«Το μουσείο έξω …από τα τείχη του»

Ομιλία με τον Παναγή Κουτσοκώστα, Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

0
1144

«Το μουσείο έξω από τα τείχη του: ψηφιακότητα, διαδίκτυο και νέες τεχνολογίες για την κοινωνία του 21ου αιώνα» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 8μμ. Πρόκειται για ομιλία του Παναγή Κουτσοκώστα, αρχαιολόγου-μουσειολόγου που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο Παναγής Κουτσοκώστας γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1983. Είναι αρχαιολόγος-μουσειολόγος. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει διδάξει μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση και έχει συμμετάσχει σε έρευνες χρήσης των νέων τεχνολογιών σε μουσεία και σε πολιτιστικούς οργανισμούς.
Σχετικά με το αντικείμενο της προγραμματισμένης διάλεξης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, έκανε γνωστά τα εξής: “στη σημερινή εποχή της «έκρηξης» του διαδικτύου και της διάχυσης της πληροφορίας το σύγχρονο μουσείο καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία που του προσφέρονται. Ψηφιακότητες και αλγόριθμοι, τεχνολογική κοινωνικοποίηση και νέες μαζικότητες, αλληλεπιδράσεις και διαδραστικότητες, πραγματικότητα και εικονικά περιβάλλοντα εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία στην καθημερινότητά μας και εξελίσσσονται δυναμικά, μετατρέποντας το περιβάλλον του διαδικτύου σε ένα προνομιακό πεδίο εξέλιξης του σύγχρονου μουσείου. Ποιος είναι ο ορισμός του «νέου μουσείου», πώς επιδρά σε αυτόν η τεχνολογική εξέλιξη και κατά πόσον η κοινωνία ανταποκρίνεται και ακολουθεί αυτές τις αλλαγές; Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν παραδείγματα, προκειμένου να καλυφθεί το φάσμα της σχέσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ «παραδοσιακών μέσων» και νέων τεχνολογιών στους χώρους των μουσείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν οι ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν στην τεχνολογία και να αναλυθεί ο τρόπος επιρροής και μετασχηματισμού της μουσειολογικής πρακτικής και εμπειρίας σε συνάρτηση με τη σύγχρονη κοινωνία”.
Όπως αναφέρει για τον φετινό εορτασμό της διεθνούς ημέρας, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».
Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!