– Ανάγκη να κηρυχθεί «άγονο» το Νοσοκομείο Δράμας και να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό
– Φόβοι για επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Δράμα
Ανησυχητικά υψηλός παραμένει στη Δράμα ο αριθμός των κρουσμάτων. Προβληματισμό προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 47 κρούσματα, την Τρίτη 64, την Τετάρτη 50, την Πέμπτη 46, την Παρασκευή 72 και το Σάββατο 57 κρούσματα.
Την ίδια ώρα το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού κυμαίνεται στο χαμηλό 43%, αριθμός που κατατάσσεται και στα χαμηλότερα επίπεδα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους στη Δράμα μέχρι το Σάββατο 2 Οκτωβρίου ήταν μόλις 42.685, ενώ στην Ξάνθη ήταν 52.244, την Ροδόπη 58.094, τον Έβρο 76.151 και την Καβάλα 63.631.
Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός στη Δράμα παραμένει σε μεγαλύτερο μέρος του ανεμβολίαστος, παρά το νέο μίνι lockdown και την αισθητή αύξηση των κρουσμάτων, κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για τον χειμώνα που έρχεται υπό τον φόβο της επανάληψης ενός νέου «μαύρου Νοέμβρη» ίσως και Οκτώβρη. Η συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας και τον εμβολιασμό στην Π.Ε. Δράμας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/9, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου με πρωτοβουλία της ΠΕ Δράμας και του Νοσοκομείου, θα έχει και συνέχεια. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης είναι αρκούντως ανησυχητικά. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σύσκεψη είπε μεταξύ άλλων ότι «τα κρούσματα στη Δράμα έχουν φτάσει τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, όταν θρηνήσαμε τα θύματα και ονομάστηκε ο «μαύρος Νοέμβρης» για τον Νομό Δράμας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση, διαβάζοντας νούμερα με αριθμό 1.007 κρουσμάτων από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσημο στοιχείο είναι επίσης ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη Δράμα πλησιάζει το 43%. Αυτό το νούμερο αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Την ίδια ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα επίπεδα του περσινού χειμώνα υπάρχει ανησυχία για τις δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο της Δράμας. Κυρίως γιατί το υγειονομικό προσωπικό, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών σε περίπου 90 -100 εργαζόμενους που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, είναι ακόμη λιγότερο. Μπορεί πρόσφατα να προκηρύχθηκαν 11 θέσεις γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι ανταπόκριση θα έχουν από την ιατρική κοινότητα.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας, σε ανακοίνωσή τους προ ημερών, είχαν κάνει γνωστό ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουν να στηρίζουν τη λειτουργία του μόνο με αυτό το προσωπικό και επεσήμαναν με ιδιαίτερη έμφαση το αίτημά τους να δοθούν λύσεις από την 4η ΥΠΕ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αναισθησιολόγους σε πρώτη φάση. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι αδύνατη η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας με έναν αναισθησιολόγο και ότι αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η κλινική Covid-19, η οποία όμως άτυπα λειτουργεί, καθώς η πληρότητα των υπολοίπων νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έχει φθάσει στα όριά της και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να μεταφερθούν οι θετικοί ασθενείς όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου.
Σε δηλώσεις του στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο 19 περιστατικά covid από τα οποία τα 10 ήταν επιβεβαιωμένα». Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κινήσεις να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στο προσωπικό, με πρόσληψη τραυματιοφορέων και διοικητικού προσωπικού από λίστες του επικουρικού προσωπικού και από ιδιωτικές εταιρείες. Παρόλα αυτά, η κάλυψη των κενών που υπάρχουν δεν φαίνεται εύκολο να επιτευχθεί τουλάχιστον επί του παρόντος. Παράλληλα το έλλειμμα σε αναγκαίο ιατρικό προσωπικό παραμένει.
Η πρόεδρος των γιατρών τού Νοσοκομείου Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε: «Να χαρακτηριστεί επιτέλους άγονο το Νοσοκομείο Δράμας»
Στην προοπτική που διαμορφώνεται και με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Δράμας, μοιάζει όλο και πιο επιβεβλημένη η ανάγκη κήρυξης του Νοσοκομείου Δράμας ως «άγονο», αίτημα που έθεσε η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, με την ιδιότητα και της δημοτικής συμβούλου. Η ίδια είχε επισημάνει ότι πρέπει: «να χαρακτηριστεί επιτέλους άγονο το Νοσοκομείο Δράμας σύμφωνα και με την πρόταση που υιοθέτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας. Να γίνουν κινήσεις από την ΠAMΘ, από όλους τους δημάρχους, από τους βουλευτές του Νομού, ώστε το Νοσοκομείο Δράμας να μπει στα άγονα Νοσοκομεία Β΄ Ζώνης, κάτι που θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, και οικονομικά και κίνητρα εξέλιξης. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούριους γιατρούς για να εγκατασταθούν μόνιμα στην πόλη μας. Δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει, μιας και σ’ αυτή την κατηγορία ενταγμένα είναι ήδη το Νοσοκομείο Ναυπλίου, Θήβας, Ξάνθης, Κομοτηνής και άλλα».