Τιμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας

Με κατάθεση στεφάνων και ομιλίες

0
2250

Την μνήμη των αγωνιστών φοιτητών του πολυτεχνείου που έδωσαν την ζωή τους για την δημοκρατία και την ελευθερία και εναντιώθηκαν στην χούντα των συνταγματαρχών τίμησαν με κατάθεση στεφάνων και ομιλίες στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του Πολυτεχνείου στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων εργαζομένων και των τοπικών αρχών το πρωί της Κυριακής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, ο αναπληρωτής του Δημάρχου Δράμας Μιχάλης Τάσσου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας Γιώργος Σαβρίδης.
Μιλώντας για τον χαρακτήρα της ημέρας ο κ. Τάσσου θύμισε τα γεγονότα της εξέγερσης των φοιτητών. Σημειώνοντας ότι οι φοιτητές όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε ένα καθεστώς που επί έξι χρόνια είχε στερήσει από τους Έλληνες πολίτες το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας, ένα αγαθό για το οποίο όποτε χρειάστηκε εμείς οι Έλληνες αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε όπως υπογράμμισε ο κ. Τάσσου. Θύμισε ακόμη τα συνθήματα των φοιτητών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία” και το γεγονός ότι οι φοιτητές κρατούσαν στα χέρια ελληνικές και όχι πολιτικές και κομματικές σημαίες. Είπε ότι με τον αγώνα των φοιτητών ενώθηκε ένας ολόκληρος λαός για την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Σημείωσε ακόμη ότι μπορεί στο διάβα του χρόνου ένα μέρος αυτής της γενιάς να έχτισε καριέρες πάνω στον άδολο και αγνό αγώνα του Πολυτεχνείου όμως ακόμη και αυτό δεν έχει καταφέρει να αφαιρέσει ούτε μια ικμάδα από την σημασία και την αξία του αγώνα των φοιτητών που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα 46 χρόνια μετά να αποτελεί σύμβολο ενότητας και μάχης για μια δημοκρατική και ελεύθερη πατρίδα και μια πηγή έμπνευσης για όλα όσα πρέπει να κάνουμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης Δημοκρατίας…
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης κατά την ομιλία του τόνισε ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία ιστορική στιγμή των κοινωνικών κινημάτων δίνοντας νόημα στον διαρκή αγώνα για Δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Τόνισε ακόμη οτι η 17 Νοέμβρη δεν εξαντλείται σ’ έναν επετειακό εορτασμό, αντίθετα εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και την νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Φοιτητές νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά, Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία, Παιδεία και ένα καλύτερο αύριο. Τα ιδανικά αυτής της κληρονομιάς σηματοδοτούν ακόμη και σήμερα την επιτακτική θωράκισης της γενιάς της κρίσης ώστε να μη γίνει “καμένη γενιά”. Επίσης σηματοδοτούν την προσπάθεια για την άμβλυνση των ανισοτήτων και το σταμάτημα της διαρροής νέων στο εξωτερικό και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων όπως και την κοινωνική ευημερία. Ενωμένοι όπως και τότε οφείλουμε να διεκδικήσουμε όσα χάθηκαν στην διάρκεια των μνημονίων και ακόμη περισσότερα. Το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο, όπως είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης αποδόθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή του αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και στην συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πέραν των εκπροσώπων φορέων και εργαζομένων, λουλούδια στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσαν εκπρόσωποι μόνο δυο κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ