Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας η απόφαση να προστεθεί σε ήδη υπάρχον ψήφισμα του οργάνου η διατύπωση ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει όλες τις νομικές ενέργειες προκειμένου να ακυρώσει την Συνθήκη των Πρεσπών. Ουσιαστικά δηλαδή να καταρτισθεί ένα νέο ψήφισμα με την παλαιά διατύπωση και την προσθήκη για την ακύρωση της Συνθήκης με Νομικά μέσα.
Η συγκεκριμένη προσθήκη και η έκδοση νέου ψηφίσματος ζητήθηκε από την κίνηση πολιτών “Μακεδόνες Δραμινοί”. Οι ίδιοι πολίτες είχαν ζητήσει αρχικά την έκδοση ψηφίσματος για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον Δήμο Δράμας μη γνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη παλαιότερο, με το οποίο ο Δήμος Δράμας τάχθηκε κατά της συμφωνίας πριν αυτή υπογραφεί. Έτσι τελικώς ζήτησαν να υπάρξει η προσθήκη που προαναφέρθηκε στο νέο ψήφισμα.
Για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου είπε μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών ότι πρόκειται για μια επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία συμπληρώνοντας “Ειδικά στα σημεία όπου αναγνωρίζεται η “μακεδονική γλώσσα” και τα υπόλοιπα σημεία που έρχονται σε αντίθεση με την ιστορία του τόπου και της περιοχής. Είναι φανερά αντίθετη στη βούληση του Ελληνικού Λαού. Το δεδομένο όμως που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι αποτελεί πλέον μια συνθήκη. Το ότι κυρώθηκε αυτή η συμφωνία απο την Βουλή των Ελλήνων την έχει κάνει μέρος της διεθνούς έννομης τάξης. Άρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι δυνατή μια τέτοια ακύρωση. Παρόλα αυτά όπως κάθε Έλληνας Πολίτης και κάθε Δραμινός επιθυμεί και φαντάζομαι αυτούς εκφράζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον είναι νομικά εφικτή η ακύρωση της συνθήκης και αυτή η ακύρωση δεν είναι εθνικά επιζήμια (διότι μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, για την ακύρωση και άλλων συμβάσεων όπως η συνθήκη της Λωζάνης, που μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην περιοχή μας) τότε θα πρέπει η συνθήκη των Πρεσπών να ακυρωθεί…”.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης θύμισε ότι η παράταξή του πρωτοστάτησε στο ήδη υπάρχον ψήφισμα του Δήμου της Δράμας που τάχθηκε εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας “Ό,τι έχουμε πει ισχύει και δεν αναιρείται. Είχαμε καταδικάσει τότε την πρόθεση να υπογραφεί αυτή η συνθήκη. Ωστόσο υπογράφηκε και σήμερα υπηρετείται. Αν θέλουμε να καταργηθεί πρέπει να πούμε ότι κακώς υπηρετείται. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά που είχαμε να πούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, τα είπαμε. Εις ώτα μη ακουόντων; Ίσως”… Ο ίδιος λίγη ώρα πριν, θέλοντας να δείξει ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί η συμφωνία θύμισε μεταξύ άλλων ότι και από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είχε διατυπωθεί πριν ακόμη από τις βουλευτικές εκλογές, ότι δυσκολεύουν τα πράγματα εάν υπογραφεί η συνθήκη…
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε μεταξύ άλλων ότι “το ψήφισμα που έχει ήδη καταθέσει το προηγούμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο για την Συμφωνία των Πρεσπών προφανέστατα ισχύει. Με την ακύρωση της συμφωνίας εφόσον είναι νομικά εφικτή δεν διαφωνεί κανείς”… ωστόσο όπως άφησε να εννοηθεί άλλο είναι οι πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και άλλο η έκφραση των επιθυμιών μας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θεωρεί ώς πολύ σημαντικό γεγονός να εκδοθεί ένα καινούργιο ψήφισμα ωστόσο δεν θα διαφωνούσε και με την προσεκτική διατύπωση που κατέθεσε για την ακύρωση της Συνθήκης ο κ. Τάσσου. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως με ένα νέο ψήφισμα πρόκειται να οδηγηθούμε σε ακύρωση της συνθήκης αλλά τόνισε ότι αν για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι πολύ σημαντικό (εννοώντας την κίνηση πολιτών που κατέθεσε το αίτημα ψηφίσματος) ένα ψήφισμα με προσεκτική διατύπωση δεν θα τον έβρισκε αντίθετο προσωπικά.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος για το ίδιο θέμα θύμισε ότι η παράταξή του δεν είχε ψηφίσει και το προηγούμενο ψήφισμα αλλά κατέθεσε δικό της κείμενο θεωρώντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το όνομα του γειτονικού κράτους αλλά κάποια άλλα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί, ότι καλώς υπάρχει αυτή η συνθήκη και δεν είναι επιζήμια για τον Ελληνικό Λαό, σημειώνοντας ακόμη ότι θα πρέπει οι δημοτικές παρατάξεις που είχαν βγάλει το προηγούμενο ψήφισμα να αποφασίσουν αν θα καταλήξουν σε ένα νέο με το οποίο θα καταδικάζουν την σημερινή κυβέρνηση…”.