Το ερχόμενο Σάββατο στην Καλή Βρύση η καθιερωμένη γιορτή τσίπουρου

1
1287

«Για όσους δεν γνωρίζουν η Καλή Βρύση φημίζεται για το κρασί και το ποιοτικό τσίπουρο που παράγει» λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης στα «Χ»


Το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου, που φέτος είναι στις 5 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε να διοργανώνεται η γιορτή τσίπουρου στα δύο αποστακτήρια που υπάρχουν στην Καλή Βρύση με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στο χωριό, η αμπελοκαλλιέργεια ήταν γνωστή από τα παλαιότερα χρόνια και η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια θεωρείται από όλους σχεδόν ιεροτελεστία. Την ημέρα αυτή προσφέρεται στους παρευρισκόμενους τσίπουρο και κρασί όπως και πλούσια εδέσματα καθώς και παραδοσιακή βραστή γίδα. Επικρατεί μεγάλο ολονύχτιο γλέντι με ήχους των τοπικών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ καθώς και άλλων πιο σύγχρονων.
Η γιορτή θα ξεκινήσει και φέτος γύρω στις 8 το βράδυ. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Σάκης Παλικάρης, είπε ότι η γιορτή τσίπουρου, γίνεται κάθε χρόνο χάρη στη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης και των δυο αποστακτήριων που βρίσκονται στο χωριό. Φέτος η Γιορτή Τσίπουρου θα πραγματοποιηθεί στο καζάνι του κ. Βασίλη Κάλια. «Η γιορτή τσίπουρου έχει γίνει πια θεσμός. Σε αυτήν συγκεντρώνεται στο χωριό, σημαντικός αριθμός επισκεπτών από τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή. Αυτή την περίοδο τα αποστακτήρια κάνουν απόσταξη και είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιους να δουν πως γίνεται η διαδικασία σε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο. Για όσους δεν γνωρίζουν η Καλή Βρύση φημίζεται για το κρασί και το ποιοτικό τσίπουρο που παράγει» τονίζει.
Τοπικά αποστακτήρια υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Νομού, όπως στην Μικρόπολη, στην Χωριστή, στην Καλλίφυτο, στην Αδριανή και αλλού. Στην Καλή Βρύση όμως γίνεται πλέον μια περισσότερο συλλογική γιορτή που συνοδεύεται με εδέσματα, τσίπουρο, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και πολύ κέφι, μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.
Η γιορτή τσίπουρου στην Καλή Βρύση, αναδεικνύει την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή που έχει τη δική της παράδοση. Οι τοπικοί μικροί παραγωγοί αντιμετωπίζουν την διαδικασία παραγωγής τσίπουρου και οίνου χωρίς καμία δόση υπερβολής ως ιεροτελεστία. Εξάλλου και η ίδια η περιοχή έχει συνδεθεί με την μυθική θεότητα του Διόνυσου γνωστού και ως ο Θεού του κρασιού και του γλεντιού.
Τα τοπικά παραδοσιακά ποτά όπως το τσίπουρο αναδεικνύουν και την ίδια την ιστορία του τόπου όπως και την χαρακτηριστική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου που δεν συμβαδίζει πάντα με τη θάλασσα και τις ατέλειωτες ακρογιαλιές. Τα χαρακτηριστικά των ορεινών και ημιορεινών όπως η Καλή Βρύση, είναι ζυμωμένα με την παραγωγή των τοπικών προϊόντων και την παράδοση που τα ακολουθεί.
Το τσίπουρο έχει διανύσει πλέον μια πορεία 700 περίπου χρόνων και είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν που ξεκίνησε να παράγεται στο Άγιον Όρος. Από εκεί εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στην Μακεδονία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!