Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού «Βασίλης Ξανθόπουλος»

0
4539
Οι μαθητές που βραβεύτηκαν

– Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ομιλία για την μέτρηση του στρες στην εκδήλωση της τελετής βράβευσης
– Τι είπαν στα «Χ» ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Τσιαμυρτζής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης


 

Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Φυσικής και Μαθηματικών που διεξάγεται σε ετήσια βάση στη μνήμη του Δραμινού μαθηματικού Βασίλη Ξανθόπουλου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δράμας, η ΠΕ Δράμας, ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Δράμας, η ΕΛΜΕ Δράμας και το ΕΚΦΕ Δράμας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ομιλία από τον κ. Παναγιώτη Τσιαμυρτζή αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕ). Το θέμα της ομιλίας είναι: «Πάλη ή Φυγή;». Η ομιλία ήταν μια υπολογιστική προσέγγιση στο στρες και την επίδρασή του στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι νικητές από την Α΄ Τάξη Λυκείου είναι: 1η Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα από το 4ο ΓΕΛ. 2η η Κυρσανίδου Μαρία Ελένη από το 1ο ΓΕΛ.
Από τη Β΄ Τάξη Λυκείου είναι: 1ος ο Λεκάκης Αλέξανδρος-Αδάμ από το 4ο ΓΕΛ, 2ος ο Στάικογλου Αναστάσιος από το 1ο ΓΕΛ, 3η η Χατζηγρηγορίου Κωνσταντίνα από το 2ο ΓΕΛ. Στους διακριθέντες είναι οι: Χεριστανίδης Γεώργιος-Ραφαήλ από το 1ο ΓΕΛ, Άρμεν Φίλιππος από το 2ο ΓΕΛ, Γιαγκοζίδης Πρόδρομος από το 4ο ΓΕΛ και Καζάκης Λεόντιος από το Μουσικό Λύκειο.
Τέλος, οι νικητές από την Γ΄ Τάξη Λυκείου είναι: 1ος ο Φωτιάδης Πρόδρομος από τις Λ.Τ. Νικηφόρου, 2η η Δομνίδου Αναστασία από το 4ο ΓΕΛ και 3ος ο Αρβανιτίδης Πέτρος από το1ο ΓΕΛ. Στους διακριθέντες είναι η Μαρία Δημαρίδου από το 1ο ΓΕΛ Δράμας.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης σημείωσε ότι: «Φέτος η συμμετοχή στο διαγωνισμό που γίνεται στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου ήταν μικρή, αλλά τα παιδιά που συμμετείχαν προσπάθησαν και τα πήγαν πολύ καλά νομίζω. Ο διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος μετά από τρία χρόνια (λόγω της πανδημίας) γίνεται και η τελετή απονομής των βραβείων. Φέτος θα ξεκινήσουμε και πάλι τις εκδρομές για τους μαθητές που διακρίθηκαν. Έχουμε πάρει ήδη τη χορηγία για την εκδρομή στο Cern από την εταιρεία Raycap.

Σχετικά με τα βραβεία υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό βραβεύονται οι τρεις πρώτοι από κάθε τάξη του Λυκείου. Ο πρώτος κάθε τάξης παίρνει 300 ευρώ, ο δεύτερος 200 και ο τρίτος 100 ευρώ. Επίσης μόνο για την Γ’ Λυκείου, οι τρεις πρώτοι θα μοιραστούν βραβείο 1500 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε ποσοστό ανάλογο με τη θέση που κατέλαβαν. Παράλληλα υπάρχει το βραβείο του κ. Τενεκετζή που είναι 200 ευρώ για το καλύτερο γραπτό από όλες τις τάξεις. Ο κ. Τενεκετζής ήταν επιστήθιος φίλος και συμμαθητής του Βασίλη Ξανθόπουλου που σήμερα εργάζεται σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ο ίδιος ήθελε να αφιερώσει το φετινό βραβείο και στη μνήμη της γυναίκας του που απεβίωσε. Στα παιδιά που βραβεύονται και φέτος μοιράζονται βιβλία από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ακόμη, οι τρεις πρώτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ταξιδέψουν στο Cern με χορηγία της Raycap.

Ο κ. Παναγιώτης Τσιαμυρτζής, δήλωσε σχετικά με το θέμα της ομιλίας του στα «Χ»: «Προσπαθήσαμε να δούμε το «στρες» μέσα από κάποια υπολογιστική πλευρά. Έχουμε διάφορους τρόπους για να μπορέσουμε να μετρήσουμε, να ποσοτικοποιήσουμε το στρες. Αυτό το κάνουμε πληροφορία που προέρχεται από θερμική κάμερα και άρα έχουμε ένα μηχανισμό μέτρησης του στρες από απόσταση. Έχοντας αυτή τη δυνατότητα, ξεκινήσαμε και κάναμε μια σειρά από μελέτες για να μπορέσουμε να μετρήσουμε, ποια είναι η επίδραση του στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Το στρες υπάρχει μέσα στη ζωή μας. Έχουμε ως ανθρώπινο είδος, ξεκινήσει και έχουμε εξελιχθεί μαζί του. Από εκεί και πέρα υφίσταται προφανώς και στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία. Ο ρόλος του στρες, όταν ξεκίνησε να υπάρχει το ανθρώπινο είδος ήταν τελείως διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει σήμερα. Τότε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από κάποιο κίνδυνο, άρα το στρες ενεργοποιούσε τρόπους φυγής. Πλέον το στρες μας κατακλύζει αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα της φυγής. Αυτό που θέλαμε να δούμε είναι ποια είναι η επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό σε στρεσογόνες καταστάσεις, να μπορέσουμε να ποσοτικοποιήσουμε το στρες και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύσεις…Να δούμε καταρχάς πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εκπαίδευση ρίχνοντας τα επίπεδα του στρες και να δούμε την επίδραση του στρες κατά τη διάρκεια της οδήγησης…».
Ο κ. Παναγιώτης Τσιαμυρτζής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον (κατά Bayes) στατιστικό έλεγχο ποιότητας αλλά και την στατιστική για την ανάλυση εικόνας με έμφαση τις εφαρμογές που αφορούν την υπολογιστική φυσιολογία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!