– Η τελετή απονομής έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας
– «Ακόμη και αν αυτοί που εμβολιάζονται νοσήσουν, το 96% θα νοσήσουν με πολύ ήπια συμπτώματα ενώ ταυτόχρονα η πιθανότητα να νοσήσει κανείς έχοντας κάνει εμβόλιο είναι 80% μικρότερη»
– Εκτενής αναφορά του καθηγητή στα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού
Στον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο απονεμήθηκε φέτος το Μακεδονικό Βραβείο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Το ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου πιστό στον σκοπό που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής του έχει βραβεύσει ήδη αρκετές προσωπικότητες, των οποίων η δράση ήταν σημαντική στο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι.
Τη φετινή εκδήλωση που έγινε και πάλι με φόντο την υγειονομική κρίση και κατά συνέπεια με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων παρακολούθησε και η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη που επισκέφθηκε τη Δράμα. Στην τελετή απονομής, παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Κώστας Μπλούχος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παπαθεοδώρου, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London (Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Μακεδονικό βραβείο του απονεμήθηκε για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην επιστήμη και στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ που συνοδεύει το Μακεδονικό Βραβείο, επιθυμεί να διατεθεί σε τοπικό φιλανθρωπικό σύλλογο κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του Ιδρύματος και τον Δήμαρχο Δράμας.
Η τελετή απονομής του Μακεδονικού Βραβείου συνοδεύτηκε στο πρώτο μέρος της με μουσικά σχήματα κλασσικής μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, υπό τον συντονισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου κ. Καμπάνη Σαμαρά.
Στο τιμώμενο πρόσωπο αναφέρθηκαν τόσο η κα Δήμητρα Πατρωνίδου αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση της εκδήλωσης όσο και ο Δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε για το τιμώμενο πρόσωπο ότι: «Φέτος αποφασίσαμε ομόφωνα το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου να απονείμει το Μακεδονικό Βραβείο στον Ηλία Μόσιαλο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην επιστήμη και την υπηρεσία του ανθρώπου. Τιμούμε έναν πολύ σημαντικό επιστήμονα με κοινωνική και πολιτική παρουσία, που γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith. Είναι Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London (Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Ο κ. Μαμσάκος έκανε εκτενέστερη αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του τιμώμενου προσώπου και πρόσθεσε ότι: «O Ηλίας Μόσιαλος έγινε ευρύτερα γνωστός την περίοδο της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στην ελληνική κοινωνία. Ο κορωνοϊός άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή μας. Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει εξαιτίας του κορωνοϊού. Το πρώτο διάστημα στην ελληνική κοινωνία κυριάρχησαν το άγχος από τη διαρκή απειλή του φονικού ιού, η ανασφάλεια για το μέλλον, αλλά και η αισιοδοξία ότι με τους εμβολιασμούς θα βγούμε από το σκοτεινό τούνελ. Δυστυχώς όμως με τη μετάλλαξη Δ και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, επιστρέψαμε στην ανησυχία και στην αγωνία για το μέλλον. Επιστρέφουμε σε περιοριστικά μέτρα και κανένας δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Στο θέμα όμως της πανδημίας είναι απαραίτητη η συνεργασία, γιατί αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας. Οι καιροί απαιτούν η στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ευρείες πολιτικές, κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις. Χρειάζεται συνεννόηση, όχι λαϊκισμός και παραπολιτική».
Ηλίας Μόσιαλος: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η απονομή αυτού του Βραβείου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου που εδρεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα»
O καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος που συμμετείχε στην τελετή απονομής του Μακεδονικού Βραβείου μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας, ευχαρίστησε τα στελέχη του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου για τις αναφορές που έγιναν στα βιογραφικά του στοιχεία και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η απονομή αυτού του Βραβείου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου που εδρεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της πόλης της Δράμας, τον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Ζαχαράκη, η οποία παρευρίσκεται στην εκδήλωση, τους δύο Βουλευτές του Νομού, τον κ. Μπλούχο και τον κ. Ξανθόπουλο, με τον οποίο συνυπήρχαμε πολιτικά στις φοιτητικές μας αναζητήσεις. Δυστυχώς, δεν μπορώ να παραβρεθώ στη Δράμα λόγω της πανδημίας. Περιμένω να κάνω την τρίτη δόση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες και ελπίζω να έρθω στην πόλη τις επόμενες εβδομάδες».
Μόσιαλος: «Ακόμη και αν αυτοί που εμβολιάζονται νοσήσουν, το 96% θα νοσήσουν στο πόδι, δηλαδή με πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα η πιθανότητα να νοσήσει κανείς έχοντας κάνει εμβόλιο είναι 80% μικρότερη»
Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στην πανδημία, τα εμβόλια και αυτά που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Δήλωσε αισιόδοξος, καθώς η απαισιοδοξία όπως είπε δεν βοηθάει και τόνισε ότι «Θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να βλέπουμε τις διεξόδους που έχει η χώρα μας». Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας είπε ότι όταν άρχισε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι «δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα καθώς είναι ένα φαινόμενο γρίπης». Τόνισε ότι ακόμη και έγκριτοι καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων είχαν πει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι αυτό δεν ευσταθούσε και ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες επέμεναν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν πάνω από 100.000 νεκροί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, λόγω καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων. Σημείωσε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της πανδημίας, «προσεγγίζουμε τα 5 εκατ. νεκρούς στον πλανήτη και αυτό είναι μια υποεκτίμηση γιατί σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος γίνεται υποκαταμέτρηση του αριθμού των νεκρών». Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη από την Ινδία, πιστοποιεί ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολλαπλάσιος και είναι μεταξύ των 2,5 – 4,5 εκατομμύρια. Δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη που έχουν κολλήσει κορωνοϊό και ένα 10 -20% όσων έχουν κολλήσει τη νόσο θα πάσχουν από μακροχρόνια προβλήματα (καρδιολογικά, νεφρολογικά, νευρολογικά και αναπνευστικά). Τόνισε ότι για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση η καλύτερη επιλογή είναι τα εμβόλια.
Ειδικότερα για τα εμβόλια σημείωσε ότι: «Tην τεχνολογία των mRNA εμβολίων την ξέραμε εδώ και δεκάδες χρόνια, δεν ήταν κάτι καινούργιο. Απλώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για να φτιάξουμε εμβόλια». Είπε επίσης ότι οι έρευνες για τα εμβόλια mRNA έγιναν με δημόσια χρηματοδότηση και ότι αυτό οδήγησε ουσιαστικά στην ταχύτερη δημιουργία των εμβολίων και ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε πάνω από 500.000 εθελοντές. Πρόσθεσε ότι έκτοτε, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 7 δισεκατομμύρια δόσεις και έχει εμβολιαστεί το 49% των κατοίκων του πλανήτη, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ενώ δεν υπήρξε κανένας θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια mRNA. Εξήγησε ότι το mRNA δεν συνδέεται με το DNA, αλλά παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα στον οργανισμό δίνοντας τα κατάλληλα μηνύματα για να μπορεί ο οργανισμός να δημιουργήσει αντισώματα και κυτταρική ανοσία και μετά εξαφανίζεται. Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι με το εμβόλιο η πιθανότητα να νοσηλευτεί κανείς είναι 29 φορές μικρότερη από ότι θα ήταν αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Πρόσθεσε τέλος ότι ακόμη και αν αυτοί που εμβολιάζονται νοσήσουν, το 96% από αυτούς «θα νοσήσουν στο πόδι, δηλαδή με πολύ ήπια συμπτώματα» ενώ και η πιθανότητα να νοσήσει κανείς έχοντας κάνει εμβόλιο είναι 80% μικρότερη.