Home Δράμα 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας

- Αλκ. Σαλπιγκτής: Kεντρικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η πρόληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής βίας - Θα διεξαχθεί στη Δράμα, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου

0

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Ν. Δράμας κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή, τον Δήμο Δράμας, την Αντιπεριφέρεια Δράμας, τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Δράμας (ΣΕΠΕ & ΣΥΚΠΕ), το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» και πλήθος ακόμη φορέων, διοργανώνουν το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2026, στη Δράμα.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με σύνθημα «Από άκρη σε άκρη λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό». Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών μονάδων από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, υλοποιώντας δραστηριότητες τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, γεγονός που επιβεβαιώνει τον πανελλήνιο χαρακτήρα και την ενεργή δυναμική του θεσμού. Χορηγός επικοινωνίας του τριήμερου φεστιβάλ είναι τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Σε δηλώσεις του στα «Χ», ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης, κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα διεξαχθούν:
– Εισηγήσεις και διαδραστικά εργαστήρια από εξειδικευμένους επιστήμονες.
– Εκδηλώσεις εντός σχολικών μονάδων της Δράμας και της ευρύτερης περιφερειακής ζώνης.
– Παρουσιάσεις μαθητικών εργασιών, όπως θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκτελέσεις, αφίσες, εικαστικά έργα και ψηφιακές δημιουργίες.
– Πανελλήνια διαδικτυακή ημερίδα με συμμετοχή σχολείων από κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας.
– Ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.
Οι κύριες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αμφιθέατρο του Δήμου Προσοτσάνης, στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου Δράμας και στο Γήπεδο Κραχτίδη, ενώ συμπληρωματικές δράσεις θα φιλοξενηθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλεως. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενδοσχολική διαμεσολάβηση, την ενίσχυση της ομάδας, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σχολείου, οικογένειας και κοινότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαλπιγκτής, κεντρικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η πρόληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής βίας, επιτυγχάνοντας αυτό μέσω της ενεργού συμμετοχής, του εποικοδομητικού διαλόγου, της δημιουργικής έκφρασης και της κινητοποίησης της μαθητικής κοινότητας.
Σκοπός του φεστιβάλ, είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με ζητήματα που άπτονται της σχολικής βίας. Ο απώτερος στόχος είναι η οριστική εκμηδένιση του φαινομένου, πλην όμως η επίτευξή του δεν είναι κάτι εύκολο. Εντούτοις, είναι εφικτή η ενημέρωση, η πρόληψη και η αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας.
Δυστυχώς τα κρούσματα σχολικής βίας παρουσιάζουν αυξητική τάση και όχι μείωση διαχρονικά, ιδίως μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί διευρυμένη ευαισθητοποίηση από το σύνολο της κοινωνίας και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον χώρο των σχολικών μονάδων. Το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι περίπλοκο και πολυδιάστατο. Επιβάλλεται να μην λησμονούμε ότι πίσω από κάθε παιδί υφίσταται ένα οικογενειακό περιβάλλον.
Οι σχολικές μονάδες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση επί του θέματος. Επιπλέον, η Πολιτεία έχει θεσπίσει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, αξιοποιώντας παράλληλα και μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version