Σημαντικό κίνητρο όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου, για τους μαθητές που έχουν έφεση στα Μαθηματικά και την Φυσική αποτελεί ο διαγωνισμός που διεξάγεται στην μνήμη του αείμνηστου Βασίλη Ξανθόπουλου και φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου στο Αμφιθέατρο τού1ου Λυκείου.
Όπως προέκυψε από τον διαγωνισμό, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κος Μ. Βαβουλίδης, τη μεγαλύτερη βαθμολογία και στις τρεις τάξεις συγκέντρωσε ο μαθητής Κωνσταντινίδης Μαυρουδής της Β΄ Τάξης από το Μουσικό Σχολείο της Δράμας
Ειδικότερα μετά την εξέταση των γραπτών προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:
Στα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πρώτη τάξη του λυκείου υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ τριών μαθητών και έτσι αντί για πρώτο, δεύτερο και τρίτο στην κατάταξη της βαθμολογίας, υπήρξαν τρείς ισοβαθμούντες που ήταν α) ο Α Γεωργιάδης Δαβίδ από το 3ο ΓΕΛ β) Η Ταουσιάνη Αθανασία από το Μουσικό Λύκειο και γ) ο Φωτιάδης Θεοδόσιος επίσης από το Μουσικό Λύκειο. Διακριθέντες διαγωνιζόμενοι για την ίδια τάξη ήταν: οι: Σπανδωνίδης Ιωακείμ-Αλέξανδρος (2ο ΓΕΛ), Δασκάλου Ευαγγελία (Μουσικό), Καράογλου Κλεάνθης (4ο ΓΕΛ), Δήμου Σταύρος (4ο ΓΕΛ)
Στην δεύτερη τάξη του Λυκείου τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανέδειξαν 1ο τον Κωνσταντινίδη Μαυρουδή από το Μουσικό Λύκειο, 2ο τον Παπαδάκη-Αρναούτογλου Βασίλειο από το 3ο ΓΕΛ και 3ο τον Δάλλα Αλέξανδρο από το 4ο ΓΕΛ. Διακριθέντες από τον διαγωνισμό στην δεύτερη τάξη του Λυκείου ήταν οι: Μπουχαρέλης-Πετράς Χαρίλαος (3ο ΓΕΛ) και Στάμου Νικολέτα (4ο ΓΕΛ)
Από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την τρίτη τάξη του Λυκείου αναδείχθηκαν, 1ος ο Μπραζιώτης Σταύρος από το 2ο ΓΕΛ, 2ος ο Παπαδόπουλος Κυριάκος από το 4ο ΓΕΛ και 3ος ο Τριανταφυλλίδης Βασίλειος από το 1ο ΓΕΛ. Διακριθέντες από τη τρίτη τάξη του Λυκείου ήταν ο Παντούλης Στέφανος (2ο ΓΕΛ) .
Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα γίνει στις 5 Μαΐου στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου. Προσκεκλημένη ομιλήτρια θα είναι η κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας στο πρόγραμμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment) από το CERN η οποία θα μιλήσει για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις του κέντρου.
Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δραμινής καταγωγής καθηγητή Φυσικής, Βασίλη Ξανθόπουλου που είχε αιφνίδιο και άδικο τέλος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αείμνηστος Bασίλης Ξανθόπουλος, γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Εκεί υπήρξε μαθητής του μεγάλου Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (βραβείο Nobel Φυσικής 1983), γνωστού από το ομώνυμο Όριο Chandrasekhar. Δίδαξε στα πανεπιστήμια Montana S.U., Syracuse, Harvard, Chicago και στο ινστιτούτο Max Plank. Διετέλεσε επιμελητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-82). Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.