Υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος– Νουβέλας ο Δραμινός Κ. Συφιλτζόγλου

0
3340

– Κ. Συφιλτζόγλου στα «Χ»: «Χαίρεσαι όταν προκόβουν τα παιδιά σου. Τα βιβλία είναι σαν παιδιά, είναι δημιουργήματά σου»
– Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού

Υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας είναι για ακόμη μια φορά ο Δραμινός λογοτέχνης, συγγραφέας και ποιητής, Κυριάκος Συφιλτζόγλου για το βιβλίο του «Σπίτι παιδιού» από τις εκδόσεις Αντίποδες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2020 (εκδόσεις 2019). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή και αφορούν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020: Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας και Ποίησης, στα Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου-Μαρτυρίας 2020 (Δοκιμίου-Κριτικής και Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας) καθώς και στο Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2020.
Οι Βραχείες Λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένη Έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων, της υπό κρίσης περιόδου (εκδόσεις 2019). Στην επιτροπή, για τα ετήσια Βραβεία Λογοτεχνίας και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο και τα Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας, μετέχει και ο Δραμινός Συγγραφέας Δημήτριος Αθηνάκης, ο οποίος ένα χρόνο πριν ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 6 Ιουλίου, στην κατηγορία για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας είναι ενταγμένοι οι εξής:
1. Αχιλλέας ΙΙΙ, Παραχαράκτης, εκδόσεις Νεφέλη
2. Δημήτρης Καρακίτσος, Ζαχαρίας Σκριπ. Οι περιπέτειες του υπερήρωα Ζαχαρία Σκριπ και του βοηθού του Ζορζ Βαλεντέν και η αποθέωσή τους από τους κατοίκους της πόλης του Βόλου εν έτει 1914, εκδόσεις Ποταμός
3. Μιχάλης Μακρόπουλος, Μαύρο νερό, εκδόσεις Κίχλη
4. Γιάννης Παλαβός, Το παιδί, εκδόσεις Νεφέλη
5. Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, Η μνήμη του ξύλου, εκδόσεις Πατάκη
6. Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Σπίτι παιδιού, εκδόσεις Αντίποδες
7. Κωνσταντία Σωτηρίου, Πικρία χώρα, εκδόσεις Πατάκη
8. Πάνος Τσίρος, Η μοναξιά των σκύλων, εκδόσεις Νεφέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε στη Δράμα το 1983, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Το 2007 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή “Έκαστος εφ’ ω ετάφη” (Γαβριηλίδης και Θράκα, 2017).
Ο Δημήτρης Αθηνάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1981. Σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, ενώ η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου μιλά στα «Χ» για το «Σπίτι παιδιού»
O Κ. Συφιλτζόγλου, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την ένταξή του στους υποψήφιους για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας με το βιβλίο «Σπίτι παιδιού» από τις εκδόσεις Αντίποδες ανέφερε: «Είναι ένα αίσθημα χαράς. Όλο αυτό είναι η συνέχεια μιας σταθερής πορείας. Δείχνει ότι έχει αποδοχή και εκτιμάται ακόμη και από τους ανθρώπους του χώρου. Είναι όμορφο να βλέπεις την εξέλιξη αυτής της πορείας που έγινε με σταθερά βήματα. Αυτό το αίσθημα χαράς σε κινητοποιεί. Χαίρεσαι όταν προκόβουν τα παιδιά σου. Όταν μπορούν να περπατούν μόνα τους μακριά από εσένα και να αναγνωρίζεται η αξία τους. Τα βιβλία είναι σαν παιδιά, είναι δημιουργήματά σου. Χαίρεσαι όταν έχουν αναγνώστες. Όταν ακούς καλά λόγια για αυτά…».
Για το βιβλίο «Σπίτι παιδιού» του Κυριάκου Συφιλτζόγλου σχεδιάζεται να γίνει σχετική παρουσίαση στο πλαίσιο της διεξαγωγής του φετινού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το «Σπίτι παιδιού» είναι το πρώτο πεζογράφημα του Κυριάκου Συφιλτζόγλου που έχει πηγή έμπνευσης τη Δράμα και τα χωριά της. Τα προηγούμενα πέντε βιβλία που συνέγραψε εντάσσονται στην κατηγορία της ποίησης. Όπως έχει δηλώσει ο Κ. Συφιλτζόγλου στα «Χ» σχετικά με το βιβλίο, πρόκειται για 32 μικρές ιστορίες, αλλά διαβάζεται και ενιαία ως νουβέλα. Στο βιβλίο ο συγγραφέας μιλά ως παιδί ηλικίας 7-8 ετών. Ο αφηγητής του βιβλίου είναι αυτό το παιδί που μεγαλώνει στα χωριά. Στην Πλατανιά που ήταν το Σπίτι Παιδιού, στο οποίο έζησε διότι εκεί εργαζόταν η μητέρα του. Στην Προσοτσάνη και τον Καλό Αγρό. Εκεί αποτυπώνεται και ο τρόπος με τον οποίο το παιδί, δηλαδή ο αφηγητής, συμμετέχει σε κορυφαία γεγονότα όπως η κηδεία και ο θάνατος, βλέποντάς τα μέσα από την δική του αθωότητα. Ταυτόχρονα περιγράφει την καθολική συμμετοχή των ανθρώπων, σε γεγονότα όπως αυτό του αποχαιρετισμού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!