Ξεχειλίζει η οργή για τα Τέμπη

0
167

– Κάλεσμα από φορείς, σωματεία και επιστημονικούς συλλόγους στην αυριανή κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας και στην πλατεία Ελευθερίας
– Σε σιωπηλή διαμαρτυρία το απόγευμα της Πέμπτης καλεί τους πολίτες ο Δικηγορικός Σύλλογος έξω από τα δικαστήρια


 

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Δράμας και στην πλατεία Ελευθερίας, απευθύνουν φορείς, σωματεία και επιστημονικοί σύλλογοι της πόλης μέσα από τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας. Το κυρίαρχο αίτημα για το οποίο θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα δυο απεργιακές συγκεντρώσεις και σιωπηλή διαμαρτυρία το απόγευμα της Πέμπτης είναι είναι να γίνει άμεσα απόδοση ευθυνών για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Δράμας στις 11 το πρωί της Πέμπτης και η δεύτερη που διοργανώνεται στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας που κήρυξε αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί στις 8.30′ το απόγευμα σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας καλεί τα μέλη του και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σ αυτήν, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας για παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας σχετικά με το κυρίαρχο αίτημα των κινητοποιήσεων που αφορά την τραγωδία στα Τέμπη, είπε ότι: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας κατήρτισε ψήφισμα και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ζητούμε από τη πολιτεία την άμεση απόδοση ευθυνών. Είναι προφανές ότι υπήρχαν εγκληματικά κενά στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Θεωρούμε ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες και διαχρονικές. Είναι απαραίτητη η πλήρης διερεύνηση των αιτιών και η άμεση απόδοση των ευθυνών, όχι μόνο γιατί υπάρχει ζήτημα με την ανθρώπινη ζωή που είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά γιατί δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή η οποιαδήποτε υποψία έλλειψης μέτρων που εξασφαλίζουν την ορθή και ασφαλή λειτουργία για επιβάτες και για εργαζόμενους κάθε μέσου μαζικής μεταφοράς, αλλά και κάθε δικτύου που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των πολιτών. Επίσης επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν νέοι άνθρωποι και βλέπουμε ότι οι νέοι συμπολίτες μας διαδηλώνουν διαδηλώνουν για το προφανές, ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους όσους ζητούν όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων φορέων και κυρίως των δομών ελέγχου, αλλά και την καταπολέμηση του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας και της λογικής της αποφυγής οποιασδήποτε ευθύνης από τους εκάστοτε αρμόδιους. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες και λόγω του γεγονότος αυτού, να δρομολογηθούν εκείνες οι θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα εκσυγχρονίσουν πραγματικά το δημόσιο βίο της χώρας και θα την απαλλάξουν από τις πολιτικές εξαρτήσεις και την προώθηση των «δικών μας», που έχουν καθηλώσει τη χώρα, συνθλίβουν τη δημόσια ζωή και τελικά οδηγούν σε εκατόμβες θυμάτων. Οι νεκροί των Τεμπών θα πρέπει να είναι τα τελευταία θύματα αυτών των πρακτικών. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό, τόσο η κοινωνία όσο και κάθε πολίτης χωριστά».
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε στα «Χ» ότι: «Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ έχουν αποφασίσει πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Η απεργία ξεκινά με αφορμή του εγκληματικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά φέρνει και μια σειρά ζητήματα καθώς υπάρχουν αντίστοιχες παραλείψεις και κενά σε διάφορους χώρους. Στον σιδηρόδρομο οι συνδικαλιστές είχαν αναδείξει λίγες ημέρες πριν την τραγωδία, τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακούστηκαν. Εμείς ως συνδικαλιστές και σε τοπικό επίπεδο έχουμε προειδοποιήσει για αρκετά ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο της Δράμας όπως και άλλα προβλήματα στο Δημόσιο Τομέα. Νομίζουμε ότι με αυτή την κινητοποίησης στέλνουμε ένα μήνυμα πρώτα και κύρια προς την κυβέρνηση να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο στην έρευνα για αυτό το έγκλημα. Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να μη συγκαλυφθεί. Από τη άλλη πλευρά πρέπει να διεκδικήσουμε ασφαλείς σιδηροδρομικές γραμμές και γενικότερα μεταφορές, όπως και να αναδείξουμε ιδιαίτερα προβλήματα που μας απασχολούν σε κάθε χώρο, στο νοσοκομείο, στην εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και αλλού. Είναι η ώρα που οι κυβερνήσεις πρέπει να μας ακούσουν γιατί διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλο τον κόσμο την Πέμπτη στις 16 του μηνός όπως και τα συνδικαλιστικά των μαθητών να παρευρεθούν. Η νεολαία μας έδειξε το δρόμο. Αυτό που μας είπαν νομίζω είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια του αγώνα ώστε η φωνή των νεκρών (του δυστυχήματος στα Τέμπη) να γίνουμε εμείς οι ίδιοι».
Ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, έφορος Διοικητικού Συμβουλίου Εργατικού Κέντρου Δράμας και πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Δράμας σημείωσε στα «Χ» ότι: Η κινητοποίηση της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2023 με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα τρένα, μας βρίσκει όλους συγκλονισμένους και φυσικά ενωμένους. Συγκλονισμένους γιατί τόσα νέα παιδιά χάθηκαν μετά από μία σειρά λαθών, λάθη δολοφονικά. Μαζί με τους επιβάτες χάθηκαν όμως και εργαζόμενοι στις δύο αμαξοστοιχίες σε αυτό το φονικό δρομολόγιο.
Το μεγάλο κακό που έγινε στα Τέμπη ενώνει τις φωνές όλων μας και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις. Ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί νιώθουμε την πίκρα, την απογοήτευση και την οργή. Οργή για τα τραγικά συμβάντα στα Τέμπη, απογοήτευση για όσα μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ώστε οι μετακινήσεις με το σιδηρόδρομο να είναι ασφαλείς όπως στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες. Καλούμε όλο τον κόσμο της Δράμας να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Δράμας να ενώσουμε τις φωνές μας για τη δικαίωση των ψυχών των νεκρών».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης είπε στα «Χ» με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση ότι θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος και να μην υπάρξει συγκάλυψη. Πρέπει, όπως είπε, να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων για τα προβλήματα του σιδηροδρόμου. Όπως πρέπει να αναδειχθούν και οι παραλείψεις για τον εκσυγχρονισμό των μέσων μεταφοράς. Το μέγεθος της τραγωδίας στα Τέμπη είναι τεράστιο. Χάθηκαν ζωές νέων παιδιών από παραλείψεις που είναι διαχρονικές. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο ανθρώπινο λάθος αλλά και στις ευθύνες και τις παραλείψεις όλων αυτών που διαχειρίστηκαν τα θέματα του σιδηροδρόμου στη χώρα μας».
Ο κ. Θάνος Βάλλας, γραμματέας της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας είπε ότι: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να κλείσει το θέμα των Τεμπών. Ήταν πολύ σοβαρό. Η κινητοποίηση ήταν αναμενόμενη. Βλέπουμε ότι και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας ότι ο κόσμος δεν έχει ηρεμήσει. Είναι στους δρόμους. Υπάρχει ένας δικαιολογημένος θυμός γιατί δεν υπάρχει κάποια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης που να αποδεικνύει ότι έχουν καταλάβει το λάθος τους ή ότι έχουν πρόθεση να αλλάξουν κάτι πραγματικά. Το θέμα πάει να κουκουλωθεί από ότι φαίνεται. Στην επιτροπή που θα συζητήσει το θέμα δεν κλήθηκε καν ο κ. Καραμανλής (πρώην Υπουργός Μεταφορών). Ο κ Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις λίστες. Ο κόσμος είναι θυμωμένος και με το δίκιο του. Νομίζω ότι θα κατέβει πάλι κόσμος στις κινητοποιήσεις στη Δράμα. Νομίζω ότι υπάρχει από πίσω μια οργή και νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη».
Τέλος μιλώντας στα «Χ» σχετικά με την αυριανή κινητοποίηση και η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κα Αναστασία Καμπάνταη, τόνισε ότι: «Θα πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Αυτό που έγινε στα Τέμπη ήταν ένα τραγικό δυστύχημα. Κόστισε τη ζωή σε πάρα πολλούς ανθρώπους και μάλιστα η πλειοψηφία ήταν νέα παιδιά τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους. Δυστυχώς δεν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην γίνει αυτό το δυστύχημα. Δεν μπορεί να ζούμε στον 21ο αιώνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και να βλέπουμε ότι η κίνηση στους σιδηροδρόμους γίνεται χειροκίνητα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές για τις ασφαλείς μετακινήσεις. Υπήρξε σωρεία καταγγελιών από τους εργαζομένους στο σιδηρόδρομο για την ασφάλεια όμως δεν έγινε τίποτα. Δεν αποδεχόμαστε αποδιοπομπαίους τράγους ούτε κεραυνούς εν αιθρία. Όλοι φταίνε άλλος πολύ και άλλος λιγότερο, αλλά πιστεύω ότι όλο αυτό ξεκίνησε από τη διοίκηση και το ότι δεν λήφθηκαν τα μέτρα που θα έπρεπε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ