλεπικοινωνίες και όχι τα κατασκευαστικά έργα; κατέληξε ο βουλευτής.