Μόνο η Δράμα μένει εκτός σχολικών γευμάτων σε όλη την Περιφέρεια

0
2397

Χ.Κεφαλίδου: “Μας εμπαίζουν κανονικά”

Με ημερομηνία 21 Αυγούστου 2018, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τα δωρεάν σχολικά γεύματα της εκπαιδευτικής περιόδου που αρχίζει τις επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές τα σχολεία είναι περισσότερα, όπως επίσης οι ωφελούμενοι μαθητές. Ωστόσο ο μόνος Νομός που έμεινε εκτός προγράμματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η Δράμα, παρότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στα δημοτικά σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι η Δράμα δεν ήταν ενταγμένη σε κανένα από τα προηγούμενα προγράμματα δωρεάν σχολικών γευμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η διαπίστωση είναι εξωπραγματική καθώς η Δράμα παρουσιάζει τεράστια ποσοστά ανεργίας και κατά συνέπεια κοινωνικών προβλημάτων που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους μαθητές των σχολείων.

Πάντως για το ίδιο θέμα εντός του 2017 υπήρξε επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Α. Πατακάκη, προς το Υπουργείο Εργασίας αλλα και προς τους βουλευτές της Δράμας ενώ ήδη από τις 18 Ιουλίου 2017, η  βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.  Χαρά  Κεφαλίδου οποία απευθύνθηκε  προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, καταθέτοντας σχετική αναφορά  σχετικά με την εξαίρεση των σχολείων της Δράμας. Η εξήγηση που δόθηκε στις διαμαρτυρίες της ΠΕ  Δράμας από το Υπουργείο Εργασίας, ήταν ότι,  τα σχολεία της Δράμας δεν συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων γιατί τα ποσοστά ανεργίας στην συγκεκριμένη πόλη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι μικρότερα  σε σύγκριση με άλλες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα».

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ χθες Κυριακή , η δραμινή βουλευτής εξήγησε “δεν πρόκειται για αστοχία ή παράβλεψη. Είναι απολύτως στοχευμένο και είναι η Δράμα συστηματικά εκτός σχολικών γευμάτων. Αυτό πρέπει να προβληματίσει. Υπενθύμισε επίσης την δήλωσή της ότι  τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτά όσοι άνεργοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο θλιβερό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τους ανέργους. Προφανώς για να εξαιρεί την πόλη μας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων θεωρεί ότι στη Δράμα η ανάπτυξη καλπάζει.

“Θεωρώ, εξήγησε η κ. Χαρά Κεφαλίδου, ότι μας εμπαίζουν κανονικά. Όταν έχεις πλασματικά στοιχεία για την ανεργία της περιοχής αυτό γίνεται. Λένε ότι μειώθηκε η ανεργία στη Δράμα κάτι που είναι εξωπραγματικό. Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν η Δράμα να έχει την λιγότερη ανεργία σε επίπεδο ΑΜ-Θ, όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από ελάχιστες επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει και στην Δράμα είναι πάρα πολλοί, η μερική απασχόληση που έχει γίνει κανόνας και άλλα δείχνουν μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Αλλα  κανένας δεν μπορεί να ζήσει με 200 και 300 ευρώ. Υπάρχει ένα θέμα για το πώς καταμετράται η ανεργία καθώς οι δείκτες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα”.

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πάντως επεσήμανε ότι θα επανέλθει στο θέμα με την επαναλειτουργία της ολομέλειας της Βουλής από τον Οκτώβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!