– Επαληθεύτηκαν οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Μ. Βορίδη στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο
– Κων/νος Μπλούχος: «Στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη υπάρχουν οι αρμόδιοι που έχουν ευθύνη και ευαισθησία»
Την Τρίτη 18 Μαΐου υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά και την αποζημίωση της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, όπως έκανε γνωστό χθες ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κώστας Μπλούχος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δρόμος προς την έκδοση της Κ.Υ.Α. από μέρους των δύο Υπουργών ήταν μακρύς και κοπιαστικός. Εξήγησε, επίσης, ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, σε αναφορά του ιδίου και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, τον νυν Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου και τον τότε Γενικό Γραμματέα κ. Στρατάκο, τέθηκε η αναγκαιότητα της προτεραιοποίησης της αποζημίωσης αυτής και οι επιπτώσεις της στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου. Έγινε ειδική μνεία για την αξιοσημείωτη δουλειά των φορέων στη στοιχειοθέτηση του φακέλου. «Για άλλη μία φορά, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν οι αρμόδιοι που έχουν ευθύνη και ευαισθησία να μας ακούν προσεκτικά» σχολίασε χθες για την ευόδωση της προσπάθειας ο κ. Μπλούχος.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η επίλυση του προβλήματος που αφορούσε την καταβολή αποζημιώσεων στους πατατοπαραγωγούς επιτεύχθηκε χάρη σε επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν σε παράλληλο χρόνο από τους εν ενεργεία Βουλευτές του Νομού μας Κωνσταντίνο Μπλούχο, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Χαρά Κεφαλίδου, από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Γιώργο Ζιμπίδη, τον π. Βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, τους πολιτικούς εκπροσώπους του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αλλά και την ομάδα παραγωγών του Κ. Νευροκοπίου.
Δύο ημέρες πριν, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε γνωστό ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α. ήταν θέμα ημερών, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο πρώην Υπουργός ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Μάκης Βορίδης, όταν ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε και πάλι το θέμα της επιτακτικότητας των αποζημιώσεων. Όπως σημείωσε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, έθεσε εκ νέου το θέμα της καθυστέρησης στις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να λυθεί επιτέλους μία εκκρεμότητα η οποία δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών, που έχουν εισέλθει ήδη στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τελικώς, οι χθεσινές εξελίξεις επαλήθευσαν τις δεσμεύσεις του κ. Βορίδη.
Σημειώνεται ότι το ύψος της αποζημίωσης που έχει αποδέκτες 533 πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου είναι της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί προκειμένου να αντισταθμιστούν τα προβλήματα της σοδειάς του 2020 που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Οι αποζημιώσεις αφορούν 19.100 στρέμματα καλλιεργήσιμης πατάτας στο λεκανοπέδιο αλλά, όπως έχουν γράψει και άλλες φορές τα «Χ», δεν έχουν δοθεί ακόμα και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και, κατά συνέπεια, αγοράς εφοδίων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα τους παραγωγούς.
Λίγες ημέρες πριν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Γιώργος Ζιμπίδης είχε κάνει γνωστό στα «Χ» ότι σε επικοινωνία που είχε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από το Πάσχα ζήτησε διευκρινήσεις για την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών. Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε γνωστό ότι αυτό θα γίνει μετά την υπογραφή της εξειδίκευσης των όρων της αποζημίωσης από τους υπουργούς κ.κ. Σκυλακάκη και Λιβανό. Μέσω της εξειδίκευσης θα διευκρινίζονται τα ποσά των αποζημιώσεων, οι εξαιρέσεις, ποιοι αποκλείονται διότι έχουν λάβει ποσά επιδοτήσεων άνω των καθορισμένων ορίων κ.ο.κ.
Ουσιαστικά, με την αποζημίωση οι παραγωγοί αναμένουν να λάβουν ενίσχυση 205 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που θεωρείται ικανοποιητικό, παρότι, σε σχέση με την αποζημίωση που δόθηκε για την ανοιξιάτικη πατάτα πέρσι σε άλλες περιοχές, υπολείπεται κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα. Αρχικός στόχος ήταν τα χρήματα της ενίσχυσης να δοθούν στους παραγωγούς μέχρι το Πάσχα, κάτι που, όπως αποδείχθηκε τελικώς, δεν έγινε.
Ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε πρόβλημα στη διάθεση της περσινής σοδειάς ήταν ότι αυτή κύλησε με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία, τομείς που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος και, κατά συνέπεια, να πέσει αρκετά η τιμή του.