Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου: «Δεν συγχωνεύσαμε κλινικές»

0
2652

Το δεύτερο μέρος της αναλυτικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας για τα τεκταινόμενα στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Στο φύλλο των «Χρονικών» της Τρίτης, παρατέθηκε το πρώτο μέρος της συνέντευξης που παρέθεσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου τής Δράμας, κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, σε σχέση με τη λειτουργία τού νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν από τους εργαζόμενους τού νοσοκομείου και κυρίως μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών τού Νοσοκομείου, στην οποία παρατέθηκαν μία σειρά από επιμέρους προβλήματα. Στο σημερινό φύλλο ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, πέραν των άλλων, η κ. Καρατζόγλου αναφέρθηκε και στο υγειονομικό προσωπικό που στελεχώνει το Νοσοκομείο, λέγοντας ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 37 νοσηλευτές και 3 γιατροί. Προσελήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις 6 ειδικοί γιατροί, 2 τραυματιοφορείς, 1 φαρμακοποιός και 1 διοικητικός ΠΕ. Σε ό,τι αφορά το επικουρικό προσωπικό, έχουν προσληφθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας 50 νοσηλευτές, 7 γιατροί, 1 τεχνικός, 4 εργαζόμενοι παραϊατρικού προσωπικού, 8 διοικητικοί, 5 υπάλληλοι καθαριότητας και 3 τραπεζοκόμοι. Το σύνολο των προσληφθέντων ήταν 78.
Από τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στο νοσοκομείο, μετακινήθηκαν υγειονομικοί υπάλληλοι ως εξής:
-από το Κ.Υ. Δράμας 10 γιατροί,
-από το Κ.Υ. Νευροκοπίου 4 γιατροί,
-από το Κ.Υ. Παρανεστίου 2 γιατροί και
-από το Κ.Υ. Προσοτσάνης 1 γιατρός.
Από άλλα νοσοκομεία μετακινήθηκε σταθερά ο ογκολόγος κ. Κασαράκης, ενώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 υπάρχουν δύο χειρουργοί με πλήρη μετακίνηση, ενώ επιστρέφει και η γιατρός που έχει άδεια ανατροφής τέκνου. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 μετακινούνται τουλάχιστον 4 αναισθησιολόγοι για την πλήρη κάλυψη των εφημεριών. Οι παθολόγοι που μετακινήθηκαν από άλλα νοσοκομεία τον Ιούλιο για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου ήταν συνολικά 7 ενώ σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν 13 επικουρικοί γιατροί, 56 μόνιμοι (από τις 107 οργανικές θέσεις) και 37 ειδικευόμενοι (από τις 74 θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός).
Η κ. Καρατζόγλου πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους ειδικευόμενους γιατρούς είναι στο πέρας της θητείας τους και είναι πάρα πολύ έμπειροι γιατροί και καλύπτουν τμήματα και κλινικές, πάντα υπό την εποπτεία και την κάλυψη ειδικού γιατρού. Αυτή τη στιγμή, στην παθολογική κλινική, στο Τ.Ε.Π. Παθολογικό και στην covid υπηρετούν 13 ειδικευόμενοι παθολόγοι, οι οποίοι συμβάλλουν στην παροχή υπηρεσιών της Παθολογικής. Επιπλέον, υπάρχουν και δύο ακόμα ειδικευόμενοι σε αναμονή, οι συμβάσεις των οποίων επρόκειτο να υπογραφούν την Τρίτη. Επίσης, υπήρξαν και οι μετακινήσεις 11 γιατρών που έγιναν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, για να καλυφθούν διακομιδές, για να συνδράμουν στη νοσηλεία covid και όπου επιβαλλόταν.
«Αντιλαμβάνεστε ότι όχι μόνο δεν κλείνουμε, αλλά λειτουργούμε ασφαλώς και, όπου υπάρχουν ή δημιουργούνται σημειακά κενά, καλύπτονται άμεσα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρατζόγλου, θυμίζοντας ότι με την πρόσφατη προκήρυξη για θέσεις ιατρικού προσωπικού ζητούνται τελικά 11 μόνιμοι γιατροί, σε συνεννόηση με τον διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. και τη συνεπικουρία του βουλευτή κ. Κ. Μπλούχου.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου προσέθεσε: «Aς ευχηθούμε να μην καταστούν άγονες οι προκηρύξεις, γιατί στα 2 χρόνια της θητείας μας έχουν βγει 3 προκηρύξεις για 19 θέσεις γιατρών και τώρα πάμε στην 4η. Χρειάζεται να εμπνεύσουμε τους υποψηφίους γιατρούς και όχι να υπονομεύουμε άθελά μας την προσέλευση των γιατρών».
Η κ. Καρατζόγλου υποστήριξε ότι οι φράσεις όπως: «το Νοσοκομείο Δράμας στο σημείο μηδέν» που χρησιμοποίησαν τα μέσα ενημέρωσης (σημ.: η φράση μεταφέρθηκε αυτολεξεί από τις τοποθετήσεις των ιδίων των εργαζομένων του νοσοκομείου) επηρεάζει το ενδιαφέρον των γιατρών για τις προκηρύξεις.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου αναφέρθηκε και στη χροιά των ανακοινώσεων του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, λέγοντας εν ολίγοις ότι «οι ανακοινώσεις μοιάζουν να έχουν συνταχθεί σε κομματικά γραφεία…»
Η κ. Καρατζόγλου μίλησε και για τις προμήθειες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχει κάνει το νοσοκομείο, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για την αναβάθμιση των υποδομών του. Είπε ότι στα 2 τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται προμήθειες 6,5 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτές και προσέθεσε ότι κάποιες από αυτές υλοποιήθηκαν στις αρχές του 2020 και είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, διευκρινίζοντας: «αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι δρομολογήθηκε και υλοποιείται στη θητεία μας». Αναφέρθηκε επίσης και στις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η διοίκηση στους χώρους του νοσοκομείου με τις μεταφορές τμημάτων, όπως αυτό του τμήματος φυσιοθεραπείας και του φαρμακείου, το οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς άδεια.
Ανάμεσα σε πολλά ακόμα, αναφέρθηκε και στον αριθμό του προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή, λέγοντας ότι 97 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή, ανάμεσά τους 61 νοσηλευτές και 4 γιατροί.
Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση κλινικών, ανέφερε: «Εμείς δεν χρειάστηκε να συγχωνεύσουμε κλινικές ή τμήματα, ούτε να αναστείλουμε, προς το παρόν, κάποιο τμήμα…». Πρόσθεσε επίσης ότι η επιτροπή covid που απαρτίζεται από γιατρούς, αποφάσισε ότι θέλει περισσότερο χώρο για να αναπτύξει την κλινική για ύποπτα περιστατικά… «Ο παραπάνω χώρος, που είναι πλήρως καλυμμένος από ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, παροχές οξυγόνου κλπ., επελέγη να είναι ο χώρος της ορθοπεδικής. Για τον λόγο αυτό και η ορθοπεδική κλινική αποφασίστηκε να μεταφερθεί στον χώρο όπου στεγάζεται η χειρουργική κλινική, γιατί λόγω και της δύναμης των κλινικών ΩΡΛ, Ουρολογικής και Χειρουργικής, έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Και όχι γιατί δεν έχουμε προσωπικό να καλύψουμε…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!