Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

0
3941

Από τις 3 Σεπτεμβρίου άνοιξε και πάλι την αγκαλιά του σε παλιά και νέα μέλη

Για μια ακόμη χρονιά το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας άρχισε να υποδέχεται καινούργιους φίλους που σύντομα θα είναι χορευτές αλλά και πρεσβευτές της παράδοσης του τόπου μας. Ταυτόχρονα από τις 3 Σεπτεμβρίου άνοιξε και πάλι την αγκαλιά του στα παλιά μέλη του για να ξεκινήσει σύντομα την νέα περίοδο δραστηριότήτων του.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από τον σύλλογο, από τις 3 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο του Λ.Ε.Δ (έναντι Νομαρχίας, Τέρμα Ηπείρου) ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα λυκειακή χρονιά 2018-2019, των χορευτικών ομάδων παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με τμήματα υποδοχής και παραστάσεων.Διδάσκονται, χοροί και τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδος καθώς και ενότητες όπως Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία κ.ά.Τα νέα προγράμματα, ο τρόπος διδασκαλίας από τους έμπειρους δασκάλους, τα σεμινάρια, οι εκδρομές, τα ταξίδια και η ένταξη των παιδιών στην μεγάλη Λυκειακή οικογένεια, τα κοινωνικοποιεί και τα μαθαίνει να σέβονται και να αγαπούν τον λαϊκό πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου τους και γίνονται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.Πληροφορίες από Δευτέρα έως Παρασκευή 6-9 στο τηλ. 25210 39167. (νέα τιμολογιακή πολιτική με προσφορές για οικογένειες).
Το Λύκειο Ελληνίδων της Δράμας δεν είναι πάντως τυχαία ένας από τους πιο σημαντικούς σε δραστηριότητα πολιτιστικούς συλλόγους της Δράμας. Έχει πολύχρονη πορεία αλλά και προσφορά στην πόλη της Δράμας με αφετηρία την 23η Μαίου του 1946. Ιδρύθηκε από γυναίκες της πόλης προκειμένου να συνδράμει στην επαναδημιουργία του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην Δράμα μετά την Βουλγαρική κατοχή. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι και σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια διάσωσης της τοπικής λαογραφίας και διάχυσης των τοπικών εθίμων, των παραδοσιακών ενδυμασιών και χορών, της λαϊκής τέχνης και μουσικής από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας ενώ είναι αυτό που δημιούργησε μεταξύ άλλων και την πρώτη νοσηλευτική σχολή.
Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας παράλληλα με την πολιτιστική και λαογραφική του δράση απέδειξε ότι στηρίζει σε όλη του την διαδρομή και ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους την τοπική κοινωνία. Δεν συνδράμει μόνο στην διάδοση και την μετάδοση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά είναι κοντά στον άνθρωπο και την οικογένεια με πληθώρα κοινωνικών πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων οι αποστολές τροφίμων και ένδυσης σε πολλές περιοχές του νομού αλλά και η βοήθεια σε ιδρύματα και δομές κοινωνικού χαρακτήρα που λειτουργούν στην Δράμα.
Η πολυδιάστατη κοινωνική παρουσία του στην περιοχή μας τιμήθηκε στις 24 Απριλίου στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων των Αθηνών. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση βραβεύτηκε επίσης και το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας για την προσφορά του στον γειτονικό Νομό της Καβάλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειον των Ελληνίδων στην Αθήνα ιδρύθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου 1911. Εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος του ΛτΕ υπήρξε η Kαλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος και εκδότρια από το 1887 της Εφημερίδος των Κυριών. Το καταστατικό όρισε ότι «σκοποί του Λυκείου των Eλληνίδων είναι ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών σύνδεσμος, προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των, προς υπεράσπισιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ως ελληνικών χορών, ασμάτων, εθνικών ενδυμασιών, κ.λπ.».
Για την πρόοδο του γυναικείου φύλου το ΛτΕ ανέπτυξε δράση εμπνευσμένη από την πίστη της Παρρέν στη χειραφέτηση των γυναικών μέσω της παιδείας και της εργασίας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα αναπτύχθηκε η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άπορες αναλφάβητες γυναίκες και η στήριξη της μητρότητας και του παιδιού. Η δραστηριότητα αυτή τιμήθηκε ήδη το 1937 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσιά της αναπτύχθηκε έντονος εθελοντισμός και διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960, για να πάρει νέα μορφή τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοβουλία και οργάνωση του ΛτΕ και συμμετοχή πολλών γυναικείων σωματείων πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1921 στην Αθήνα το A΄ Eθνικό Γυναικείο Συνέδριο και η Α΄ Οικοκυρική και Βιοτεχνική Έκθεση. Στην περισσότερο από 90χρονη ήδη διαδρομή του, το ΛτΕ άλλοτε πρωτοστάτησε και άλλοτε συνέπραξε ουσιαστικά σε πολυάριθμες σημαντικές γυναικείες κινήσεις.
Για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων το ΛτΕ, συγχρόνως σχεδόν με την ίδρυσή του, στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, ξεκίνησε την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Από τότε, και χωρίς σχεδόν διακοπή (με εξαίρεση την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και των ακόλουθων εθνικών περιπετειών, οπότε προέκρινε την αρωγή του δοκιμαζόμενου λαού), οι δραστηριότητες του ΛτΕ οι σχετικές με τις παραδοσιακές τέχνες (χορό, μουσική και τραγούδι, ενδυμασία, οικοτεχνία, χειροτεχνία) βρίσκονται πάντοτε στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά στη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, με τεράστια επιτυχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!