Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

0
2666

«Θεωρούμε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα νέα μέτρα» δηλώνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, η οποία στα καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας εμφανίζει υποτονική εικόνα από πλευράς αγοραστικής κίνησης, ενώ και οι προσδοκίες των εμπόρων της πόλης για άνοδο τής αγοραστικής κίνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν επαληθεύτηκαν τελικά.
«Θεωρούμε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα νέα μέτρα, αφού, για να μπει πλέον κάποιος σε εμπορικό κατάστημα, θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή να έχει ενεργό μοριακό ή rapid test» δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αντώνης Σκουλίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να κάνουν τις αγορές τους με την μέθοδο του «click away».
Η εφαρμογή των νέων μέτρων έχει επηρεάσει αρνητικά την αγοραστική κίνηση, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι προηγούμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής, που τα εμπορικά καταστήματα της πόλης ήταν ανοικτά μετά τις 11 το πρωί. Αυτό παρατηρήθηκε, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη και η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος.

Τα νέα μέτρα εισόδου που ισχύουν στα εμπορικά καταστήματα
Υπενθυμίζεται ότι, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, με Υπουργική Απόφαση ισχύουν τα νέα μέτρα εισόδου στα εμπορικά καταστήματα και ειδικότερα:
– Χρήση προστατευτικής μάσκας: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων μόνο όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα με ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
– Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τήρηση χωρητικότητας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς, για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν.
– Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις 70% για την αντισηψία χεριών.
– Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
– Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τους κανόνες προσέλευσης, οι πελάτες στα καταστήματα θα εισέρχονται ως εξής:
-Με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού τουλάχιστον προ 14 ημερών.
-Με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης προ 30 ημερών και κατά το τελευταίο εξάμηνο.
-Με επίδειξη αρνητικού τεστ Covid-19 (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών).
-Οι ανήλικοι 4 έως 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self test προ 24 ωρών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να ζητούν την επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού και να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.
Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσοχή απ’ όλους, καθώς στην περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές μέρες.

Οι έμποροι θεωρούν ότι το καθεστώς των νέων μέτρων εμπεριέχει σαφείς αδικίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό
Εν τω μεταξύ, οι έμποροι θεωρούν ότι το καθεστώς των νέων μέτρων εμπεριέχει σαφείς αδικίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και πολυκαταστημάτων, αφού στα τελευταία δεν ισχύουν τα καινούργια μέτρα που αποφασίστηκαν. Αυτό γιατί, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, πολλά είδη, πέραν των τροφίμων που πωλούνται στα πολυκαταστήματα, ανήκουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων με αυτά που διαθέτουν τα εμπορικά καταστήματα.
Επικριτική στάση για την εφαρμογή των νέων μέτρων στα εμπορικά καταστήματα κράτησε και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διά του προέδρου της, κ. Γιώργου Καρανίκα, που δήλωσε: «Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμενε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές, όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση, και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμα και αν οι ίδιοι καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά» και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!