Πέντε ιστορικά και πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ με θέμα τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από την ελληνική επικράτεια με τίτλο: «Στα φτερά του Α΄ παγκοσμίου πολέμου», από την εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου “Gullwing” με την συνεργασία της Cosmote και με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι ήδη σε επίπεδο ολοκλήρωσης και τελικής προετοιμασίας.
H πλοκή των ντοκιμαντέρ αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα το παρελθόν και μέσα από αυτό πέντε αεροδρόμια μεταξύ αυτών και της Δράμας στο Αρκαδικό, τα οποία δεν είναι γνωστά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας. Τα γυρίσματα στο παλιό αεροδρόμιο της Δράμας που χρησιμοποιήθηκε από τις γερμανο-βουλγαρικές δυνάμεις κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν και το σημείο από το οποίο έκανε εφορμήσεις το περίφημο “γεράκι του Αιγαίου” με μεγάλο αριθμό καταρρίψεων εχθρικών αεροσκαφών. Το εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Αρκαδικού όπου έγιναν και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ εντός του Ιουνίου του 2019, σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο παραγωγός της σειράς των ντοκιμαντέρ κ. Γιώργος Κάσδαγλης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δουλειά θα προβληθεί από την Cosmote και το History tv.
Για πρώτη φορά λοιπόν έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες… Τεκμήρια για πέντε αεροδρόμια άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθένα με τη δική του στρατηγική αξία και ιστορία, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σ’ αυτήν τη γωνιά του παγκόσμιου χάρτη. Τα πέντε αεροδρόμια είναι αυτά της Δράμας, της Ξάνθης, της Θάσου, της Λήμνου, της Θεσσαλονίκης στα Βρασνά που είχαν την δική τους ξεχωριστή συμβολή στην διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου”. Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν να προβάλλονται από τον Οκτώβριο και ήδη ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς πρόκειται για “Πέντε Αεροδρόμια άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα.
Αναγνωρίσεις και φωτογραφίσεις, βομβαρδισμοί, αερομαχίες, ανθυποβρυχιακός πόλεμος ήταν μερικοί μόνο από τους ρόλους που επωμίστηκαν οι αεροπορικές δυνάμεις των αντιμαχόμενων συνασπισμών που επιχείρησαν στην Eλληνική επικράτεια.
Παράτολμοι άντρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και ‘Ελληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους”.
Η Σκηνοθεσία είναι του κ. Δημήτρη Χατζημαλλή. Η ιστορία και το σενάριο των ντοκιμαντέρ γράφτηκε από τον ερευνητή Πασχάλη Παλαβούζη ενώ η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Gullwing και τον κ. Γιώργο Κάσδαγλη.
Κλείνοντας αυτήν την αναφορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γ. Κάδαγλη και για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού