106 χρόνια Ελεύθερη Δράμα

Κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης

0
3650

Mε την επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στον δημοτικό κήπο και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και συλλόγων κορυφώθηκαν χθες 1 Ιουλίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Δράμας τον Ιούλιο του 1913.

Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και ακολούθως εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης τιμές απέδωσε άγημα της 5ης Μοίρας Καταδρομών ενώ παρόντες ήταν και σημαιοφόροι μαθητές από τα σχολεία της πόλης με υψωμένες τις ελληνικές σημαίες. Κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων δεν έλειψαν οι φραστικές εντάσεις από πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την συμφωνία των Πρεσπών κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνου από τον κυβερνητικό βουλευτή. H ένταση που αναπτύχθηκε στην συνέχεια, οδήγησε και σε προσαγωγές στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας…
Το πρωί χθες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και ακολούθησε επετειακή ομιλία από εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Στο πλαίσιο της 106ης γιορτής Ελευθερίων της Δράμας προηγήθηκε σειρά εκδηλώσεων που άρχισαν από τις 21 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 6 Ιουλίου.

Η απελευθέρωση της Δράμας 106 χρόνια πριν…
Σχετικά με το ιστορικό της ημέρας από την πλευρά του Δήμου Δράμας επισημάνθηκε ότι η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το Σεπτέμβριο του 1912 βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, σκιά πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίζεται ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη. Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει το Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε, και επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής. Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους, τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μια μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται: «Πήραμε την Θεσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας, την Δράμα» τραγουδούσαν σε εμβατηριακούς ρυθμούς οι Έλληνες της εποχής. Στη Δράμα ήδη από τον Απρίλιο του 1913 έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ταχυδρομική ή τηλεγραφική. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έχουν από καιρό δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Όλα δείχνουν ότι οι βουλγαρικές αρχές κινούνται βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου με στόχο τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων. Παρά την καθησυχαστική συμπεριφορά του στρατιωτικού και πολιτικού διοικητή, ο ηρωικός Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος αποκαλύπτει ένα όργιο από εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών, συλλήψεις και κακοποιήσεις ιερέων, ατιμώσεις γυναικών, και συλήσεις ναών που μετατρέπουν τη ζωή των Ελλήνων της Δράμας σε κόλαση. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η πυρπόληση του Δοξάτου και η σφαγή των κατοίκων του στις 30 Ιουνίου 1913.
Η επομένη, η 1η Ιουλίου ήταν η ημέρα της απελευθέρωσης. Ο ελληνικός στρατός υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη. Γράφει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του ο Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος: «Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν! Κινούμεθα! Ο Ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν! Χαρά! Αγαλλίασις! Άσματα! Ελευθερία!» Η απελευθέρωση της Δράμας κατοχυρώθηκε νομικά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913), με την οποία τα ελληνικά σύνορα έφτασαν ως το Νέστο και όλη η Ανατολική Μακεδονία προσαρτήθηκε στην ελληνική επικράτεια. Ο δραμινός λαός που είχε υποστεί τα πάνδεινα μέσα στη δίνη της ιστορίας, κατόρθωσε να ενισχύσει και να χαλυβδώσει τη θέλησή του για Ελευθερία, παρά την ακριτική γεωγραφική του θέση και τη συνύπαρξη του με λαούς διαφορετικών εθνικών προελεύσεων. Με τους λαούς αυτούς ήρθε σε δημιουργική επαφή, χωρίς ποτέ να χάσει ούτε ίχνος της εθνικής του ταυτότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ