Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι απολύτως ηλεκτρονική, πλην της έκδοσης του πιστοποιητικού βαρών. Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη του 2019.
Η εν λόγω ρύθμιση είχε ανακοινωθεί από τις 30 Απριλίου 2019, οπότε είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Παρά ταύτα, το έργο καθυστέρησε για κάποιες εβδομάδες προκειμένου να είναι απολύτως λειτουργική η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
Η πλατφόρμα αναμένεται να δεχθεί περί τα 180.000 αιτήματα από «κόκκινους» δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Όπως είχε δηλώσει σχετικά η Θεώνη Αλαμπάση, προϊσταμένη του νομικού τμήματος
της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για όσο διαρκεί η διαδικασία για τη
ρύθμιση θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. «Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέ-
λεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια» είχε διευκρινίσει η ίδια.