Τον Μάιο οι δειγματοληψίες για τα κουνούπια

0
7056

Μιλάει στα «Χ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη.
«Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις μετάδοσης του κορωνοϊού από τα κουνούπια»

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, για το οποίο εγκρίθηκε χρηματοδότηση 11,6 εκ. ευρώ (για τα έτη 2020 έως 2022) από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Ευελπιστούμε ότι ίσως τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου θα μας δοθεί η έγκριση από τη Γεν. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να προχωρήσουμε αρχικά σε δειγματοληψίες και να εξετάσουμε σε ποιο πλαίσιο είμαστε», εξηγεί στα «Χ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη.
«Ο καιρός βέβαια μας βοήθησε, με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες δεν ευνόησαν την έναρξη της ανάπτυξης των κουνουπιών, οπότε ευελπιστούμε ότι στις αρχές Μαΐου θα εξετάσουμε τα ευρήματα που θα έχουμε στις εστίες μας. Στις περιοχές, δηλαδή, που υπάρχουν στάσιμα νερά, προκειμένου να εντοπίσουμε τον αριθμό και το στάδιο των προνυμφών των εντόμων, ώστε να γίνουν στοχευμένες ενέργειες», διευκρινίζει η κ. Μπουραζάνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή σχετίζεται και με τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο πέρσι σημειώθηκαν στη Δράμα 4 κρούσματα, ενώ σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας ΑΜΑΘ παρατηρήθηκαν πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του 2019 εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά μας 92 περιστατικά προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 4 εκ των οποίων στη Δράμα. Στην Ξάνθη την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν 33 περιστατικά, στην Καβάλα 40 περιστατικά, στη Ροδόπη 10 περιστατικά και στον Έβρο 3 περιστατικά.Από το 2017 έως και σήμερα στην ΠΑΜΘ πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, η περιοχή μας «πλήγηκε από υψηλό ποσοστό θανάτων (48,57%) σε σχέση με το σύνολο της χώρας το 2018. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο μετάδοσης και εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις (έως 4 Αυγούστου 2018 με έντονα καιρικά φαινόμενα), τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι Περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ενδεχομένως και εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αύξησαν και δυσκόλεψαν υπέρμετρα το φυσικό αντικείμενο του έργου, καθώς και την εκτέλεσή του. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν στην ΠΑΜΘ και κατά το έτος 2019. Η Περιφέρεια αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πέραν των παραπάνω έκτακτων πλημμυρισμένων εκτάσεων, τις συνήθεις εστίες αναπαραγωγής λόγω της ιδιαιτερότητας που εμφανίζει η γεωγραφική της περιοχή εξαιτίας τόσο της μορφολογίας αλλά και της ύπαρξης:
α) διάσπαρτων ορυζώνων από το Νομό Καβάλας ως τον Βόρειο και Νότιο Έβρο, με αυξητική τάση,
β) τεσσάρων Δέλτα ποταμών από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας, και συγκεκριμένα το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα, το Δέλτα του ποταμού Νέστου, το Δέλτα του ποταμού Λίσσου και τέλος το Δέλτα του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία.
γ) του συμπλέγματος λιμνών, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και 18 λιμνοθαλασσών, της Κεραμωτής, Πόρτο Λάγους, Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Κοκάλας, Μοναστηρακίου, Μαγκάνων, Λαφρής, Λαβρούδας, Λίμνης, Έλους, Πτελαίας, Μέσης, Αρωγής, Λακίου, Παλούκιας και Δράνας.
δ) επίσης εξαιτίας 480.000 στρεμμάτων ρυζοκαλλιέργειας στην Τουρκία που επηρεάζουν άμεσα, λόγω εγγυτάτης απόστασης, και τις κατοικημένες περιοχές της Ελληνικής μεθορίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να υφίσταται κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από τα κουνούπια, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη απαντά στα «Χ» ότι, «όπως προκύπτει από τις μελέτες αλλά και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι, ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος και δεν μεταφέρεται μέσω του αίματος. Στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ο ιός μεταφέρεται από το κουνούπι μέσω του αίματος, ενώ ο κορωνοϊός, από όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, μεταφέρεται με τον βήχα, το φτέρνισμα κτλ. Άρα, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τα κουνούπια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!