Τιμητική διάκριση στον Αντώνη Παπαδόπουλο από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.
Βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών την Τρίτη 14 Ιανουαρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος για την προσφορά του στον πολιτισμό και στον χώρο του κινηματογράφου.
Στην ουσία βραβεύτηκε η ψυχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μιας και ο ίδιος μέσα από τον θεσμό που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την δική του προσωπική διαδρομή και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη και την ενθάρρυνση των νέων Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του (ανεξάρτητου) Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας Σταύρος Ιωάννου .
Η προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου όχι μόνο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα είναι πολύ σημαντική. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δραμινού Φεστιβάλ βρίσκεται στο τιμόνι του καλλιτεχνικού μέρους του θεσμού από το 1999 αν και ο ίδιος ως κινηματογραφιστής και άνθρωπος του σινεμά ασχολήθηκε με τον θεσμό από το 1989.
Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον “τιμονιέρη” του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αξίζει να θυμηθούμε ότι είναι ο άνθρωπος που στέκεται μέχρι σήμερα επάξια στην καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού κάτω από οποιεσδήποτε, συνθήκες δύσκολες ή εύκολες. Ο ίδιος αποφοίτησε το 1984 από το τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της Ακαδημίας του Κιέβου. Μάλιστα στον χρόνο των σπουδών του σκηνοθέτησε για το θέατρο ενώ έπαιξε και σε ρόλους θεατρικών παραστάσεων ενώ έκανε και έξι ταινίες μικρού μήκους. Στην συνέχεια ο Αντώνης Παπαδόπουλος γύρισε στην Ελλάδα. Προσέφερε τις γνώσεις του ώς διδάσκων στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Από την χρονιά του 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση δημιουργώντας για την τότε ΕΡΤ πολλά ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέραμε και πιο πριν από το 1985 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας και μάλιστα ενεργά στην προσπάθεια στήριξης του Φεστιβάλ Δράμας και στην καθιέρωσή του ως επίκεντρο των ταινιών μικρού μήκους στην χώρα μας. Επάξια λοιπόν και καθόλου τυχαία ο Αντώνης Παπαδόπουλος έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το οδήγησε με την βοήθεια και μιας πλειάδας ακόμη ανθρώπων αλλά και με την αδιάκοπη στήριξη των τοπικών αρχών της Δράμας στην διεθνή αναγνώριση.
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που διατελεί μέχρι σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει συμμετάσχει επίσης ως μέλος στην κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας. Παράλληλα από το 2003 έως σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιπλέον από το 2004 έως το 2007 εργάστηκε ως διδάσκων καθηγητής, στην Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο μεταξύ άλλων, έμπειρος και αναγνωρίσιμος διεθνώς σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, που έχει συμμετάσχει σε πολλές Κριτικές Επιτροπές των Κινηματογραφικών θεσμών ανά την «Γηραιά ήπειρο», βραβεύτηκε λοιπόν προχθές, σε κλίμα πραγματικής συγκίνησης και εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους συναδέρφους του στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Θερμά συγχαρητήρια και εκ μέρους της εφημερίδας μας.
Η ανακοίνωση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη βράβευση του Αντώνη Παπαδόπουλου
Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κτηρίου “Νίκος Κούνδουρος’’, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τίμησε και βράβευσε τρεις Καλλιτεχνικούς Διευθυντές για το επώνυμο δημιουργικό έργο τους στα μεγάλα Φεστιβάλ της Περιφέρειας. Τον Αντώνη Παπαδόπουλο από το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, τον Δημήτρη Σπύρου από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και τον Σταύρο Ιωάννου από το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest της Χαλκίδας.
Για το έργο και τον ρόλο των τριών δημιουργών – σκηνοθετών μίλησαν οι: Τώνης Λυκουρέσης, Χάρης Παπαδόπουλος, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Σολδάτος, Παύλος Μεθενίτης, Λεωνίδας Βαρδαρός και Κώστας Σταματόπουλος.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αρχικά στον Αντώνη Παπαδόπουλο και τη σημαντική πορεία του Φεστιβάλ Δράμας όλα αυτά τα χρόνια, που καθιέρωσε το Φεστιβάλ ως εθνικό Φεστιβάλ και έδωσε την ευκαιρία σε νεότερους και κυρίως πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες να έρχονται σε πρώτη επαφή με το κοινό τους. Οι νέοι, εδώ και πολλά χρόνια, περιμένουν με λαχτάρα το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα της Δράμας, το διεθνές διαγωνιστικό, αλλά και τα παράλληλα τμήματα καθώς και τα χρηματικά έπαθλα που εξάπτουν την φιλοδοξία τους και τους παρακινούν σε άμιλλα και προσφορά. Εκεί στο Φεστιβάλ Δράμας, ερωτεύονται και ονειρεύονται το κινηματογραφικό μέλλον τους.
Παράλληλα, με οπτικό μήνυμα, απηύθυνε από τη Σουηδία εγκάρδιο χαιρετισμό στον Αντώνη Παπαδόπουλο ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικόλας Κολοβός του οποίου η τελευταία ταινία μικρού μήκους «Index» έκλεισε τιμητικά την εκδήλωση.
Ο Δημήτρης Σπύρου με τη δουλειά του και την ευαισθησία του πάνω στις ταινίες για παιδιά και νέους, πέτυχε να ενώσει και να κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία της Ηλείας και των γύρω νομών, τα σχολεία και τη Μέση Εκπαίδευση, δημιουργώντας επικοινωνία με όλη την Περιφέρεια, αναδεικνύοντας το Φεστιβάλ Ολυμπίας σε διεθνές επίπεδο και φιλοξενώντας παιδιά και κινηματογραφικές ταινίες από όλο τον κόσμο.
Ο Σταύρος Ιωάννου τέλος, ήρθε πριν δεκατρία χρόνια να ενισχύσει και να δώσει βήμα και λόγο στο ελληνικό Ντοκιμαντέρ και στις αγωνίες των ανθρώπων του. Προέβαλε και βράβευσε τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, δίνοντας στην Περιφέρεια της Εύβοιας και τους γύρω νομούς την αίσθηση μιας μεγάλης κινηματογραφικής ανάσας.
Για τη διαρκή προσφορά τους στον Πολιτισμό, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών απένειμε στους τρεις συναδέλφους σκηνοθέτες και διευθυντές Φεστιβάλ τιμητικές πλακέτες.