«Το αξίζει ο Αλέκος»

0
3620

Την ονομασία του πρώην Εθνικού Σταδίου σε «Αλέκος Φρούσιος» δρομολογεί ο Δήμος Δράμας

Σε μια από τις επικείμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας και πολύ πιθανόν σε μία από τις δυο επόμενες, θα έρθει πρόταση για την ονομασία του πρώην Εθνικού και νυν Δημοτικού Σταδίου της Δράμας σε στάδιο Αλέκος Φρούσιος όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιάννης Καψημάλης. Για το θέμα όπως είπε έχουν προηγηθεί μία ή δυο συνεδριάσεις διαπαραταξιακών επιτροπών στο πλαίσιο των οποίων τέθηκε το ζήτημα, ωστόσο η ονομασία του σταδίου παρέμεινε εκεί καθώς ήταν σχετικά πρόσφατος ο χαμός του μεγάλου προπονητή και αθλητή.

Το θέμα της ονομασίας του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό) σε στάδιο Αλέκος Φρούσιος ετέθη αρχικά στην διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμα το Φθινόπωρο του 2018, όταν το έθεσε ως θέμα ο Δημοτικός Σύμβουλος και παράλληλα καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Γιάννης Μυστακίδης λέγοντας μεταξύ άλλων τότε ότι είναι κάτι που ο Αλέκος Φρούσιος “Το κέρδισε με την αξία του”. Ακολούθως δημιουργήθηκε μια διαπαραταξιακή επιτροπή με την συμμετοχή συμβούλων του Δήμου Δράμας η οποία ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά το ζήτημα όπως εξηγήσαμε πιο πριν έμεινε εκεί για τους προαναφερθέντες λόγους. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πάντως ότι σχεδόν όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκαν θετικές σε μία τέτοια απόφαση από την πλευρά του Δήμου Δράμας.
Το θέμα της ονομασίας του σταδίου όμως με την ονομασία “Αλέκος Φρούσιος” πρότειναν με έγγραφο που επρόκειτο να καταθέσουν στον Δήμο Δράμας εντός του Δεκεμβρίου του 2018, όχι μόνο αθλητικές προσωπικότητες από την Δράμα αλλά και άνθρωποι του αθλητισμού με διεθνές κύρος (ολυμπιονίκες και βαλκανιονίκες, πρωταθλητές κλπ) που συνυπέγραψαν την σχετική πρόταση προς τον Δήμο. Ανάμεσα σε αυτούς η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο Βασίλης Παπαδημητρίου και πολλοί ακόμη. Η επιστολή αυτή που συντάχθηκε και προγραμματίστηκε αρχικά να κατατεθεί ώς πρόταση προς τον Δήμο της Δράμας εντός του Δεκεμβρίου, είναι άγνωστο εάν τελικά κατατέθηκε και πότε. Ωστόσο αυτό αποτελεί μάλλον θέμα δευτερεύουσας σημασίας καθώς η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας στο σύνολό του έχει ήδη εκφραστεί τουλάχιστον προφορικά μέχρι σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι μία τέτοια εξέλιξη, η ονομασία δηλαδή του πρώην Εθνικού Σταδίου της Δράμας σε στάδιο Αλέκος Φρούσιος, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος της Δράμας στην μνήμη του μεγάλου προπονητή που συνέβαλε τα μέγιστα στην καλλιέργεια του Στίβου στην Δράμα και ανέδειξε αθλητές αξιώσεων που τίμησαν με την παρουσία τους στα αθλητικά τερέν, τον Νομό μας.
Έχουμε τονίσει και άλλη φορά ότι ο Αλέκος Φρούσιος ανέβασε τον πήχη του κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας, προσφέροντας τα μέγιστα στον τομέα αυτό.Όσοι γνώριζαν αυτόν τον σεμνό αλλά ακούραστο προπονητή έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα λόγια. Μαζί με αυτούς και αμέτρητοι μαθητές του Γυμνασίου Αρρένων ή του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου της Δράμας που τον θυμούνται και σήμερα με νοσταλγία και αγάπη.
Όπως λένε πολλοί άνθρωποι του στίβου και του αθλητισμού, όπως και οι προσωπικότητες που υπέγραψαν την επιστολή για την ονομασία του σταδίου, ο Αλέκος Φρούσιος έζησε όλη του την ζωή στο Εθνικό Στάδιο Δράμας και η παρουσία του εκεί και ταυτόχρονα το έργο του ανέδειξαν τον χώρο από την περίοδο των μαθητικών επιδείξεων και των πανελληνίων αγώνων στίβου μέχρι την ανακατασκευή του με ταρτάν, χορτοτάπητα και τους βαλκανικούς αγώνες στίβου, ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Ο Αλέκος Φρούσιος έφυγε από την ζωή αφήνοντας την τελευταία του πνοή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2018 σε ηλικία 80 ετών. Η είδηση τότε δημιούργησε θλίψη όχι μόνο στους δικούς του ανθρώπους αλλά και στους ανθρώπους του αθλητισμού και πολύ περισσότερο του στίβου οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του και τον χειροκρότησαν στην διάρκεια της διαδρομής του.
Ο ίδιος υπήρξε αθλητής του Πανιωνίου, στα 400μ. με καταγωγή από τη Νεμέα όπου στέφτηκε Μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδας.
Με την εθνική ομάδα στα 4×400μ κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ με επίδοση 3.13.2 στους Βαλκανικούς του 1963 στη Σόφια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς.
Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1961 (49.3) και 1963 (48.8) στα 400μ, με την ομάδα του Πανιωνίου 4×400μ το 1960 (3.28.8) και εφήβων στα 400μ με επίδοση 52.6.
Μεγάλη ήταν η προσφορά του στον στίβο στον οποίο σαν προπονητής στον ΑΟ Δράμας δημιούργησε πλήθος πρωταθλητών μεταξύ των οποίων τον Νίκο Βαλδίρκα, τον Δημήτρη Τομπαΐδη, την Γλυκερία Χασεκίεγλου, τον Ζαφείρη Ευγενίδη, τις Ελευθερία και Σταυρούλα Κωνσταντινίδου κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!