Ξεκίνησε το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών

0
267

Την Παρασκευή έγινε η υποδοχή των πρώτων 50 φοιτητών στη Δράμα


 

Ξεκίνησε στη Δράμα την Παρασκευή 17 Μαρτίου η λειτουργία του προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο: «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας». Οι άνθρωποι του Δήμου Δράμας και του ΕΑΠ υποδέχθηκαν τους πρώτους 50 φοιτητές που προέρχονται από πολλά μέρη της χώρας αλλά και από το εξωτερικό.
Την Παρασκευή έγινε το πρώτο μάθημα της πρώτης εφαρμογής του προγράμματος σπουδών «Σχολή Κινηματογραφικής εκπαίδευσης» στο ΕΑΠ. Είναι το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που αφορά τον κινηματογράφο. Παρότι η εκπαίδευση είναι εξ αποστάσεως, οι φοιτητές έρχονται στη Δράμα για τα εργαστήρια, διότι το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διευθυντής προγράμματος σπουδών στη σχολή κινηματογράφου του ΕΑΠ και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Σπύρος Σιάκας.
«Υπάρχει σύμπνοια όλων των αρχών και του Φεστιβάλ Δράμας για το πρόγραμμα που σχεδιάζεται εδώ και μια επταετία περίπου για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Έχουν αλλάξει αρκετοί από την επιτροπή του ΕΑΠ και δυο πρόεδροι του ΕΑΠ. Οι μόνοι που το συνέχισαν και το πίστεψαν, είναι οι δημοτικές αρχές, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος. Ο Δήμαρχος Δράμας, υποστήριξε το πρόγραμμα με δυο (διαφορετικούς) προέδρους του ΕΑΠ και τελικά καταφέραμε να το υλοποιήσουμε έχοντας φυσικά την σύμπνοια και τη συμπαράσταση όλων των αρχών της Δράμας. Τονίζω ότι ήταν συλλογική προσπάθεια, πέρα από κόμματα, πέρα από οτιδήποτε άλλο, ήταν όλοι μαζί» είπε στα «Χ» ο διευθυντής προγράμματος σπουδών στη σχολή κινηματογράφου του ΕΑΠ.
Οι προσδοκίες στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος ξεπεράστηκαν καθώς οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων φοιτητών ήταν διπλάσιες από το πλαφόν που είχε οριστεί. Γι’ αυτό και επελέγησαν 100 φοιτητές της πρώτης περιόδου και από αυτούς οι 50 επέλεξαν τη συγκεκριμένη εργαστηριακή ενότητα (στο εργαστηριακό κομμάτι της σκηνοθεσίας) που θα γίνεται στη Δράμα. Το σημαντικό για την πόλη της Δράμας είναι ότι θα υπάρχει μια αυξητική και προσθετική συμμετοχή των φοιτητών, διότι το ΕΑΠ έχει την ιδιομορφία ότι, κάθε εξάμηνο σπουδών επαναλαμβάνεται και στο επόμενο εξάμηνο. Η ίδια θεματική ενότητα που γίνεται σήμερα στη Δράμα θα επαναληφθεί και τον Οκτώβριο αλλά θα προστεθεί και η δεύτερη θεματική ενότητα. Δηλαδή το Νοέμβριο θα έχουμε δυο τμήματα και τον Φλεβάρη του 2024 τρία τμήματα κ.ο.κ. Στο τέλος της περιόδου, όταν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα θα έχουμε περίπου 600 φοιτητές που θα έρχονται στη Δράμα για το εργαστηριακό κομμάτι, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σπύρος Σιάκας.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μιλώντας για το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών αλλά και για μια προσωπική του οικογενειακή στιγμή σχολίασε: “Διπλή χαρά σήμερα. Από την μια έχω γίνει για δεύτερη φορά παππούς. Γέννησε η κόρη μου ένα πανέμορφο αγοράκι. Να μας ζήσει. Από την άλλη πλευρά, μετά από πολλά χρόνια διεκδικήσεων, σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υποδεχθώ τους πρώτους φοιτητές της σχολής κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα γιατί θα υποδεχθούμε αρχικά τους πρώτους 50 φοιτητές που ουσιαστικά ξεκινούν τα προπτυχιακά μαθήματα της σχολής κινηματογράφου. Όλα τα δια ζώσης μαθήματα θα γίνονται εδώ στη Δράμα. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι αγωνίες πολλών χρόνων, σήμερα γίνονται πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους του ΕΑΠ που συνετέλεσαν σε αυτή την ευτυχή κατάληξη. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργο Δεμερτζή, τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές και τους φοιτητές που επέλεξαν αυτό το πρόγραμμα και πραγματικά δίνουν άλλη διάσταση σε ένα θεσμό που πάνω από 45 χρόνια είναι πρωταγωνιστής, δηλαδή το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Υποδεχόμαστε τους μαθητές και τους καθηγητές με μεγάλη χαρά. Η Δράμα ζει μοναδικές στιγμές και πιστεύω ότι μετά το πέρας αυτού του προγράμματος που είναι τετραετούς φοίτησης, αυτή η σχολή θα έχει καθιερωθεί και θα έχει κάνει τη Δράμα, την πόλη του κινηματογράφου. Έχουμε και συμμετοχές εκτός Ελλάδος, κάτι που είναι παρήγορο για όλο το αρχικό εγχείρημα. Η Δράμα μπαίνει πλέον στο κάδρο των πανεπιστημιακών σχολών με ένα θεσμό που σήμερα τον ενισχύουμε ακόμη περισσότερο».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής είπε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για τη Δράμα καθώς ξεκινούν τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικής γραφής – έρευνας στη Δράμα με το ΕΑΠ. «Ένα πρόγραμμα για το οποίο από την αρχή αυτής της περιόδου καταβάλαμε κάθε προσπάθεια με τον Δήμαρχο Δράμας, με τον πρόεδρο του ΕΑΠ, με την ακαδημαϊκή επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης. Είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εγκρίθηκε το πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και ήδη ξεκινάει με τεράστια συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν πάνω από 160 οι αιτήσεις στο πρώτο εξάμηνο χωρίς καμία διαφήμιση. Πάνω από 50 φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους θα είναι για ένα τριήμερο στη Δράμα. Έχουμε ετοιμάσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και κάθε υποστήριξη. Καλή επιτυχία στη Δράμα. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο προσπαθούσε ο δήμος μας να υλοποιήσει πολλά χρόνια. Η πόλη θα τους φιλοξενήσει. Οι επαγγελματίες έχουν ενημερωθεί. Εύχομαι καλή διαμονή και ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και Ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, που είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών εξέφρασε τη χαρά του διότι όπως είπε: «Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Δράμας, ένας ακόμη στόχος που είχαμε θέσει πριν πολλά χρόνια, αποκτά πλέον σάρκα και οστά. Υποδεχόμαστε τους πρώτους φοιτητές από τη σχολή σκηνοθεσίας του ΕΑΠ. Αν γυρίσω πίσω στο 2016 -2017, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθήσει (στο εγχείρημα) τόσο από τις διοικήσεις του ΕΑΠ, όπως ο κ. Καρδάσης, ο κ. Ζώρας, ο κ. Καλαβρουζιώτης αλλά και από την τοπική κοινωνία οι βουλευτές. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα αυτά βρίσκονται μέσα στην στρατηγική του Δήμου Δράμας. Γνωρίζετε ότι και εγώ σαν Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης ξεκίνησα εκείνη την περίοδο όλη αυτή τη διαδικασία. Τώρα ως πανεπιστημιακός θέλω να πω ότι αυτές οι προσπάθειες συνολικά θα προσφέρουν και θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον στην πόλη. Αυτό θα αρχίσουμε να το βλέπουμε το επόμενο διάστημα. Αν δεν ήταν ο δήμαρχος πολλά πράγματα δεν θα είχαν γίνει. Είναι σημαντική στιγμή. Το επόμενο διάστημα θα δεχθούμε πολύ περισσότερους φοιτητές και θα προσπαθήσουμε ως πόλη να τους υποδεχθούμε και να τους υποστηρίξουμε».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ