Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δράμας και του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της 4ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη προκειμένου να κατατεθεί πρόταση (από τον Δήμο Δράμας) για την ανάπτυξη πολιτιστικής ταυτότητας των πολιτιστικών πόρων του Δήμου Δράμας.
Το μνημόνιο είχε ως στόχο τον προσδιορισμό της έκτασης εμπλοκής της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού στην υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτιστικής Ταυτότητας Δήμου Δράμας» το οποίο θα προταθεί να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 -2020 με δικαιούχο τον Δήμο της Δράμας σε ότι αφορά την προετοιμασία, την παραγωγή και την διαχείριση του ψηφιακού υλικού ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Στην υπογραφή του μνημονίου ο Δήμος Δράμας εκπροσωπήθηκε από τον ανπληρωτή Δημάρχου και Αντιδήμαρχο προγραμματισμού του Δήμου Δράμας Μιχάλη Τάσσου.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Τάσσου είπε για το ίδιο θέμα ότι «Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο εκπροσωπούσε η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Το μνημόνιο ήταν μία προαπαιτούμενη διεργασία για την υποβολή πρότασης με τίτλο Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της ΟΧΕ. Πρόκειται για υποέργο του ΒΑΑ δηλαδή της Βιοκλιματικής Αστικής Ανάπλασης και αφορά την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος πολιτιστικής ταυτότητας. Ουσιαστικά το έργο θα δημιουργήσει και θα εγκαταστήσει ψηφιακές υποδομές ώστε το κοινό να πληροφορείται για τα πολιτιστικά, τα ιστορικά, τα φυσιολατρικά και τα γαστρονομικά στοιχεία της πόλης με τρόπο σύγχρονο, διαδραστικό και συμμετοχικό. Μέσω ίντερνετ και κινητών συσκευών.
Το έργο αφορά την σταδιακή αναμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και την συγκέντρωση των πολιτιστικών πόρων του Δήμου Δράμας για να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, επ’ ωφελεία της ανάπτυξης της πόλης».
Όπως ανέφερε για το ίδιο θέμα σε άλλες δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας «Η Δημοτική αρχή στοχεύει και σχεδιάζει μια πόλη ευέλικτη, καινοτόμα και έξυπνη. Ένα Δήμο στηριζόμενο στη μοναδικότητα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και στα συγκριτικά και ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Γι΄ αυτό και θα υποβάλλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας Δήμου Δράμας”.
Όπως έχει επισημανθεί εξάλλου και σε προηγούμενο ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ η δράση αυτή σύμφωνα με την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δ. Δράμας περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της περιοχής ΒΑΑ του Δήμου Δράμας και θα έχει ως στόχο την ενοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών πόρων. Το έργο θα δημιουργήσει και θα εγκαταστήσει ψηφιακές υποδομές, περιεχόμενο και υπηρεσίες με τις οποίες θα εξυπηρετηθεί και θα πληροφορηθεί το κοινό (κάτοικοι και επισκέπτες) σε πολιτιστικά, ιστορικά, φυσιολατρικά και γαστρονομικά στοιχεία με ψυχαγωγικό, συμμετοχικό και διαδραστικό τρόπο.
Θα δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αναρτά υλικό πολυμεσικού περιεχομένου σχετικό με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Σκοπός είναι η συγκέντρωση και διάσωση μαρτυριών που αφορούν την αγροτική, βιοτεχνική, βιομηχανική, οικιστική και πολιτιστική ιστορία του τόπου συμπλέκοντας τη βιωματικότητα και την ιδιαιτερότητα της προσωπικής μαρτυρίας.
Η δημιουργία του Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας του Δήμου Δράμας θα βασιστεί σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες θα παρουσιάζουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας της περιοχής που θα πλαισιώνονται με υλικό και τεκμήρια αλλά και με πληθώρα ιστορικής πληροφορίας, στόχος της οποίας είναι η «προσωποποίηση» της ιστορίας της περιοχής μέσω της ενοποίησης των βασικών πολιτιστικών πόρων.
Πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν υπάρχουν εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει τη μοναδικότητα της πράξης. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα πρωτοποριακά έργα που έχουν γίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου, η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζει τον χρήστη της εφαρμογής, κάτοικο ή επισκέπτη, όχι μόνο ως αποδέκτη επεξεργασμένης πληροφορίας αλλά και ως δημιουργό ή επιμελητή ενός ψηφιακού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού μέσου.
Σε μια σειρά από εφαρμογές (“Ask a local”, «Δραμα-τοποι-όντας», Εφαρμογή βάσης δεδομένων) οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αναρτήσουν δικό τους υλικό και πληροφορίες αλλά και να διαμορφώσουν (π.χ. ψηφίζοντας) τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα, μέσα από ένα «ζωντανό» σύστημα ψηφιακών υποδομών.
Ο Δήμος Δράμας λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις του τουρισμού, την οικονομική κατάσταση, τον σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή του και τις προκλήσεις που προκύπτουν θέτει βασικό στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με σταθερό βηματισμό και μεθοδευμένες κινήσεις που θα συμπορεύονται με τον σχεδιασμό της ΠΑΜΘ και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, αναγνωρίζεται η δυναμική της περιοχής στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, του περιβαλλοντικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού στους κλάδους του πολιτιστικού, αστικού, συνεδριακού και περιηγητικού τουρισμού. Ο Δήμος Δράμας λοιπόν θέτει ως όραμα για τον τουρισμό η Δράμα να αποτελέσει ένα τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις στους επισκέπτες.
Είναι, τέλος, σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας ενός προορισμού και πολύ περισσότερο της Δράμας που είναι σε αρχικά στάδια απαιτεί και οικονομικούς πόρους που είναι αρκετά μειωμένοι την περίοδο της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Δράμας στρέφεται σε συμπράξεις, στην μόχλευση πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε συνέργιες με τον ιδιωτικό τομέα.