
H κα Αφροδίτη Ρέτζιου επισκέφθηκε τη Δράμα και πραγματοποίησε ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης της T.E. Δράμας του ΚΚΕ με θέμα την υγεία
Ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης τής τομεακής επιτροπής τού ΚΚΕ για την υγεία, που έγινε στο ισόγειο τού δημαρχείου στη Δράμα, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κα Αφροδίτη Ρέτζιου.
Η ίδια απαντώντας σε ερωτήσεις των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» και άλλων τοπικών μέσων, είπε ότι η εκδήλωση έχει ως στόχο «να ανοίξει η συζήτηση με τους εργαζόμενους και ευρύτερα με τον λαό της Δράμας, στον οποίον οι πληγές είναι εμφανείς τόσο από την πορεία της πανδημίας αλλά και από τη βαριά υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου της Δράμας και των δομών δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής. Η συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά τόσο τα αίτια όσο και τη διέξοδο από την υγειονομική αυτή κατάσταση. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο η πανδημία, δεν είναι φυσικό φαινόμενο τα χιλιάδες κρούσματα και οι εκατοντάδες νεκροί που καταγράφονται καθημερινά. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο το γεγονός ότι και εδώ στη Δράμα εξαιτίας της αναστολής, για παράδειγμα στο Νοσοκομείο της Δράμας, των δραστηριοτήτων του χειρουργικού τομέα όλων των κλινικών, εξελίσσεται μια παράλληλη πανδημία, αυτής της υπόλοιπης νοσηρότητας και θνητότητας».
Σε άλλο σημείο η κα Ρέτζιου ανέφερε ότι: «Για εμάς είναι μονόδρομος να δυναμώσει η φωνή της ενίσχυσης και του αγώνα, ώστε και να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή του λαού σήμερα, αλλά και για να αναπτυχθεί ένα σύστημα υγείας τέτοιο που να είναι αντίστοιχο των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για το κατά πόσο μπορεί να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας αν η κατάσταση της πανδημίας επιδεινωθεί ανέφερε ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο εδώ και καιρό. Η κατάσταση είναι δραματική Το δημόσιο σύστημα υγείας και εδώ στο Νοσοκομείο της Δράμας και ευρύτερα στις δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής έχει γονατίσει. Ακριβώς, επειδή η κυβέρνηση αρνείται, όλο το προηγούμενο διάστημα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αρνείται να πάρει μέτρα εκεί που πραγματικά παρατηρείται η διασπορά του ιού, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, γιατί όλα αυτά κοστίζουνε στο κράτος και την εργοδοσία. Άρα, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, πολύ περισσότερο τώρα που όπως θα είδατε και εσείς, έχουμε την εξέλιξη με τη νέα μετάλλαξη. Η κυβέρνηση απαντά σε όλες τις περιπτώσεις με τον εμβολιασμό, που εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο και πολύτιμο εμβόλιο. Αλλά αυτό, δεν μπορεί από μόνο του να δώσει τη λύση. Δεν είναι πανάκεια. Πολύ περισσότερο που και σε χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουμε ασφυκτική πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας, όπως στην Ολλανδία και άλλες χώρες. Άρα μαζί με τον αναγκαίο εμβολιασμό είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα ελέγχου της διασποράς στην κοινότητα».
Σε άλλη ερώτηση των «Χ» για τις μετακινήσεις των γιατρών από τα κέντρα υγείας στα Νοσοκομεία, δήλωσε ότι: «Όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά είναι η απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να στηρίξει με έμψυχο δυναμικό το δημόσιο σύστημα υγείας. Εδώ στην περιοχή σας, το Κέντρο Υγείας που έκλεισε λειτουργεί μέχρι τις 15.00, ακριβώς για να εξοικονομηθεί προσωπικό και να μετακινηθεί και να στελεχώσει το Νοσοκομείο της Δράμας. Πρόκειται για ένα Κέντρο Υγείας που απέχει πολλά χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Δράμας και με ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά τη μετακίνηση του πληθυσμού. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι λύση αυτή η βιομηχανία μετακινήσεων. Εδώ χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση όλων των δομών και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αλλά και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, όπως το Νοσοκομείο της Δράμας».
Παράλληλα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του μέτρου της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, κάτι που όπως είπε οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είχαν ζητήσει από την αρχή. Ακόμη επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης και στελέχωσης των νοσοκομείων. Αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες δομές της ΠΕ Δράμας, οι οποίες αναγκάζουν τους ασθενείς του νομού να μετακινούνται σε νοσοκομεία άλλων νομών, αλλά και στο πρόβλημα της μείωσης των χειρουργείων που αποφασίστηκε λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και αναγκάζει πολλούς ασθενείς είτε να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα για τις επεμβάσεις, είτε να διακινδυνεύουν την υγεία τους περιμένοντας.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα με το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων που προσέφεραν ουσιαστική δουλειά. «Μόνο του το Περιφερειακό ιατρείο της Χωριστής εξυπηρετούσε περίπου 2000 κατοίκους. Όλος αυτός ο όγκος των ασθενών έρχεται πάλι προς τα νοσοκομεία, που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας.