Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Ι. Μ. Δράμας και τον Γεώργιο Κ. Παπάζογλου

0
2663

To Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον συγγραφέα κ. Γεώργιο Κ. Παπάζογλου και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας για την εξαιρετική έκδοση με τίτλο: «Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917 -2017)» (Ιερά Μητρόπολις Δράμας, 2017) απονεμήθηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Η απονομή έγινε στο πλαίσιο του θεσμού των Βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.
Απονεμήθηκαν συνολικά 40 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν απονεμήθηκαν εφέτος λογοτεχνικά βραβεία από τα Ιδρύματα Πέτρου Χάρη και Κώστα και Ελένης Ουράνη.
Η απονομή του Βραβείου στον καθηγητή Κ. Παπάζογλου και στην ιερά Μητρόπολη Δράμας δείχνει την άξία του πονήματος για την λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ στα τέλη Μαρτίου του 2018 ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχετικά με την εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου που είχε διοργανωθεί απο την ΙΜ Δράμας στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας είχε υπογραμμίσει σχετικά με το περιεχόμενο του βραβευμένου τόμου ότι “Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης ήταν ίσως η μεγαλύτερη λεηλασία παγκοσμίως κατά τον προηγούμενο αιώνα. Με βάση αυτά τα γεγονότα η Μητρόπολη Δράμας και ειδικότερα ο Σεβασμιότατος, ανέλαβε μία πρωτοβουλία πριν από περίπου 3 χρόνια να εκδοθεί ένας επετειακός τόμος για την συμπλήρωση των 100 ετών από τα γεγονότα. Θυμούμαστε αυτά τα γεγονότα και προσπαθούμε μέσα από την μνήμη να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. Αυτό που έγινε στα χρόνια μας στη Συρία ή ότι προηγήθηκε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν όπου διάφοροι προσπάθησαν μέσα από την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών να επιβάλλουν την δική τους Εθνική παρουσία, αυτό έγινε και από τους Βούλγαρους από το 1870 έως και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τουλάχιστον. Προσπάθησαν να αφελληνίσουν την περιοχή για να επιβάλλουν την δική τους παρουσία για να έχουν έξοδο στο Αιγαίο και κυρίως στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας που τον θεωρούσαν προέκταση της κοιλάδας που φθάνει μέχρι την Σόφια… Όπως αναφέρεται στον επετειακό τόμο κειμήλια, χειρόγραφα και εκκλησιαστικά σκεύη κλεμμένα από την Εικοσιφοίνισσα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και συνεχίζουν να βγαίνουν σε δημοπρασίες. Η προοπτική να επιστρέψουν τα κειμήλια υπάρχει, όσο συνεχίζεται η προσπάθεια με βάση τις κινήσεις που κάνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά νέα τουλάχιστον για όσα από αυτά έχουν πουληθεί και βρίσκονται σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια…”
Ο επετειακός τόμος θα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας “Ζυγάκτης” και το τηλέφωνο με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω βιβλίο είναι το 2521303736.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ