1ο βραβείο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας για την ταινία με τίτλο «Ξυπνήσατε;»

0
5447

Για την παραγωγή της ταινίας και τη διάκριση των παιδιών μιλά στα «Χ» ο δάσκαλος των μαθητών κ. Ευστάθιος Κυριαζίδης

Το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας κατέκτησε το βίντεο με τίτλο «Ξυπνήσατε;» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Το σχολείο συμμετείχε στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον κινηματογράφο με τίτλο «Πάμε Σινεμά;». Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με φόντο τα προβλήματα της πανδημίας με αποτέλεσμα η φετινή απονομή βραβείων να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Κυριακή με οικοδέσποινα την ηθοποιό Αθηνά Παππά.
Για την επιτυχία των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας που δημιούργησαν την ταινία μίλησε στα «Χ» ο δάσκαλός τους κ. Ευστάθιος Κυριαζίδης: «Στόχος του υπευθύνων του προγράμματος ήταν να γίνει μια εκδήλωση σε κάθε πόλη όπου υπήρχε διαγωνιζόμενο σχολείο και να συνδεθούν όλες οι περιοχές διαδικτυακά. Αυτό τελικά δεν έγινε λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και αντ’ αυτού το βράδυ της Κυριακής αναρτήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης και τα άλλα μέλη της επιτροπής ολοκλήρωσαν τις απονομές.
»Ο διαγωνισμός με τίτλο “Πάμε Σινεμά;” έγινε στο πλαίσιο του 12ου φεστιβάλ μαθητικών ταινιών που ξεκίνησε το 2004 υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Παλαιότερα ο διαγωνισμός διέθεται σκηνοθέτες και τεχνικούς στα σχολεία ώστε μαζί με τα παιδία να ολοκληρώσουν την ταινία, αφού πριν τους είχαν διδάξει διάφορα θέματα σχετικά με τον κινηματογράφο. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Η ταινία των μαθητών αφορά την αφύπνιση των παιδιών που περνούν σιγά-σιγά στην προ-εφηβεία. Η ταινία δεν έχει σενάριο μυθοπλασίας αλλά είναι πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ. Κινείται στο επίπεδο των διαφορών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Τα αγόρια ονειρεύονται ταινίες δράσης και τα κορίτσια ονειρεύονται ταινίες φαντασίας. Έχουν μεταξύ «κόντρα» όπως συμβαίνει στα παιδιά αυτής της ηλικίας, σταδιακά όμως βλέπουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι το ίδιο. Είναι συνεργάτες και φίλοι. Η ταινία καταλήγει στο να ξυπνήσουν τα παιδιά και να δουν τον κόσμο διαφορετικά» σημείωσε ο δάσκαλος των μαθητών.
Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε ότι αισθάνεται τυχερός διότι σε διάστημα δυο ετών είχε μια πολύ καλή τάξη μαθητών στην Ε’ και την ΣΤ’ Δημοτικού, ενώ πρόσθεσε ότι οι μαθητές που δημιούργησαν την ταινία, φέτος φοιτούν πλέον στο Γυμνάσιο. Η ιδέα της ταινίας προήλθε από ένα μάθημα του σχολείου για διάφορα κοινωνικά θέματα και προβλήματα (το πρόβλημα των ναρκωτικών, οι κίνδυνοι στον δρόμο κλπ.) μετά και από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων. «Μέσα από αυτή τη συζήτηση προέκυψε και το θέμα των σχέσεων αγοριών και κοριτσιών» στο οποίο αναφέρεται η ταινία, πρόσθεσε ο εκπαιδευτικός των μικρών καλλιτεχνών. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της παραγωγής, ανέφερε ότι για τα κείμενα της ταινίας και τον σχεδιασμό των πλάνων χρειάστηκε διάστημα περίπου 3 μηνών. Τα βασικά γυρίσματα διήρκεσαν τρεις ημέρες συν άλλες τρεις ημέρες που χρειάστηκε για τα συμπληρωματικά γυρίσματα που έγιναν τον Ιανουάριο του 2020. Για το μοντάζ της ταινίας χρειαστήκαν περισσότερες από 10 ημέρες, εξήγησε ο δάσκαλος των παιδιών ο οποίος και το επιμελήθηκε προσωπικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της ταινίας έγιναν λήψεις μόνο από κινητό τηλέφωνο.
Οι 10 μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχαν στην ταινία ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την διαδικασία παραγωγής και φυσικά είχαν ανάλογα συναισθήματα με την απονομή του 1ου βραβείου.
Το «Πάμε Σινεμά;» έχει ως σκοπό την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή στην οποία η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Συντονιστής του προγράμματος, είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Γιαννόπουλος. Διευθυντής του «Πάμε Σινεμά;» είναι ο Αντώνης Κιούκας. Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν 5 διακεκριμένα πρόσωπα του κινηματογράφου και του θεάτρου που είδαν είκοσι επτά ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, από αντίστοιχα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα και διάλεξαν αυτές που βραβεύτηκαν. Τα μέλη της επιτροπής ήταν οι:
Κώστας Φέρρης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Συγγραφέας
Τάνια Κίτσου, Σκηνοθέτης και Συγγραφέας
Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος
Νίκος Μεγγρέλης, Σκηνοθέτης και Δημοσιογράφος
Χάρης Μιχαλογιαννάκης, Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος

Το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες:
• «ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ;» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Την επιμέλεια της ταινίας είχαν ο δάσκαλος Στράτος Κυριαζίδης και οι μαθητές του. Guest star, o Διευθυντής του Σχολείου Ζήσης Μοσχίδης.
και
• «Να ΔιεκδιKISS» του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου

Η ταινία «Ξυπνήσατε;» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας γυρίστηκε σε 1080p και είχε ελληνικούς, αγγλικούς, γαλλικούς και γερμανικούς υποτίτλους.
Η απονομή του βραβείου έγινε από τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ