Μ. Δογραματζίδης στα «Χ»: «Ξεκινούμε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης σε επιστημονικό επίπεδο»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά οι φίλοι της Αστρονομίας. To αστρονομικό παρατηρητήριο του Γυμνασίου –με τις λυκειακές τάξεις– Νικηφόρου, σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώνουν σήμερα στις 20:30, μία ενδιαφέρουσα διαδικτυακή βραδιά Αστρονομίας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο καθηγητής του σχολείου και πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» κ. Μιχαήλ Δογραματζίδης είπε ότι η εκδήλωση αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Σελήνης καθώς και με το πως θα ήταν η Γη μας χωρίς το φυσικό της δορυφόρο. H διαδικτυακή εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας.
«Μέχρι και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας κάναμε δια ζώσης παρατηρήσεις. Ακολούθως, προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιον τρόπο να υποκαταστήσουμε τις δια ζώσης παρατηρήσεις, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ξεκινήσαμε παράλληλα μια συνεργασία και με το αστεροσκοπείο της Αθήνας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα zoom, μπαίνουμε τόσο εμείς όσο και το αστεροσκοπείο της Αθήνας. Αν ο καιρός είναι καλός, σήμερα θα μπορούμε να δείχνουμε εικόνα και με τα τηλεσκόπια. Διαφορετικά θα γίνει μια συζήτηση γύρω από τη Σελήνη» εξηγεί ο κ. Δογραματζίδης.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη, επειδή όμως οι θέσεις στην πλατφόρμα που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση είναι περιορισμένες (η πλατφόρμα χωρά 100 άτομα) και ενδέχεται να μην επαρκούν για όλους τους ενδιαφερόμενους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. Η είσοδος θα ξεκινήσει στις 20:00 και η εκδήλωση στις 20:30. Ομιλητές θα είναι οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Δρ. Όλγα Συκιώτη, ο Δρ. Λάζαρος Κουτουλίδης, ο Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης καθώς και ο ο MSc Μιχάλης Δογραματζίδης, οι οποίοι θα συνεισφέρουν επιστημονικά στην παρουσίαση του θέματος και στη συζήτηση με το κοινό.
Σήμερα το βράδυ, λοιπόν θα γίνει μια συζήτηση για την προέλευση της Σελήνης, το μέλλον της και το πως αυτή επηρεάζει την ζωή στην γη, η οποία χωρίς τη Σελήνη θα ήταν εντελώς διαφορετική. Εφόσον ο καιρός το επιτρέψει (σε επίπεδο ορατότητας), το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο Νικηφόρου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα στρέψουν τα τηλεσκόπια τους στη Σελήνη καθώς και σε άλλα αξιοθέατα του ανοιξιάτικου ουρανού.
Οι παρατηρήσεις των άστρων πραγματοποιούνται, από το 2010 με την ίδρυση του “Πήγασου” και έχουν δώσει το έναυσμα σε αρκετούς μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο με την αστρονομία να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς κλπ. «Το 2019 είχαμε ολοκληρώσει το αστρονομικό παρατηρητήριο και μπήκαμε σε άλλο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Δογραμματζίδης και προσθέτει: «Δυστυχώς δεν μας άφησε η υγειονομική κρίση να εξελιχθούμε όπως θα θέλαμε. Αυτή τη στιγμή είναι στα σκαριά κάποιες συνεργασίες με το αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης, σε επιστημονικό επίπεδο. Πρόκειται για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με αποκρύψεις αστέρων από αστεροειδείς».
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου του 2019 έγιναν τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, που αποτελεί το πρώτο Παρατηρητήριο σε δημόσιο ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα. Τότε είχε πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Ιωάννη Σειραδάκη, Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, με θέμα «Ύπαρξη οργανικών χημικών ενώσεων απαραίτητων για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα και σε μεγάλα μοριακά νέφη του γαλαξία μας» και του Δραμινού Δρ. Άγγελου Τσιάρα, μεταδιδακτορικού ερευνητή Αστρονομίας με θέμα «Πλανήτης Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου για την ονομασία της αίθουσας του εργαστηρίου Φυσικής του Γυμνασίου Νικηφόρου, σε «Άγγελος Τσιάρας» προς τιμήν του δραμινού επιστήμονα.