10 σχολεία της Δράμας μπαίνουν στα «σχολικά γεύματα»

Μια αδικία σε βάρος του Νομού άρχισε τελικώς από φέτος να διορθώνεται

0
2812

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία που υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη που υπεγράφη στις 9 Αυγούστου και αφορά την επέκταση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2019-2020 εντάσσονται στο πρόγραμμα 1227 νέα σχολεία, ανάμεσα σε αυτά και δέκα σχολεία της Δράμας.
Πρόκειται για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού, το Δημοτικό Σχολείο Αδριανής Νικηφόρου, το Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους, το Δημοτικό Σχολείο Κυργίων και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου.
Το πρόγραμμα πέρσι απευθυνόταν συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας. Από το πρόγραμμα καλύφθηκε περίπου το 90% των αναγκών των μαθητών. Τα ΧΡΙΟΝΙΚΑ με σχετικά ρεπορτάζ από πέρσι είχαν γράψει για την εξωφρενική διαπίστωση ότι ενώ ο Νομός Δράμας με τα τεράστια οικονομικά και κατά συνέπεια κοινωνικά προβλήματα παρέμενε εκτός προγράμματος.
Παρότι τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα είναι πλέον περισσότερα όπως επίσης οι ωφελούμενοι μαθητές, ήταν ο μόνος Νομός που έμεινε εκτός προγράμματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, παρά την επέκταση του προγράμματος
Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δυστυχώς η Δράμα δεν ήταν ενταγμένη σε κανένα από τα προηγούμενα προγράμματα δωρεάν σχολικών γευμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η διαπίστωση είναι εξωπραγματική καθώς ο Νομός παρουσιάζει τεράστια ποσοστά ανεργίας και κατά συνέπεια κοινωνικών προβλημάτων που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους μαθητές των σχολείων.
Για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερωτήσεις στην Βουλή και η δραμινή Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου. Σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ ήδη από τον Αύγουστο του 2018, όταν τα ΧΡΟΝΙΚΑ είχαν αναδείξει και πάλι το θέμα, η κα Κεφαλίδου τόνιζε ότι “Δεν πρόκειται για αστοχία ή παράβλεψη. Είναι απολύτως στοχευμένο και είναι η Δράμα συστηματικά εκτός σχολικών γευμάτων. Αυτό πρέπει να προβληματίσει. Υπενθύμισε επίσης την δήλωσή της ότι τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτά όσοι άνεργοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο θλιβερό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τους ανέργους. Προφανώς για να εξαιρεί την πόλη μας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων θεωρεί ότι στη Δράμα η ανάπτυξη καλπάζει…
Στο πρόβλημα που υπήρχε και αποτελούσε αδικία για τον Νομό Δράμας είχε αναφερθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης με επιστολές του προς το Υπουργείο Εργασίας αλλά και προς τους βουλευτές της Δράμας. Λέγοντας ότι δυστυχώς η Δράμα παρέμεινε απλά θεατής και πάντως εκτος του χάρτη των δωρεάν σχολικών γευμάτων.
Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, ο οποίος συμπλήρωσε πέρσι τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατέθηκαν 50 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, πέρσι σημειώθηκε αύξηση που ξεπερνούσε το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ είχαν θέσει ουκ ολίγες φορές το θέμα για την εξαίρεση της Δράμας από το πρόγραμμα τόσο προς τους τοπικούς βουλευτές όσο και κατά την διάρκεια συνεντεύξεων τύπου πολιτικών προσώπων επισημαίνοντας την αδικία για τον Νομό. Παράλληλα είχαν ασχοληθεί με το θέμα και με σειρά δημοσιευμάτων. Τελικώς φαίνεται ότι το πρόβλημα της εξαίρεσης του Νομού άρχισε να επιλύεται, με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά ακόμη σχολεία στον Νομό Δράμας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!