Σήμερα Σάββατο 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Η οργάνωση αφορά τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου 2019.
Σε δήλωσή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ιδρυτής του “Πελίτι” κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης σημείωσε ότι φέτος θα συμμετέχουν πέραν των άλλων και 30 μουσικοί και χορωδοί από την Κύπρο. Επίσης, παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα συμμετέχει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αγγλία μία από τις παλαιότερες κοινότητες στον κόσμο που λειτουργεί από το 1961. Ακόμη θα υπάρξει συμμετοχή και από την Βραζιλία στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ομιλία για την δραστηριότητα της φυλής Kayapo του Αμαζονίου. Η συμμετοχή ανθρώπων που έρχονται κάθε χρόνο στο Πελίτι από όλες τις γωνιές της γης είναι στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό για την κοινότητα του Πελίτι, όπως εξήγησε ο κ. Σαϊνατούδης.
Επίσης όπως έγινε γνωστό από το Πελίτι, κατά την 19η Γιορτή Σπόρων θα γίνει Χαριστικό Παζάρι και συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.
Στο μεγάλο υπόστεγο θα διατίθενται προϊόντα από το Πελίτι μπλούζες, καπέλα, τσάντες, βιβλία, γεωργικά προϊόντα κ.λ.π. που με την αγορά τους στηρίζεται οικονομικά το Πελίτι.
Επιπλέον θα συμμετέχουν στην διοργάνωση συλλογικότητες όπως η ΒΙΟ. ΜΕ, με φυσικά καθαριστικά για το σπίτι. Οι γυναίκες του Κενταύρου Ξάνθης που παίρνουν περισσεύματα από επιχειρήσεις ρούχων και τα χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Τα προϊόντα τους ονομάζονται «πλετένο» (πλέξιμο στα πομάκικα). Οι αδερφές από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Το «Μέλι της Αρκούδας» από το Παρανέστι κ.α.
Ακόμη στο «μπαρ» του Πελίτι θα υπάρχουν αναψυκτικά, ποτά σάντουιτς, σουβλάκια αλλά και φαλάφελ. Mε τα έσοδα αυτά στηρίζεται το Πελίτι…
Το πρόγραμμα της φετινής 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας το Σάββατο 4 Μαΐου 2019
10:00-18:00 – Αλληλέγγυα οικονομία και κοινοτική οικονομία (Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν: διανομή παραδοσιακών σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, δράσεις για τα παιδιά, εκθέσεις, μουσική κ.α.).
10:30-14:30 – Διανομή παραδοσιακών σπόρων
10:30-13:30 – Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά στον χώρο που γίνεται η διανομή των παραδοσιακών ποικιλιών. Μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστίου θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά με κατασκευές, παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις.
10:50-14:00 – Ομιλίες στο θέατρο του Πελίτι
10:50-11:00 – Χαιρετισμός της Δημάρχου Παρανεστίου κ. Αλίκης Σωτηριάδου και άλλων επισήμων
11:00-11:30 – Εκδήλωση για την καλλιέργεια τροφίμων και ανθρώπων – Κηπουρική στην Κοινότητα Ίδρυμα Findhorn Ecovillage με εισηγητές τους: Μαρία Κούπερ (Ηνωμένο Βασίλειο) Γιώργος Νέβσκαλος (Ελλάδα) Ζένια Λάζαρη (Ελλάδα). Η κοινότητα του ιδρύματος Findhorn και η Ecovillageείναι παγκοσμίως γνωστή για τις πρακτικές της συν-δημιουργίας με τη φύση. Από τις πρώτες μέρες των τεράστιων λάχανων, του «παράγοντα Χ», και τη συνεργασία με τα πνεύματα της φύσης για τη δημιουργία του κινήματος Ecovillage και του σημερινού αναπτυσσόμενου χωριού, μπορώ να μοιραστώ την κοινότητα Findhorn, τον τρόπο που εργαζόμαστε και πού κατευθυνόμαστε.
12:00-12:30 – Εκδήλωση για τους Ιθαγενείς από την Pará, Amazon με εισηγήτρια την Luciana Mesquita (Βραζιλία). Αφορά την ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των ανθρώπων Kayapo στον Αμαζόνιο. Οι φυλές Kayapo είναι αυτόχθονοι λαοί στη Βραζιλία που κατοικούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε όλες τις πολιτείες της Para και του Mato Grosso, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και κατά μήκος του Rio Xingu και των παραποτάμων της. Είναι μία από τις διάφορες υποομάδες του μεγάλου έθνους Mebêngkkre (άνθρωποι από την πηγή του νερού).
Η κ. Luciana βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια μιας εργασίας για το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη.
12:00-13:30 – Εργαστήρια που θα πραγματοποιούνται στο χωράφι που γίνεται και η διανομή των σπόρων. Ενημέρωση για το Εργαστήριο Ελληνικών ανθοελιξηριών, για τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους με την Ειρήνη Δελημήτρου, σύμβουλο Ολιστικής Βοτανικής & Ανθοϊαμάτων δημιουργό των Ελληνικών Ανθοελιξηρίων.
12:30-13:00 – Εκδήλωση για τη νέα Ευρωπαική Νομοθεσία για τους σπόρους με εισηγητές τους : Hannes Lorenzen (Βέλγιο) Blanche Magarinos-Rey (Βέλγιο) Οργάνωση: ARTEMISIA AISBL – Forum Synergies AISBL ARC2020 AISBL
13:00-13:30 – Εκδήλωση για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προστασία του περιβάλλοντος με εισηγητή τον Ιεροδιάκονο Γεδεών Βαρυτίμου (Τουρκία). Επίσης εκδήλωση για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, μια κιβωτό σπόρων με εισηγήτρια την Γερόντισσα Θεοδέκτη (Ελλάδα)
13:30-14:00 – Εκδήλωση για την ελονοσία. Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. και τους Αφρικανοούς που αρνούνται να είναι πειραματόζωα. με Εισηγητή τον TAPSOBA Ali de Goamma, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόεδρο της οργάνωσης TERRE A VIE εκπρόσωπο της κολεκτίβας για την αγρό-οικολογία (CCAE)
13:00 – Διανομή δωρεάν φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων
14:20-14:45 – Έθιμα της γονιμότητας. Με κουδούνια, προβιές, μαγκούρες και τη νύφη, ο Πολιτιστικός σύλλογος Παγονερίου Κ. Νευροκοπίου Δράμας μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, θα μας ταξιδέψει σε έθιμα της γονιμότητας από την αρχαιότητα στο σήμερα.
14:45-15:00 – Ενώνουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας, κάνοντας το σήμα του Πελίτι (Χώρος μπροστά από το σπίτι του Πελίτι)
15:00-18:00 – Τραγουδώντας για το Πελίτι. Χορευτικά και μουσικά δρώμενα.
15:00-15:20 – Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου με τα χορευτικά του συγκροτήματα.
15:30-15:50 – Χορωδία γυναικών του πολιτιστικού συλλόγου Μικρόπολης Δράμας. Στον Νταχαρέ και την φωνή η Μαρία Κιάκου. Στην Γκάιντα ο Χάρης Βαγενάς
15:50-16:20 – Συνένωση Χορωδίας Σουρωτής Θεσσαλονίκης και «Εστία» Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Στο ηλεκτρικό πιάνο συνοδεύει: η Στεφανία Τάσιου και στη φλογέρα: ο Χρήστος Αλέξανδρος Μυλωνάς. Μαέστρος ο Χρήστος Χαλκιαδάκης
16:30-17:00 – Εκδήλωση με θέμα “Τραγουδώντας για την Ειρήνη των λαών”. O σύνδεσμος Τραγουδιστών Κύπρου, θα παρουσιάσει τραγούδια από την Κύπρο. Τριάντα μουσικοί και χορωδοί θα τραγουδήσουν Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά τραγούδια, με Μαέστρο τον Selçuk Garanti
17:00-17:45 – Μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια. Στην Φωνή: η Σταυρούλα Γελκοβάνη και στο πιάνο θα συνοδεύει o Ηρακλής Σιδέρης
17:45 – 18:00 – Σβήσιμο της φωτιάς. Λήξη της 3ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι.