Στην ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας των Κυργίων σε πλατείας Δημάρχου Ξένου Βρακά προχώρησε την Κυριακή, μετά από ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου. Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε προσωπικά ο σημερινός Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης πριν από ένα χρόνο με στόχο να τιμηθεί ένας σημαντικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, που διετέλεσε και δήμαρχος στο καποδιστριακό δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά το παρελθόν. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τον κ. Καραμπακάλη με την συγκατάθεση της οικογένειας του Ξένου Βρακά και τη σύμφωνη γνώμη όλης της διοίκησης του δήμου.
«Προχωρήσαμε την τελετή της ονοματοδοσίας την Κυριακή για να τιμήσουμε τον Ξένο Βρακά, η προσφορά του οποίου ήταν ανεκτίμητη στα κοινά της περιοχής μας. Τόσο στην κοινότητα Κυργίων, όσο και μετέπειτα στον Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου, που προήλθε πριν ακόμη από το σχέδιο «Καποδίστριας» από τη συνένωση των Κυργίων, Αγοράς και Πηγαδίων με τους οικισμούς Αιγείρου και Περιστεριάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο της δημαρχίας του Ξένου Βρακά έγιναν πολύ σοβαρά έργα υποδομής. Χωριά σαν τα Πηγάδια και την Αγορά απέκτησαν αποχέτευση από τότε ακόμη. Προχώρησε σε αρδευτικά έργα σε όλο τον κάμπο και γενικότερα έγιναν πολλά έργα υποδομής. Από την άλλη πλευρά ήταν και πολύ γνωστός ιατρός χειρουργός στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ένας άνθρωπος προσηνής. Ένας άνθρωπος, που οποιοσδήποτε του ζητούσε κάτι, δεν έλεγε ποτέ όχι. Όλα αυτά εκτιμήσαμε σαν Δήμος Δοξάτου και προχωρήσαμε στην ονοματοδοσία της πλατείας των Κυργίων, τιμής ένεκεν» είπε ο κ. Καραμπακάλης.
Στην διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας ήταν παρούσα και η σύζυγος του Ξένου Βρακά και δικηγόρος κα Έλλη Διβανίδου – Βρακά όπως και η κόρη του Βάλια. Για τον Ξένο Βρακά μίλησε στα «Χ» ο κ. Μάκης Μουρατίδης, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είχε γνωρίσει τον Ξένο Βρακά μέσα από τη φιλική του σχέση μαζί του, αλλά και από την κοινή τους πορεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε, ο Ξένος Βρακάς ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε τους θεσμούς τους οποίους επέλεξε να υπηρετήσει (δηλαδή το ΕΣΥ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση) με μια οπτική προσφοράς στην κοινωνία. «Είχε μια πολιτική διορατικότητα σημαντική, ανεξάρτητα από τα έργα που υλοποίησε στην περιοχή του. Το 1993 -1994 εφάρμοσε την εθελούσια συνένωση. Ο Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν από τους ελάχιστους δήμους στην χώρα που δημιουργήθηκαν με εθελούσια συνένωση. Ουσιαστικά ο Ξένος Βρακάς προηγήθηκε του σχεδίου των υποχρεωτικών συνενώσεων με την ονομασία «Καποδίστριας», που εφαρμόστηκε αργότερα στην αυτοδιοίκηση. Αλλά και ως άνθρωπος ήταν φιλότιμος. Όλοι αποδέχονταν ότι ήταν ένας άνθρωπος που ασχολούνταν με τα κοινά, χωρίς να διακρίνει ποιον θα εξυπηρετήσει και ποιον θα βοηθήσει. Ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε τους πάντες, είτε στο χώρο της Υγείας, είτε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας άνθρωπος «καθαρός» και στη συμπεριφορά του αλλά και γενικότερα στη διαχείριση των καθηκόντων του ως γιατρός, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μουρατίδης.
Το όνομα του αείμνηστου Ξένου Βρακά πήρε από την Κυριακή η κεντρική πλατεία των Κυργίων
- Τι είπαν στα «Χ» οι κ.κ. Δ. Καραμπακάλης και Μ. ΜουρατίδηςΗ πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε με ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου