Οι 57 από αυτές θα είναι πλήρους απασχόλησης
Την κατάθεση σχετικού αιτήματος για την πρόσληψη συνολικά 57 ατόμων πλήρους απασχόλησης και 26 ατόμων μερικής απασχόλησης (για τρεις ώρες) με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με σκοπό τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Δράμας για το διδακτικό έτος 2022-2023 με διάρκεια σύμβασης 10 μηνών, αποφάσισε ο Δήμος Δράμας μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, αποφάσισε να κατατεθεί αίτημα για πρόσληψη ενός ατόμου του κλάδου ΥΕ Οικογενειακών Βοηθών πλήρους απασχόλησης, με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ. Το άτομο που θα προσληφθεί θα αντικαταστήσει τον υπάλληλο που θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» λόγω συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, τα προβλήματα με την απασχόληση των σχολικών καθαριστριών στον Δήμο Δράμας, όπως βέβαια και σε άλλους δήμους, είναι μάλλον διαρκή. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, με ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Βορίδη και τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Δράμας, μαζί με 31 συνολικά σωματεία εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, έκαναν λόγο για μισθούς πείνας δίωρης απασχόλησης της τάξης των 180 ευρώ μηνιαίως, την οποία οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας χαρακτήριζαν απαράδεκτη, ντροπιαστική και πλήρως ασεβή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επεσήμαναν δε ότι καλούνται όλοι οι δήμοι της χώρας να προχωρήσουν σε προκηρύξεις των θέσεων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων όλης της χώρας για το διδακτικό έτος 2021-2022, ακριβώς με τον ίδιο αριθμό εγκεκριμένων ανθρωποωρών, αλλά με δυνατότητα 6.008 επιπλέον προσλήψεων -ακόμα και δίωρης ημερήσιας απασχόλησης-, καταδικάζοντας έναν κλάδο των 9.474 εργαζομένων (τώρα πλέον 15.482), σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας.
Μάλιστα, η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας, κα Βαρβάρα Τσακαλίδου, είχε τονίσει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι με το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης πετάχτηκε το μπαλάκι στους δημάρχους και υπογράμμισε: «Πέρσι ήμασταν στον Νομό Δράμας 23 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με πλήρη απασχόληση και 43 με μερική απασχόληση. Φέτος μας δίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά, σύμφωνα με τις εργατοώρες που μας διαθέτουν, θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι με δίωρη ή τρίωρη απασχόληση, κάτι που σημαίνει, για την περίπτωση της τρίωρης απασχόλησης, αποδοχές 309 ευρώ μηνιαίως. Ο Δήμαρχος Δράμας είχε δεσμευτεί ότι οι 23 θέσεις πλήρους απασχόλησης καθαριστριών στα σχολεία της Δράμας θα ξεπερνούσαν φέτος τις 50 θέσεις, καθώς το έργο τους πέρσι δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν καν άτομα να αναπληρώσουν τις άδειες των εργαζομένων».
Σε κάθε περίπτωση, ελπίδα όλων είναι το καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών για την περίοδο 2022-2023 να είναι καλύτερο, αφού, πέρα από τα εύλογα εργασιακά τους δικαιώματα, εξυπηρετούν έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο για τη λειτουργία της εκπαίδευσης, ειδικά σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, η οποία δεν γνωρίζει κανείς πότε επιτέλους θα τελειώσει.