Για περαιτέρω στήριξη του θεσμού δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φίλων του κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας η τελετή έναρξης του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, που για 3η συνεχόμενη χρονιά παραβρίσκεται στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Προσέθεσε δε, ότι σε αυτά τα τρία χρόνια η διοργάνωση του Φεστιβάλ και ο Δήμος Δράμας του επέτρεψαν, όπως είπε, να είναι συνοδοιπόρος και φίλος του Φεστιβάλ και της πόλης. Όπως είπε ο υφυπουργός, σε αυτή την τριετία άλλαξαν πάρα πολλά. Μίλησε για την απουσία του Αντώνη Παπαδόπουλου, για την έλευση του Γιάννη Σακαρίδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ ενώ επεσήμανε ότι δημιουργήθηκαν νέα βραβεία και νέες ενότητες μέσα στο Φεστιβάλ. Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία, με φόντο την οποία συνεχίζεται η προσπάθεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Είπε ότι η πλατφόρμα του Φεστιβάλ αύξησε τη διεθνή εμβέλειά του, αν κρίνει κανείς από την επισκεψιμότητα που υπήρξε. Πρόσθεσε ότι ένας θεσμός κρίνεται όχι μόνο από την ηλικία του αλλά και την ικανότητά του να επιλύει προβλήματα, όπως αυτό της κρίσης. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο πολιτισμού και ο ίδιος πιστεύουν στον θεσμό του Φεστιβάλ της Δράμας. Ακόμη ο υφυπουργός σημείωσε ότι το να παράγει κανείς ταινίες στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εύκολο, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς και τις ελληνικές ταινίες.
Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στο ταμείο ανάκαμψης στο οποίο η Ελλάδα, όπως είπε, είναι η μόνη χώρα που έχει εντάξει δράσεις πολιτισμού. Έκανε γνωστό ότι μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σχεδιάζεται μια Ελληνική Σχολή Κινηματογραφίας καθώς η ανάγκη και η ζήτηση για έμπειρους ανθρώπους στον χώρο του Κινηματογράφου μεγαλώνει. Είπε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάκαμψης σε μικρές κοινωνίες όπως η Δράμα με φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Συμπλήρωσε ότι αυτό που συζητιέται με την τοπική κοινωνία είναι το «πώς το Φεστιβάλ αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κινηματογραφικό και ακουστικό οικοσύστημα». Ανέφερε επίσης, ότι το Φεστιβάλ θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο καθώς είναι ήδη ανάμεσα στα τρία κορυφαία Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρώπης και μαζί του μπορεί να συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και την πόλη της Δράμας. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίζει να στηρίζει ακόμη πιο αποφασιστικά την προσπάθεια του Φεστιβάλ. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Δράμας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε από το πρώτο λεπτό της γνωριμίας του, όπως είπε, αλλά και προς τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και την Περιφέρεια ΑΜΘ που στηρίζουν το Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ καλωσόρισε τους φίλους του θεσμού και μεταξύ άλλων προσέθεσε ότι θα ακολουθήσει ένα ταξίδι πνευματικό και ταξίδι των αισθήσεων. Είπε ότι το Φεστιβάλ είναι ανανεωμένο και ότι ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ για δεύτερη χρονιά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ μαζί με τον Δήμο Δράμας και το Υπουργείο Πολιτισμού. «Απώτερος σκοπός αυτής της συμμετοχής μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του Φεστιβάλ. Επιδίωξή μας αποτελεί ο θεσμός αυτός να περάσει σε νέα φάση εξωστρέφειας ώστε μέσω της ταινίας μικρού μήκους σε συνδυασμό και με άλλες πολιτιστικές δράσεις η Δράμα να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος εξέφρασε «την ελπίδα οι θεατές του Φεστιβάλ να μπορέσουν να απολαύσουν τη δύναμη της δημιουργικής ανοσίας την οποία οι καλλιτέχνες επιτυγχάνουν με τη διαδικασία της δοκιμής και την ανάγκη εξερεύνησης του καινούργιου». Συμπλήρωσε ακόμα πως ελπίζει οι φίλοι του κινηματογράφου να μπορέσουν να ταξιδέψουν νοερά, να ταξιδέψουν μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημικής κρίσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «το Φεστιβάλ για τη Δράμα είναι μια ζώσα πραγματικότητα που ξεκίνησε από μία ομάδα εμπνευσμένων σινεφίλ με τον Αλεξη Δερμεντζόγλου, ρίζωσε στην κοινωνία, πήρε θεσμική υπόσταση με τον Σωκράτη Δημητριάδη, και του δόθηκε Διεθνής διάσταση από τον πρώην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα. Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Δράμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η καπναποθήκη Πορτοκάλογλου διότι ναι μεν ο θεσμός είναι ανάμεσα στα τρία καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αλλά οι υποδομές του ανήκουν στην προηγούμενη τεσσερακονταετία».