Σήμερα Δευτέρα ξεκινάνε οι επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον και ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση- ίσως το πιο σημαντικό- είναι οι τράπεζες, δηλαδή η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Αυτό που κατέστησε σαφές αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν μιλάμε για ένα υποκατάστατο του νόμου Κατσέλη, δηλαδή για ένα πλαίσιο οριζόντιας προστασίας, με βάση την αξία των ακινήτων, όπως ισχύει σήμερα. Το υπό διαμόρφωση πλαίσιο στηρίζεται στο κυπριακό μοντέλο, το οποίο πέρα από τις ρυθμίσεις των τραπεζών- «κούρεμα» κι επιμηκύνσεις- προβλέπει και επιδότηση των δόσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το πρώτο «κλειδί» αυτού του νέου πλαισίου, είναι τα όρια αξίας των ακινήτων, που θα μπορούν να υπαχθούν εξωδικαστικά σε αυτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά όρια. Το πρώτο ανοίγει την «πόρτα» στο νέο πλαίσιο. Επ’ αυτού γίνεται το μεγάλο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών κι αναμένεται η αντίδραση του SSM και της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιμένει να τεθούν τα όρια στις 150.000 ευρώ με κλιμάκωση ως τις 250.000 ευρώ, ενώ οι τράπεζες βάζουν «ταβάνι» στις 100.000 ευρώ.
Το δεύτερο όριο θα αφορά στην επιδότηση των δόσεων, με κονδύλι του Προϋπολογισμού που θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω όριο θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση και πρακτικά θα «κουμπώσει» πάνω στο προβλεπόμενο διαθέσιμο κονδύλι.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κάποιος μπει στη ρύθμιση, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα έχει «κούρεμα» του δανείου του. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σχέση υπολοίπου οφειλής- εμπορικής αξίας ακινήτου. Αν η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, είναι προφανές ότι «κούρεμα» δεν μπορεί να γίνει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τράπεζες.
Αυτό που σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος είναι ότι εάν το νέο πλαίσιο δεν είναι έτοιμο ως το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα παραταθεί εκ νέου ο νόμος Κατσέλη.